ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζαμπίδης: "Να κόψουμε το κεφάλι από το φίδι του bullying"

Ζαμπίδης: "Να κόψουμε το κεφάλι από το φίδι του bullying"
NIKOS LIBERTAS / SOOC

Οι Μιχάλης Ζαμπίδης, Αλεξάνδρα Ασημάκη, Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και Μιχάλης Λούτζης μίλησαν στο Sport24.gr για την πρωτοβουλία της Stoiximan.gr κατά του bullying. (VIDEOS)

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που γίνεται από τη Stoiximan.gr κατά του bullying παίζουν και οι αθλητές. Πέντε από αυτούς που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και συμμετέχουν στην καμπάνια κατά του σχολικού εκφοβισμού μίλησαν στο Sport24.gr.

O Παγκόσμιος πρωταθλητής του Kick boxing, Μιχάλης Ζαμπίδης, τόνισε αρχικά: "Σημαντικός και ξεχωριστός είναι εκείνος που αισθάνεται την ανάγκη πυγαία να βοηθήσει και να προσφέρει στον συνάνθρωπο του. Πόσο μάλλον όταν το έχει ανάγκη ο άλλος. Οπότε εκείνος που όχι μόνο δεν κάνει καλό θα πρέπει να σκεφτεί πριν κοιμηθεί ότι αυτό που κάνει μόνο καλό δεν είναι, ότι είναι κοινωνικά μη αποδεκτό και θα πρέπει να κάνει διαφορετική και καλύτερη την ημέρα κάποιον ανθρώπων".

Αναφερόμενος στο ρόλο του αθλητισμού είπε: "Πιστεύω ότι περνάμε συνειδητά και υποσυνείδητα μηνύματα στα παιδιά. Εκείνα που γυμνάζονται εκτονώνονται και αυτό είναι pin αποσυμπίεσης. Όταν ζούμε σε μία κοινωνία που μας πιέζει είναι λογικό κάπου να ψάχνουν να ξεδώσουν. Έτσι, όταν τα παιδιά φεύγουν από ένα πιεσμένο σπίτι, πάνε στο σχολειό για να εκτονωθούν. Όταν γυμνάζονται όμως καταφέρνουν και διοχετεύουν όλη την ενέργεια τους εκεί.

Στις πολεμικές τέχνες είναι σημαντικό ότι υπάρχει πειθαρχία, τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται, ενώ και η συναισθηματική διαχείριση είναι σημαντική. Παράλληλα, για τα παιδιά που είναι αδύναμα αναβαίνει η αυτοπεποίθησή τους, γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν και τα παιδιά αντίστοιχα που είναι ήδη δυνατά μπορούν να καταλάβουν πόσο δυνατοί είναι, να πειθαρχήσουν.

Θεωρώ ότι κάνει καλό στα παιδιά να ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες και αυτό φαίνεται με την πάροδο του χρόνου".

Τέλος, μίλησε για την προσπάθεια της Stoiximan.gr για το συγκεκριμένο θέμα: "Ευχαριστώ τη Stoiximan για την πρόταση που μου έγινε γιατί εδώ και αρκετό καιρό έψαχνα τρόπο να βρω να βοηθήσω αυτά τα παιδιά. Χαίρομαι που αυτή η πρόταση από τη Stoiximan μου έγινε την κατάλληλη στιγμή και την αποδέχτηκα με μεγάλη μου χαρά.

Χτυπάω το καμπανάκι για να ριχτούμε στη μάχη ενάντια στο bullying και να το καταστρέψουμε αν όχι χτες, αύριο. Πρέπει να καταφέρουμε να φτιάξουμε τις ζωές των παιδιών που σκέφτονται και χρειάζονται όλη τη δύναμή τους για να πάνε απλά στο σχολείο.

Είμαι υπέρ κάποιες φορές της επιθετικής γραμμής και αυτό συζητώ με τους συνεργάτες μου για το πως μπορούμε να σκοτώσουμε αυτό το φίδι από το κεφάλι.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην κάμερα του Sport24.gr:

Ζαμπίδης: "Να κόψουμε το κεφάλι από το φίδι του bullying"
NIKOS LIBERTAS / SOOC

Ασημάκη: "Πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι"

Από την πλευρά της η Αλεξάνδρα Ασημάκη μας δήλωσε: "Χαίρομαι πάρα πολύ κι εγώ και όλοι οι αθλητές που παίρνουμε μέρος σε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύω πως όλοι πρέπει να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα του bullying, του σχολικού εκφοβισμού όπως λέγεται γιατί είναι ένα θέμα που έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις στις μέρες μας. Και πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε κι εμείς οι υπόλοιποι και οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι τα θύματα του bullying φοβούνται να μιλήσουν στον δάσκαλο. Πολλές φορές και οι ίδιοι οι γονείς αδιαφορούν για τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Γι'αυτό χρειάζεται ευαισθητοποίηση γιατί είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Θα είμαστε κι εμείς κοντά σε αυτή την προσπάθεια του stoiximan.gr".

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο αντιμετώπιση του φαινομένου είπε: "Καλό θα ήταν να μην υπάρχουν θύτες πρώτα απ' όλα, κι αυτό θα γίνει εάν οι θύτες θα πρέπει να παίρνουν από τους γονείς τους τα κατάλληλα εφόδια έτσι ώστε να αγαπούν την διαφορετικότητα να μην περιθωριοποιούν τον κόσμο που θεωρούν αδύναμο. Και τα υπόλοιπα παιδιά πρέπει να μην φοβούνται να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να τα εξωτερικεύουν και να μιλούν στους γονείς τους, στους δασκάλους τους, στους φίλους τους. Εμείς πρέπει να μην είμαστε απλά παρατηρητές σε τέτοια φαινόμενα γιατί είναι κι ένας τρόπος να σταματήσουν".

Ζαμπίδης: "Να κόψουμε το κεφάλι από το φίδι του bullying"
NIKOS LIBERTAS / SOOC

Ταξιλδάρης: "Κλειδί η σωστή εκπαίδευση"

Ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης μετά τα όσα είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στο κομμάτι των ατόμων με ειδικές ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και το ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη λύση του προβλήματος.

"Το bullying είναι ένα φαινόμενο σχολικού εκφοβισμού και όχι μόνο, που το δέχονται θύματα από θύτες είτε λόγω σωματικής δύναμης, είτε λόγω της κοινωνικής τους θέσης, οπότε καταλαβαίνουμε ότι άτομα με αναπηρία πολύ πιο συχνά σε αυτή την κοινωνία που δεν έχει μάθει να ζει με τη διαφορετικότητα είναι θύματα bullying.

Δεν υπάρχει σωστή παιδεία και στα ίδια τα παιδιά που το κάνουν αλλά και στο σχολικό περιβάλλον και στις οικογένειές τους. Αν η κοινωνία και τα σχολεία εκπαιδευτούν και πληροφορηθούν σωστά, τα περιστατικά θα λιγοστέψουν. Σίγουρα τέτοια φαινόμενα έχουν αυξηθεί γιατί υπάρχει το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένα απλό συμβάν που παλιά μπορεί να έληγε αυτομάτως τώρα μπορεί να συνεχίζεται και να γίνεται φαινόμενο bullying.

Αυτό που χρειάζεται είναι σωστή εκπαίδευση. Για να δεχθείς το διαφορετικό, αυτό που δεν ξέρεις και σε φοβίζει. Επίσης δεν θα πρέπει να υπάρχει κατασταλτικός μηχανισμός για τους θύτες αλλά θα πρέπει το περιβάλλον να μην δώσει δικαιώματα να συμβεί ξανά αυτό το φαινόμενο. Οπότε σιγά σιγά οι θύτες δεν θα έχουν αντικείμενο και έτσι θα μπορέσουμε να βγάλουμε το φαινόμενο από τα σχολεία.

Αυτό λέμε και εμείς τα άτομα με αναπηρία. Προσβάσιμη κοινωνία και αποδοχή της αναπηρίας, έτσι ώστε σιγά σιγά να μην υπάρχουν οι διακριτές διαφορές" τόνισε αρχικά και κατέληξε: "Έχω παραδείγματα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που βοήθησαν να μπορεί η κοινωνία επί ίσοις όροις να δέχεται την αναπηρία. Είναι ένας τρόπος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σωστά. Δηλαδή να παρουσιαστεί το φαινόμενο σωστά με τη βοήθεια του χορηγού, να γίνει έρευνα, να καταγραφεί και να βρεθεί και ο σωστός τρόπος παρέμβασης. Με τα ΜΜΕ μπορούμε να το βγάλουμε προς τα έξω".

"Το bullying δεν είναι παιχνίδι"

Όντας ακόμα μαθητές τα όσα έχουν να μας πουν ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και ο Μιχάλης Λούτζης έχουν τη δική τους βαρύτητα.

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος είπε: "Είναι πολύ σημαντικές ενέργειες γιατί το bullying είναι ένα πρόβλημα στο οποίο πρέπει να δοθεί μια λύση. Η ενέργεια του πανεπιστημίου της Κρήτης είναι πολύ σημαντική και ελπίζω τα αποτελέσματα να βγουν σύντομα για να βρούμε μια λύση. Το bullying δεν είναι παιχνίδι, ο καθένας έχει την προσωπικότητά του και πρέπει να την στηρίζει".

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Λούτζης τόνισε: "Το bullying είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει στην καθημερινότητά μας, το βλέπουμε στα σχολεία, παντού. Αυτό που πρέπει να κάνουν τα παιδιά είναι μόλις βλέπουν ένα τέτοιο περιστατικό ή να επεμβαίνουν ή να μιλούν σε κάποιον γι' αυτό.

Ο αθλητισμός μπορεί να βοηθήσει γιατ΄θι σε κάνει να σκέφτεσαι διαφορετικά, σου δίνει μια διαφορετική νοοτροπί. Σου μαθαίνει τα σωστά και μαθαίνεις να βοηθάς".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ