ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η γκάφα του σχολιαστή του NBC για την Κορέα

Noriaki Kasai carries the flag of Japan during the opening ceremony of the 2018 Winter Olympics in Pyeongchang, South Korea, Friday, Feb. 9, 2018. (AP Photo/Natacha Pisarenko)
Noriaki Kasai carries the flag of Japan during the opening ceremony of the 2018 Winter Olympics in Pyeongchang, South Korea, Friday, Feb. 9, 2018. (AP Photo/Natacha Pisarenko) AP

Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων ο αναλυτής του NBC, Joshua Cooper Ramo, παραλίγο να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο με ένα σχόλιο του.

Σίγουρα κάποιος πάνω στην πίεση της δουλειάς μπορεί να κάνει λάθη. Μόνο αυτό που έκανε ο Joshua Cooper Ramo παραλίγο να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Ο αναλυτής του NBC ήταν ένας από αυτούς που βρέθηκαν στην τελετή έναρξης για να την παρουσιάσουν.

Η γκάφα του ήρθε όταν η ομάδα της Ιαπωνίας εισήλθε στο στάδιο. Τι είπε ο Joshua Cooper Ramo; "Τώρα μπαίνει στο στάδιο η ομάδα της Ιαπωνίας. Μία χώρα η οποία είχε κατακτήσει την Κορέα από το 1910 μέχρι το 1945. Όμως εάν ρωτήσεις κάθε Κορεάτη αυτός θα σου πει ότι η κουλτούρα, η τεχνολογία και η οικονομία της Ιαπωνίας ήταν ιδιαίτερα σημαντικά για τη μετάλλαξη τους".

Μόλις έγινε γνωστό το τι είχε πει ο συγγραφέας πολλών βιβλίων ξέσπασε "πόλεμος" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι περισσότεροι, για να καταδείξουν το λανθασμένο σχόλιο του, το παρομοίαζαν με μία ωδή στο Ναζισμό και μάλλον άδικο δεν έχουν.

Για όσους δεν γνωρίζουν τι είχε συμβεί τότε να αναφέρουμε ότι η Κορέα αποτέλεσε πεδίο διαμάχης ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Κίνα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον Α' Σινοϊαπωνικό Πόλεμο (1894-1895). Οι Ιάπωνες ήταν οι νικητές και παρά την παρέμβαση μεγάλων δυνάμεων που έφτασαν μέχρι στον Ρωσοϊαπωνικό πόλεμο (1904-05) κατάφεραν να προσαρτήσουν την Κορέα στην αυτοκρατορία τους το 1910.

Στα 35 χρόνια της ιαπωνικής κατοχής υπήρξαν πολλές διαμάχες ανάμεσα στους κατοίκους και τις δυνάμεις κατοχής με το αποτέλεσμα να είναι περισσότεροι από 10.000 νεκροί. Γίνεται εύκολα λοιπόν αντιληπτός ο λόγος που εξοργίστηκαν οι Κορεάτες.

Το NBC ανάγκασε τον απεσταλμένο του να ζητήσει συγγνώμη δημόσια και αναμένεται οι εξελίξεις στο θέμα αφού η φωτιά συνεχίζει ακόμα να καίει έντονα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ