ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οι επτά βοηθοί οδήγησης που δεν ζούμε χωρίς αυτούς

Οι επτά βοηθοί οδήγησης που δεν ζούμε χωρίς αυτούς

Αφορμή για το θέμα δίνει η Seat, η οποία αποκαλύπτει τα δικά της συστήματα υποβοήθησης οδηγού, τα οποία θεωρεί απαραίτητα στην οδήγηση.

Τα συστήματα αυτά είναι σε θέση να προβλέπουν τις αντιδράσεις των οδηγών, να λαμβάνουν αποφάσεις, όπως το φρενάρισμα, και να επιταχύνουν, ή ακόμα και να σταθμεύουν το αυτοκίνητο.

Τα συστήματα αυτά καθιστούν την οδήγηση όλο και πιο ασφαλή και άνετη, και αποτελούν το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση των αυτόνομων αυτοκινήτων.

Ένα Seat, είναι γεμάτο κάμερες, αισθητήρες και ραντάρ. Δεν μπορούμε να τα δούμε, αλλά είναι πάντα ενεργά ενώ οδηγούμε. Παρόλο που αυτά τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού δεν μας αποσπούν την προσοχή από τον δρόμο, προσφέρουν σημαντική ασφάλεια και άνεση στις ημερήσιες μετακινήσεις μας.

Οι επτά βοηθοί οδήγησης που δεν ζούμε χωρίς αυτούς

Η χρήση αυτών των μέτρων, αναμένεται μεταξύ άλλων, ότι θα σώσει 7,300 ζωές και θα αποτρέψει 38.900 σοβαρούς τραυματισμούς κατά την περίοδο 2020-2030, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο υπεύθυνος για αυτά τα συστήματα στο SEAT, Marc Seguer, περιγράφει επτά από τους πιο χρήσιμους βοηθούς όταν βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι:

  1. Αυτόματη εφαρμογή των φρένων που αποτρέπει τις συγκρούσεις: Για να αποφευχθούν συγκρούσεις από πίσω, το σύστημα Front Assist ελέγχει την απόσταση του αυτοκινήτου μας σε σχέση με άλλα οχήματα ή πεζούς μπροστά μας. Όταν ο οδηγός δεν αντιδράσει σε επικείμενο κίνδυνο σύγκρουσης με το αυτοκίνητο μπροστά ή με πεζοί, το σύστημα εκπέμπει πρώτα μια προειδοποίηση και στη συνέχεια αυτόματα φρενάρει το αυτοκίνητο αν είναι απαραίτητο.

Οι επτά βοηθοί οδήγησης που δεν ζούμε χωρίς αυτούς

2. Λιγότερο αγχωτικές κυκλοφοριακές καταστάσεις: Φρενάρισμα, επιτάχυνση και φρενάρισμα ξανά. Τίποτα δεν είναι πιο κουραστικό από την οδήγηση σε βαριά κυκλοφορία, χαρακτηριστική των μεγάλων πόλεων. Το Assist Jam Assist εκτελεί αυτές τις λειτουργίες ώστε ο οδηγός να χαλαρώσει. Μπορεί να αλλάζει αυτόματα τα ταχύτητα, να ρυθμίζει την ταχύτητα και να διατηρεί τη σωστή απόσταση ασφαλείας σε κάθε κατάσταση.

3. Απουσία ακούσιων αλλαγών λωρίδας: Η παραμονή στη λωρίδα μας, μπορεί να είναι ευκολότερη με μια μικρή, αυτόματη κίνηση του τιμονιού. Με μια μπροστινή κάμερα που αναγνωρίζει τις σημάνσεις των λωρίδων, το Lane Assist μας προειδοποιεί όταν πρόκειται να βγούμε από την πορεία, είτε οδηγούμε αργά είτε με μεγάλη ταχύτητα. Μπορεί να κάνει αυτόματα διορθώσεις και αποτρέπει επικίνδυνες καταστάσεις αν αποσπαστεί για λίγο η προσοχή μας.

Οι επτά βοηθοί οδήγησης που δεν ζούμε χωρίς αυτούς

4. Παρακολουθήστε τις οδικές σημάνσεις: Το Traffic Sign Recognition Assist συνδυάζεται με μια κάμερα που έχει τοποθετηθεί στο μπροστινό μέρος του οχήματος για να ανιχνεύσει πινακίδες που υποδεικνύουν όρια ταχύτητας, απαγορεύσεις ή ακόμα και οδικές εργασία. Οι πληροφορίες εμφανίζονται στον πίνακα οργάνων, βοηθούν τον οδηγό και προειδοποιούν ηχητικά για υπερβολική ταχύτητα.

5. Δεν υπάρχουν πλέον τυφλά σημεία: Δεν υπάρχει πλέον φόβος αλλαγής λωρίδας χάρη σε μια οπτική προειδοποίηση που βρίσκεται στον πλαϊνό καθρέπτη, που ειδοποιεί τον οδηγό για όχημα που πλησιάζει στο οπτικό του πεδίο. Η ανίχνευση τυφλών σημείων λειτουργεί με δύο ραντάρ που παρακολουθούν την κίνηση στο πίσω μέρος και εξασφαλίζουν ασφαλέστερη οδήγηση.

Οι επτά βοηθοί οδήγησης που δεν ζούμε χωρίς αυτούς

6. Ένα πιο άνετο ταξίδι: Το Adaptive Cruise Control, δίνει τη δυνατότητα να επιλέγουμε μια σταθερή ταχύτητα και το σύστημα φροντίζει την επιτάχυνση και την επιβράδυνση ανάλογα με τις συνθήκες κυκλοφορίας και φρενάρει αυτόματα χωρίς να παρεμβαίνουμε. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για μεγάλες αποστάσεις και μεγάλη κυκλοφοριακή κίνηση.

7.Στάθμευση χωρίς να αγγίζετε το τιμόνι: Με τη βοήθεια καμερών που παρέχουν 360 μοίρες θέα γύρω από το αυτοκίνητο, το Park Assist κάνει το τιμόνι για εμάς. Είναι σε θέση να υπολογίσει τις αποστάσεις για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση, ακόμα και να πάρει τον έλεγχο του τιμονιού.

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ