ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το ΣτΕ "κόβει" τη μοριοδότηση στους μαθητές - αθλητές!

Στιγμιότυπο από το Συμβούλιο της Επικρατείας την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017, όπου δόθηκε στη δημοσιότητα η ανακοίνωση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Στιγμιότυπο από το Συμβούλιο της Επικρατείας την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017, όπου δόθηκε στη δημοσιότητα η ανακοίνωση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Με απόφαση του ΣτΕ κρίνεται παράνομη η μοριοδότηση στους αθλητές για την είσοδο τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Μία απόφαση η οποία είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις πήρε το ΣτΕ. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασής του έκρινε ότι η διάταξη που προβλέπει την μοριοδότηση των αθλητών για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι παράνομη.

Για την ακρίβεια η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε ότι άρθρο 34 του νόμου 2009 του 1992 αντίκεινται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ορθολογικής οργανώσεως της παρεχομένης εκπαιδεύσεως.

Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει την είσοδο των αθλητών που έχουν πετύχει σημαντικές διακρίσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Για την ακρίβεια αναφέρει μεταξύ άλλων:

α) την πριμοδότηση αθλητών ακόμα και για επιτυχίες σε αθλητικούς αγώνες ήσσονος σημασίας.

β) την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή αθλητών στις Ανώτατες Σχολές στο δυσανάλογα υψηλό ποσοστό του 4,5% των προβλεφθεισών θέσεων, το οποίο παρίσταται αυθαίρετο.

γ) την εισαγωγή διακριθέντος αθλητή σε Σχολή της προτίμησής του, εφόσον συγκεντρώσει αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με το 90% του αριθμού των μορίων του τελευταίου εισαχθέντος στη συγκεκριμένη Σχολή στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος, μετά την προσαύξηση του συνόλου των μορίων του από τις αθλητικές του διακρίσεις.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την απόφαση η "επίμαχη διάταξη της παραγράφου 8 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999 παραβιάζει τα άρθρα 4 παρ. 1, 5 παρ. 1 και 16 του Συντάγματος, κατά το μέρος που οι εν λόγω ρυθμίσεις υπερβαίνουν, κατά τα ανωτέρω, τα ακραία όρια πέραν των οποίων το παρεχόμενο από τη διάταξη αυτή προνόμιο εμφανίζεται δικαιολογημένο και επιτρεπτό συνταγματικώς".

Στη συνέχεια της απόφασης τονίζεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη προσκρούει: "αφ’ ενός μεν στην αρχή της ισότητας των Ελλήνων πολιτών ενώπιον του νόμου (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος), αφ’ ετέρου δε στις απορρέουσες από το Σύνταγμα (άρθρο 5) αρχές της αξιοκρατίας και της σταδιοδρομίας εκάστου κατά λόγο της προσωπικής του αξίας και στο άρθρο 16 του Συντάγματος και επιπρόσθετα είναι αντισυνταγματική κατά το μέρος που προβλέπει την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή αθλητών στις ανώτατες σχολές στο ποσοστό του 4,5% των προβλεφθεισών θέσεων".

Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΠΟΥ "ΓΕΝΝΗΣΕ" ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Σ.τ.Ε

Η συγκεκριμένη απόφαση προέκυψε μετά από προσφυγή μαθητή ο οποίος έχασε τη θέση του στην Ιατρική σχολή από αθλητή και μάλιστα το ΣτΕ υποχρεώνει το υπουργείο Παιδείας να τον εγγράψει ως υπεράριθμο. Όπως είναι φυσιολογικό η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις άμεσα, ενώ αναμένεται και η επίσημη θέση του Υφυπουργού Αθλητισμού και της ΓΓΑ για το θέμα, αφού πλέον θα προβλέπεται η είσοδος με μοριοδότηση των αθλητών μόνο στα ΤΕΦΑΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ