ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τσουμελέκα: "Θέλω να βλέπω χαρούμενα πρόσωπα στον τερματισμό"

Τσουμελέκα: "Θέλω να βλέπω χαρούμενα πρόσωπα στον τερματισμό"

Η Αθανασία Τσουμελέκα μίλησε στο Sport24.gr για τη μεγάλη της επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και σας καλεί να ζήσετε την εμπειρία του "Spetses Mini Marathon".

Πριν από περίπου 11 χρόνια είχε κάνει όλους τους Έλληνες να πανηγυρίσουν με τη μεγάλη της επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Σίγουρα το χρυσό μετάλλιο στα 20 χιλιόμετρα βάδην αποτέλεσε την κορυφαία της αθλητική στιγμή.

Μπορεί εδώ και μερικά χρόνια να έχει αποσυρθεί από τους αγώνες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αποχωρήσει από το κομμάτι του αθλητισμού.

Όπως γράφει και η ίδια στην προσωπική της ιστοσελίδα δεν μπορούσε από τη μοναξιά του πρωταθλητισμού να μπει στην καθημερινή ζωή. Έτσι, ακολουθεί το δρόμο της προπονήτριας βοηθώντας ουσιαστικά ανθρώπους στην καθημερινή τους άσκηση.

Από το 2013 ανέλαβε τη θέση του Walking & Running Club Coach του Holmes Place Running Club μαζί με τον καταξιωμένο προπονητή Νίκο Δημητριάδη. Με την ομάδα της θα τρέξει και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο "Spetses Mini Marathon" και σας καλεί να ζήσετε μαζί της αυτή την εμπειρία.

Διαβάστε όλα όσα είπε στο Sport24.gr

Τσουμελέκα: "Θέλω να βλέπω χαρούμενα πρόσωπα στον τερματισμό"
INTIME SPORTS

Έχουν περάσει 11 χρόνια από μία στιγμή που σημάδεψε τη ζωή σας. Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω τι θυμάστε από εκείνο το χρυσό μετάλλιο στην Αθήνα;

"Εκτός του ότι μεγαλώνω και συγκινούμαι ενώ τότε δεν με ένοιαζε (σσ. γελάει); Θυμάμαι το βουητό του κόσμου όταν μπήκα στο Στάδιο, το άγχος πριν τον αγώνα, τη συγκίνηση στην ανάκρουση του Εθνικού ύμνου και το γεγονός ότι μετά τον τερματισμό έψαχνα σημαία για να πανηγυρίσω!"

Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι σας οδήγησε σε αυτή την τόσο μεγάλη επιτυχία;

"Γενικά για να ανταγωνιστείς για τις πρώτες θέσεις, για να κάνεις πρωταθλητισμό σ’ αυτό το επίπεδο χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά και προπόνηση. Περίμενα ότι θα είμαι στο βάθρο γιατί και την προηγούμενη χρονιά ήμουν στα μετάλλια και περίμενα τους αγώνες πως και πως. Όμως για την πρώτη θέση πιστεύω πως βασικοί παράγοντες ήταν το πείσμα και το γεγονός ότι οι αγώνες διεξάγονταν στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι αν ο αγώνας δεν γινόταν εδώ θα είχα βγει δεύτερη, επειδή η παρουσία του κόσμου που σε υποστηρίζει σε ντοπάρει και σε σπρώχνει να μην τα παρατήσεις".

Μετά την απόφασή σας να αποσυρθείτε παραμείνατε πάντως κοντά στο τρέξιμο και τον αθλητισμό κάτι που κάνετε μέχρι τώρα. Ποιο είναι το κίνητρο σας να συνεχίζετε μέχρι σήμερα;

"Το κίνητρό μου είναι αυτό που κάνει όλο και περισσότερους να αθλούνται στην Ελλάδα. Η άσκηση είναι η χαρά μου. Είναι ψυχολογική ανάταση, είναι αγχολυτικό. Μπορεί να ακούγεται εγωιστικό όμως δεν είναι. Ειλικρινά δεν είμαι το ίδιο χαρούμενη αν δεν αθληθώ. Προσπαθώ να το μεταδίδω αυτό και σε άλλους ανθρώπους και μακάρι να μπορούσα να τους πείσω όλους και να τους παρακινήσω να ασκούνται. Με την άθληση όλα γίνονται πιο εύκολα, πιο αυτόματα, πιο χαρούμενα".

Τσουμελέκα: "Θέλω να βλέπω χαρούμενα πρόσωπα στον τερματισμό"
INTIME SPORTS

Τι συμβουλές θα δίνατε σε όσους ξεκινούν τώρα να τρέχουν;

"Θα τους έλεγα να μην ξεκινήσουν με καθημερινό τρέξιμο, τουλάχιστον στην αρχή. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις προσμονή για την επόμενη φορά που θα βγεις να τρέξεις. Η καθημερινότητα μπορεί να φέρει κορεσμό, κούραση, ρουτίνα. Καλό είναι να ξεκινήσουν τρέχοντας δυο-τρεις φορές την εβδομάδα, για να περιμένουν πως και πως την επόμενη. Ούτως ή άλλως, για τους περισσότερους η καθημερινότητα είναι γεμάτη με τη δουλειά, την οικογένεια και πολλά άλλα. Στη συνέχεια σταδιακά μπορούν να μπουν σε ένα πρόγραμμα και να το εφαρμόζουν με πείσμα. Όχι υπερβολές λοιπόν".

Σε λίγες ημέρες θα τρέξετε και εσείς στο Spetses Mini Marathon. Πόσο σημαντικό είναι να τρέχεις σε μία τόσο όμορφη διαδρομή;

" Στις Σπέτσες τρέχω πάντα με την ομάδα μου, είτε τα 5 είτε τα 25 χιλιόμετρα. Τρέχουμε μαζί γιατί ο στόχος είναι να περνάει καλά η ομάδα. Ανάλογα με το group τους ακολουθώ και στο τέλος είτε μένω πίσω με τον τελευταίο μέχρι τον τερματισμό, είτε φεύγω μπροστά με τον πρώτο. Θέλω να βλέπω χαρούμενα πρόσωπα στον τερματισμό, αυτή είναι η ανταμοιβή μου".

Για εσάς δεν είναι η πρώτη φορά που θα συμμετάσχετε σε αυτό τον αγώνα. Τι τον κάνει τόσο ξεχωριστό και αυξάνονται συνεχώς οι συμμετοχές;

"Η Μαρίνα Κουταρέλλη και η Οργανωτική Επιτροπή κάνουν πολύ καλή δουλειά. Όση επιτυχία και να έχουν κάθε χρόνο δεν το αφήνουν ποτέ πίσω και πάντα παρουσιάζουν κάτι καινούργιο. Θα μπορούσαν να μείνουν στην επιτυχία και ο αγώνας να «τρέχει» στον αυτόματο. Πάντα όμως το εμπλουτίζουν με κάτι νέο και ωραίο κάθε χρόνο και έτσι έρχεται όλο και περισσότερος κόσμος και περισσότεροι αθλητές".

Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα σε όσους ετοιμάζονται να βρεθούν στις Σπέτσες στις 9-11/10;

"Να έρθουν με τις οικογένειές τους και με τους φίλους τους και να το απολαύσουν. Να ζήσουν την κάθε στιγμή και τον κάθε αγώνα ακόμα κι αυτούς που δεν θα συμμετέχουν και απλώς θα τους παρακολουθήσουν. Και όσοι τρέξουν τα 25 χιλιόμετρα να μην αγχωθούν και να το ευχαριστηθούν, γιατί παρά τη δυσκολία είναι μια πάρα πολύ καλή προπόνηση".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ