ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα ερωτήματα του Μαυρωτά για τον ΕΣΚΑΝ

Τα ερωτήματα του Μαυρωτά για τον ΕΣΚΑΝ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Με επερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής του "Ποταμιού", Γιώργος Μαυρωτάς, ζητά απαντήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΚΑΝ με τον Γ.Γ.Α. να αποκρίνεται μεν, χωρίς απαντήσεις δε.

Νέο επεισόδιο στην υπόθεση του ΕΣΚΑΝ είχαμε την Παρασκευή (21/10). Ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος επί σειρά ετών είχε το ρόλο του συμβούλου στον ΕΣΚΑΝ, κατέθεσε επερώτηση στον Υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή.

Σε αυτή θέτει πέντε ερωτήματα στα οποία μεταξύ άλλων ζητά απαντήσεις σχετικά με την παραίτηση της Χαράς Σπηλιοπούλου από τη θέση της προέδρου, εάν έχουν τεθεί στη διάθεση του ΕΣΚΑΝ οι δύο υπάλληλοι που μετακινήθηκαν, αλλά και να τοποθετηθεί σχετικά με το τι συνέβη με τη WADA και εάν το πρόβλημα που υπήρξε οφείλεται στην αμέλεια του ΕΣΚΑΝ.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει η επερώτηση:

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. μη συμμορφούμενο με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντι-Ντόπινγκ»

Με ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε από σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-Ντόπινγκ (World Anti-Doping Agency, WADA), ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ανεξάρτητης Επιτροπής Αξιολόγησης Συμμόρφωσης Compliance Review Committee (CRC) που πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου στο Montréal, συζητήθηκε θέμα συμμόρφωσης με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντι-Ντόπινγκ πέντε Εθνικών Οργανισμών Αντι-Ντόπινγκ, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ (Ε.Σ.ΚΑ.Ν.) Η CRC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πέντε Οργανισμοί δεν βρίσκονται σε συμμόρφωση με τον ισχύοντα Κώδικα και αποφάσισε πως εάν τα σχετικά προβλήματα (τα οποία δεν είναι ίδια και για τους πέντε και περιλαμβάνουν μη συμμορφούμενους κανονισμούς/νομοθεσία, χρήση μη διαπιστευμένων από το WADA Εργαστηρίων και ζητήματα σχετικά με το πρόγραμμα αντι-ντόπινγκ) δεν επιλυθούν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, θα υποβάλει γνωμοδότηση περί μη συμμόρφωσης στo Διοικητικό Συμβούλιο του WADA, που θα συνεδριάσει στις 19 Νοεμβρίου στη Glasgow.

Μόλις επτά μήνες μετά τους πανηγυρισμούς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.) για την αποφυγή της μη συμμόρφωσης λόγω μη εναρμόνισης των κανονισμών του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. και της εθνικής νομοθεσίας με τον Κώδικα του 2015, με την κατάθεση, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, ως σχεδίου νόμου μιας, επιεικώς, ανεπαρκούς απόδοσης των σχετικών κανονισμών του WADA, η χώρα μας φέρεται εκ νέου ως μη συμμορφούμενη από την αρμόδια επιτροπή του WADA.

Το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. επιχείρησε να απαντήσει στην είδηση με το από 20/10/2016 δελτίο τύπου στο οποίο το όλο γεγονός αποδίδεται σε καθυστέρηση ενημέρωσης του WADA από πλευράς του, λόγω έκτακτων και απρόβλεπτων γεγονότων. Αδυνατούμε όμως να αντιληφθούμε τη διάσταση του απροβλέπτου ή του εκτάκτου σε μία διαδικασία που επαναλαμβάνεται τακτικά ανά τετραετία, όπως ο έλεγχος ντόπινγκ στον οποίο υποβάλλονται οι αθλητές της Ολυμπιακής και Παραολυμπαικής Ομάδας.

Το δελτίο τύπου του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. επίσης, έφερε στην επιφάνεια ένα ενδιαφέρον ζήτημα για το οποίο παρά την έντονη φημολογία δεν είχε μέχρι στιγμής υπάρξει ουδεμία ανακοίνωση: την παραίτηση της, επί σχεδόν δεκαετία, Προέδρου του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. Δημιουργείται εύλογος προβληματισμός για το εάν οι λόγοι της παραιτήσεως σχετίζονται με τις πασιφανείς αδυναμίες του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. αλλά και την αδυναμία του Υπουργείου να το υποστηρίξει.

Τέλος, στο ίδιο δελτίο τύπου, το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. επιχειρεί να παρουσιάσει βήματα προόδου που έχουν επιτελεστεί μετά τη δημοσίευση του Ν. 4373/2016 (Φ.Ε.Κ. 49/Α’/2016). Αγνοεί επιμελώς όμως πως στο διάστημα που μεσολάβησε, το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. συνέχισε να αποδυναμώνεται, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την από 24-05-2016 διαγραφή 13 εμπείρων δειγματοληπτών από το σχετικό Μητρώο, η οποία ανέδειξε τη σύγχυση του ΥΠ.ΠΟ.Α. ως προς το ζήτημα του καθεστώτος των δειγματοληπτών, θέμα για το οποίο έχουμε κατ’ επανάληψη υποβάλει ερωτήσεις και αναμένουμε θεμελιωμένη απάντηση.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να ενισχυθεί το Ε.Σ.ΚΑ.Ν., είχε δεσμευτεί σύμφωνα με την υπ’ αριθ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΠΚΕ/278957/ 1966/30-08-2016 απάντηση του στην υπ’ αριθ. πρωτ. 6129/417/13-06-2016 ερώτησή μας με θέμα «Μεταβολές Μητρώου Δειγματοληπτών του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ» πως εντός του μηνός Σεπτεμβρίου θα είχαν εκδοθεί προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη δειγματοληπτών και τη στελέχωση της Επιστημονικής Επιτροπής του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. Παρά τις συστηματικές προσπάθειές μας, και μέχρι σήμερα, δεν κατέστη δυνατόν να εντοπίσουμε σχετικές αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. ή της Γ.Γ.Α.

Κατόπιν των ανωτέρω:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Για ποιον λόγο ο εθνικός οργανισμός αντι-ντόπινγκ της Ελλάδας παραπέμπεται εκ νέου ως μη συμμορφούμενος προς τον Κώδικα από την αρμόδια επιτροπή (CRC); Υφίσταται θέμα μη συμμόρφωσης νομοθεσίας/κανονισμών, ανεπαρκούς προγράμματος αντι-ντόπινγκ ή απλώς αμέλεια από πλευράς Ε.Σ.ΚΑ.Ν;

2. Συμμερίζεται ο κ. Υπουργός τις αιτιάσεις του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. για καθυστέρηση ενημέρωσης του WADA λόγω εκτάκτων/απροβλέπτων γεγονότων; Αποτελεί θέση της Κυβέρνησης πως η παραίτηση ενός υψηλοβάθμου στελέχους ή μία περίοδος αναμενομένου φόρτου εργασίας συνεπάγεται πλημμελή λειτουργία Υπηρεσιών/Οργανισμών;

3. ‘Εχουν εκδοθεί οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη δειγματοληπτών και τη στελέχωση της Επιστημονικής Επιτροπής του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. οι οποίες σύμφωνα με την υπ’ αριθ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΠΚΕ/278957/1966/30-08-2016 απάντηση του κ. Υφυπουργού στην υπ’ αριθ. πρωτ. 6129/417/13-06-2016 ερώτησή μας επρόκειτο να εκδοθούν εντός του μηνός Σεπτεμβρίου.

4. Ποιοι είναι οι λόγοι της παραιτήσεως της Προέδρου του Ε.Σ.ΚΑ.Ν.; Και γιατί δεν έχουν δημοσιοποιηθεί;

5. ‘Εχουν διατεθεί μέχρι σήμερα στο Ε.Σ.ΚΑ.Ν. οι δύο υπάλληλοι που μετακινήθηκαν σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Συμβουλίου στο Tμήμα Αθλητικής Επιστημονικής Υποστήριξης της Γ.Γ.Α. ή τους έχουν ανατεθεί άλλα καθήκοντα; Έχουν υπάρξει μεταβολές του υπαλληλικού/διοικητικού προσωπικού του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. το τελευταίο διάστημα;

Τα ερωτήματα του Μαυρωτά για τον ΕΣΚΑΝ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η απόκριση χωρίς απαντήσεις από τον Συναδινό

Λίγες ώρες αργότερα υπήρξε επίσημη αντίδραση όχι από τον Σταύρο Κοντονή, αλλά από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Ιούλιο Συναδινό. Στην επιστολή του ουσιαστικά δεν απαντά στα ερωτήματα που του τέθηκαν από τον Βουλευτή του Ποταμιού και ταυτόχρονα του επιτίθεται για τα όσα γινόντουσαν στον ΕΣΚΑΝ κατά τη διάρκεια της δικής του παρουσίας εκεί.

Παράλληλα, ο κ. Συναδινός τονίζει ότι το "αντιντόπινγκ στην Ελλάδα νοικοκυρεύεται προκειμένου να σπάσει το απόστημα της χρήσης απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων στον Ελληνικό Αθλητισμό".

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στην επιστολή του Γ.Γ.Α.: "O Βουλευτής του Ποταμιού κ. Γεώργιος Μαυρωτάς σε κοινοβουλευτική του ερώτηση εκφράζει ανησυχία για "δυσλειτουργίες" του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ και ζητά να παρουσιαστούν οι αιτίες των προβλημάτων του Οργανισμού. Ο ίδιος, συμβασιούχος και μισθοδοτούμενος επί σειρά ετών από το ΕΣΚΑΝ, ως μέλος του Επιστημονικού του τμήματος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι :

Ο Οργανισμός Αντιντόπινγκ της χώρας έφτασε στο χείλος του γκρεμού κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ διότι :

1. ΔΕΝ είχε εναρμονισθεί Εθνικός Κώδικας με αυτόν της WADA

2. ΔΕΝ υπήρχε επιστημονικό συμβούλιο τα τελευταία έξι χρόνια

3. ΔΕΝ υπήρχε πειθαρχικό συμβούλιο

4. ΔΕΝ είχαν πιστοποιηθεί οι δειγματολήπτες

5. ΔΕΝ είχαν γίνει απαιτητά υπέρογκα χρέη τρίτων προς το ΕΣΚΑΝ από δειγματοληψίες

6. ΔΕΝ είχε προχωρήσει η σύσταση του ΕΣΚΑΝ σε ΝΠΙΔ

και πολλά ακόμα "ΔΕΝ" τα οποία ήταν της αρμοδιότητας ΚΑΙ του κ. Μαυρωτά, ο οποίος εκ των υστέρων, αντί να απολογείται ασκεί κριτική. Ας μας πει ο κ. Μαυρωτάς τι απέγινε η προταθείσα οργανωτική αναδιάρθρωση για το ΕΣΚΑΝ από το 2006; Που "χάθηκε" και γιατί;

Μέσα σε ένα έτος, από τη σημερινή κυβέρνηση έχουν ήδη λυθεί ζητήματα που εκκρεμούσαν επί δεκαετία και προωθείται η διαδικασία μετατροπής του ΕΣΚΑΝ σε ΝΠΙΔ, με σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης, κανονισμούς λειτουργίας, οργανόγραμμα κλπ.

Σε κάθε "όψιμο ανησυχούντα" λέμε ότι το αντιντόπινγκ στην Ελλάδα νοικοκυρεύεται, χωρίς την ανεξέλεγκτη διασπάθιση πακτωλού χρημάτων, όπως γινόταν επί δεκαετία, και θα λειτουργήσει κανονικά, προκειμένου να σπάσει το απόστημα της χρήσης απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων στον Ελληνικό Αθλητισμό".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ