ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Νέο Opel Grandland X "Ultimate"

2018 Opel Grandland X Ultimate
2018 Opel Grandland X Ultimate OPEL AUTOMOBILE GMBH

Το Opel Grandland X το γνωρίσαμε πριν από έναν χρόνο. Στην στατική παρουσίαση στο Μιλάνο, στο ίδρυμα του Τζιανφράνκο Φερρέ, η Opel έδωσε το στίγμα της σχεδιαστικής προσέγγισης σε ένα μεγάλο SUV (4,45 μ. μήκος0, που πλαισιώνει το Crossland X και το Mokka X.

Μετά από λίγο καιρό, οδηγώντας το πέριξ της Φρανκφούρτης, πήραμε μια δυνατή γεύση με το ψιλόβροχο, για το πώς λειτουργεί το ηλεκτρονικό σύστημα IntelliGrip.

Αποστολή στο Σαν Σεμπαστιάν: Δημήτρης Μπαλής

Μέσω επιλογής πέντε προγραμμάτων οδήγησης (χιόνι, λάσπη, άμμο, βρεγμένο οδόστρωμα), το σύστημα προσαρμόζει την κατανομή ροπής στους εμπρός τροχούς και επιτρέπει την ολίσθηση του τροχού εάν είναι απαραίτητο. Το Grandland X δεν συμπεριφέρεται ως τετρακίνητο, αλλά έχει πολύ καλή πρόσφυση σε κάθε συνθήκη.

Την τρίτη φορά, οδηγήσαμε στα μέρη μου, στην ορεινή Σελιάνα της Ανατολικής Αιγιάλειας, τον περασμένο Νοέμβριο. Διαπιστώσαμε πολλά στην πολλή απαιτητική ορεινή διαδρομή, με στροφές και συνεχή ανεβοκατεβάσματα στο χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Παράλληλα, νιώσαμε και την απόδοση των δύο μοτέρ. O αλουμινίου βενζίνης turbo 1.2 lt, παρά το βαρύ αμάξωμα (1350 κιλά), με τους 120 ίππους και ειδικά με τα 230 Nm ροπής, «τραβούσε» ιδανικά το αυτοκίνητο, με τη μέση κατανάλωση λίγο πάνω από τα 6 λίτρα. Εξίσου αποδοτικός και ο πετρελαιοκινητήρας 1.6 lt, με τους 120ίππους, τα 300 Nm ροπής, και το αυτόματο κιβώτιο, με την κατανάλωση πάνω από τα 5 λίτρα.

Opel Grandland X Ultimate
Opel Grandland X Ultimate OPEL AUTOMOBILE GMBH

Η Opel τώρα, αποφάσισε να το φρεσκάρει στη μνήμη μας, με τη νέα έκδοση πρόσθετου εξοπλισμού, "Ultimate". Επιπλέον, οδηγήσαμε στην περιοχή των Βάσκων, Μπιλμπάο, Γκέτξο και Σαν Σεμπαστιάν, το νέο δίλιτρο μοτέρ πετρελαίου με τους 177 ίππους, συνδυαζόμενο με το νέο 8άρι αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Εξαιρετικά πολιτισμένος κινητήρας και με υποδειγματική λειτουργία το κιβώτιο στις αλλαγές των σχέσεων και ειδικά στο κατέβασμα, ενώ στο ανέβασμα δεν είναι μόνο ότι τραβάει καλά τα 1575 κιλά του αμαξώματος, αλλά τραβάει και τρέιλερ 2 τόνων, λόγω και των 400 Nm ροπής! Βέβαια, αυτό το μοτέρ δύσκολα θα βρει απήχηση στην Ελλάδα, λόγω των φορολογικών μέτρων.

Εξάλλου, η Opel από τον Απρίλιο θα αλλάξει τον κινητήρα πετρελαίου με νέο 1.5 lt σε δύο ιπποδυνάμεις των 100 και 130 hp, ενώ το καλοκαίρι θα προσθέσει πανίσχυρο turbo κινητήρα βενζίνης 1.6 lt – 180 hp. Όλα αυτά ανήκουν στο νέο σχεδιασμό για την Opel που έκανε ο όμιλος PSA Peugeot Citroen, από τότε που την εξαγόρασε πριν από λίγους μήνες. Αλλωστε, το Grandland X, βασίζεται στο πάτωμα του Peugeot 3008, ενώ χρησιμοποιεί και τα μηχανικά του μέρη (κινητήρες και κιβώτια).

Καταλήγοντας, ο εξοπλισμός "Ultimate", διαθέτει: διχρωμία σε οροφή, ράγες οροφής, 19άρες ζάντες αλουμινίου, Σύστημα Αναγνώρισης Επικείμενης Σύγκρουσης με ανίχνευση πεζού και Αυτόματο Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης, προβολείς AFL LED, Σύστημα Υποβοήθησης Παρκαρίσματος, Κάμερα 360°, Navi 5.0 IntelliLink με έγχρωμη οθόνη αφής και συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto, ασύρματη φόρτιση για ορισμένα smartphones.

Με πολλά επιπλέον σε εξοπλισμό, έχοντας και 5 αστέρια στις δοκιμές ασφαλείας, το Grandland X αποτελεί μια από τις πλέον ισχυρές προτάσεις αγορά στα μεγάλα SUV. Το 2019 θα λανσαριστεί Plug-in υβριδική έκδοση με ηλεκτρικό μοτέρ και τετρακίνηση...

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ