ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οριστική εξαγορά Opel και Vauxhall από το Group PSA

Οριστική εξαγορά Opel και Vauxhall από το Group PSA

Νέο πλάνο θα παρουσιαστεί σε 100 ημέρες με στόχο τη δημιουργία μιας θετικής λειτουργικής ταμειακής ροής μέχρι το 2020.

Η 1η Αυγούστου θα είναι ημερομηνία ορόσημο στην αυτοκίνηση, καθώς μια ιστορική γερμανική μάρκα, όπως η Opel και η θυγατρική της Vauxhall στη Μεγάλη Βρετανία, εξαγοράστηκαν πλήρως από τον γαλλικό όμιλο PSA Peugeot Citroen.

Είχαμε αναφερθεί σχετικά πριν από περίπου ένα μήνα, όσον αφορά στα νέα δεδομένα και τώρα μπορούμε να πούμε περισσότερα.

Η εξαγορά ουσιαστικά είναι μια πώληση της Opel Automobile GmbH από τη General Motors, τον μεγάλο αμερικανικό όμιλο που φαίνεται στη μετά Τραμπ εποχή θέλει να έχει περισσότερο εσωστρεφή χαρακτήρα.

Άλλωστε, με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, είδε πρώτα όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ με δηλώσεις του από πριν είχε επισημάνει ότι οι Αμερικανοί κατασκευαστές πρέπει να δουλέψουν για τους Αμερικανούς, περιορίζοντας τις εισαγωγές αυτοκινήτων, ουσιαστικά.

«Είναι μία ιστορική μέρα», δήλωσε ο CEO της Opel Automobile GmbH, Michael Lohscheller. « Είμαστε περήφανοι που προσχωρούμε στο Groupe PSA και ανοίγουμε τώρα ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία μας μετά από 88 χρόνια πορείας με τη General Motors. Θα συνεχίσουμε την τακτική μας να κάνουμε τη γερμανική τεχνολογία προσιτή σε όλους.

Ενώνοντας τις δυνάμεις μας θα επαναφέρουμε τις Opel και Vauxhall σε μία επικερδή και αυτοχρηματοδοτούμενη επιχείρηση. Έχουμε θέσει σαφή στόχο να επιστρέψουμε στην κερδοφορία μέχρι το 2020».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Δ.Σ. της PSA, Carlos Tavares, επισήμανε: «Παρακολουθούμε σήμερα τη γέννηση ενός αληθινού Ευρωπαίου πρωταθλητή. Θα υποστηρίξουμε την επιστροφή των Opel και Vauxhall στην κερδοφορία και στοχεύουμε να εγκαινιάσουμε μαζί νέα σημεία αναφοράς στη βιομηχανία.

Θα εξαπολύσουμε τη δύναμη αυτών των εμβληματικών μαρκών, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες των ταλαντούχων ανθρώπων τους. Η Opel θα παραμείνει γερμανική, η Vauxhall θα παραμείνει βρετανική. Δένουν άριστα με την υπάρχουσα ομάδα γαλλικών μαρκών Peugeot, Citroën και DS Automobiles».

Μετά την εξαγορά, το μερίδιο αγοράς του διευρυμένου Groupe PSA είναι τώρα περίπου 17% στην Ευρώπη, και γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος, κατασκευαστής αυτοκινήτων, στη γηραιά ήπειρο, διεκδικώντας την πρώτη ή δεύτερη θέση στις κύριες αγορές.

Όπως έχει ήδη διασφαλιστεί με την υπογραφή της συμφωνίας τον Μάρτιο, τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στη λήψη αποφάσεων παραμένουν ίδια.

Η ομάδα διοίκησης της Opel/Vauxhall θα εκπονήσει ένα σχέδιο για το μέλλον τις επόμενες 100 ημέρες. Συνέργειες εντός του Groupe PSA, όπως στους τομείς προμηθειών και ανάπτυξης, αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο. Η συνεργασία θα αποφέρει σημαντικές οικονομίες κλίμακας και συνέργειες στα τμήματα προμηθειών, παραγωγής και R&D (Ερευνας & Εξέλιξης) ύψους 1,7 δισ. ευρώ, με τρέχουσες ισοτιμίες. Στόχος είναι η δημιουργία μιας θετικής λειτουργικής ταμειακής ροής μέχρι το 2020 και η επίτευξη λειτουργικού περιθωρίου 2% μέχρι το 2020 και 6% μέχρι το 2026

Η PSA και η Opel/Vauxhall συνεργάζονται ήδη από το 2012. Η συνεργασία περιλαμβάνει μέχρι τώρα τέσσερα οχήματα της Opel. Το πρώτο μοντέλο, το Opel Crossland X, διατίθεται από τα τέλη Ιουνίου. Το Opel Grandland X SUV στην αμέσως ανώτερη κατηγορία, ακολουθεί το φθινόπωρο. Ο διάδοχος του ελαφρού επαγγελματικού οχήματος Opel Combo αναμένεται στην αγορά του χρόνου, ενώ από το 2019 θα λανσαριστεί η επόμενη γενιά του δημοφιλούς Opel Corsa.

Η Opel/Vauxhall και το Groupe PSA θα συνεχίσουν τη συνεργασία με τη General Motors στο μέλλον. Πέρα από την εξέλιξη στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, τα εργοστάσια της Opel θα εξακολουθήσουν να παράγουν οχήματα για τις μάρκες της GM, Buick και Holden.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία εξαγοράς των Ευρωπαϊκών Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων της GM Financial, που βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης από διάφορες ρυθμιστικές αρχές και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ