ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στανοζολόλη, η ντόπα των αλόγων

Στανοζολόλη, η ντόπα των αλόγων

Το Sport24.gr αναλύει την απαρχαιωμένη από τα χρόνια του Μπεν Τζόνσον στανοζολόλη και θυμάται άλλες υποθέσεις ντόπινγκ στον ελληνικό αθλητισμό.

Η ουσία στην οποία βρέθηκαν θετικά τα δείγματα της Πηγής Δεβετζή, είναι η στανοζολόλη μία ουσία καθόλου άγνωστη στους Έλληνες, αφού μας έχει απασχολήσει αρκετές φορές στο παρελθόν.

Για πολλούς είναι ένας απαρχαιωμένος τρόπος ντοπαρίσματος, ενώ είναι διαδεδομένη και ως η "ντόπα των αλόγων".

Η στανοζολόλη είναι συνθετικό στεροειδές με δομή παρόμοια με της τεστοστερόνης, κυκλοφορεί νόμιμα εδώ και 50 χρόνια ως φάρμακο για μια ποικιλία παθήσεων όπως η μυική ατροφία και η αναιμία. Τα πιο γνωστά σκευάσματα στα οποία συναντάται είναι το Winstrol και το Winstrol Depot. Μπορεί κανείς να την πάρει είτε με χάπια είτε με ενέσιμη μορφή. Η χρήση της ξεκινά από το 1962 για φαρμακευτικούς λόγους.

Γρήγορα ανακαλύφτηκαν τα προτερήματα που δίνει στον ανθρώπινο οργανισμό και άρχισε να χρησιμοποιείται διαδεδομένα και στο Bodybuiilding. Το γεγονός ότι βοηθά στη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει τη μυική δύναμη χωρίς υπερβολική αύξηση του βάρους την έβαλε μετά από περίπου 20 χρόνια και στο χώρο του αθλητισμού.

Το σοκ με τον Μπεν Τζόνσον

Η πρώτη φορά που αθλητής βρέθηκε θετικός στη συγκεκριμένη ουσία ήταν σχεδόν πριν από 28 χρόνια. Ήταν 24 Σεπτεμβρίου 1988 οκτώ διάσημοι σπρίντερ πήραν θέση στη γραμμή της αφετηρίας και όλος ο κόσμος περίμενε να δει μια από τις καλύτερες κούρσες όλων των εποχών που έμελλε όμως αργότερα να χαρακτηριστική ως η πιο "βρώμικη".

Πριν από τον αγώνα οι ειδικοί του αθλήματος είχαν προβλέψει ότι θα χρειαστούν περίπου 10 χρόνια ώστε να κατέβει κάποιος αθλητής το 9.80. Ο Μπεν Τζόνσον τους διέψευσε αφού με χρόνο 9.79 κατέκτησε το χρυσό στα 100μ. κάνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Ο χρόνος του ήταν εκείνος που έκανε τους ειδικούς να ασχοληθούν μαζί του και τις υποψίες να φουντώσουν.

Δύο μέρες αργότερα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα με τον Μπεν Τζόνσον να βρίσκεται θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η επίσημη ανακοίνωση ανέφερε ότι είχε κάνει χρήση στανοζολόλης.

Τα ελληνικά θετικά δείγματα

Μετά από το θετικό δείγμα του Μπεν Τζόνσον η συγκεκριμένη ουσία έχει βρεθεί σε πολλούς αθλητές κυρίως του στίβου και της άρσης βαρών. Ολυμπιακά μετάλλια έχουν αφαιρεθεί από πολλούς αθλητές με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Ρωσίδας Ιρίνα Κορζανένκο, νικήτριας στη σφυροβολία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Φυσικά, από αυτό το... χορό δεν θα μπορούσε να απουσιάσει και η χώρα μας. Τελευταίο παράδειγμα μπορεί αν είναι αυτό της Πηγής Δεβετζή χρονικά όμως δεν είναι αφού μιλάμε για δείγμα του 2007. Στο στίβο έχουμε επίσης τα παραδείγματα του Δημήτρη Χονδροκούκη (άλμα εις ύψος), Γερβάσιου Φιλιππίδη (ακόντιο), Μιχάλης Σταματόγιαννης (σφαιροβολία) και Τηλέμαχου Ρούτα (400μ.), Αθηνά Κοψιά (100-200μ), στην ποδηλασία αυτό του Γιώργου Χειμωνέτου και στην πυγμαχία εκείνο του Τάσου Μπερδέση.

Συνολικά τα τελευταία χρόνια τα θετικά δείγματα στη συγκεκριμένη ουσία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι περισσότερα από 100.

Η ντόπα των αλόγων και οι "προκλητικοί βλάκες"

Αυτό ήταν που είχε αναγκάσει πριν αρκετό τον Ντικ Πάουντ να προχωρήσει σε σκληρές δηλώσεις εναντίον όσων χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη ουσία: "Αλαζόνες ή ηλίθιοι είναι οι αθλητές που κάνουν χρήση ξεπερασμένων πλέον αναβολικών όπως η στανοζολόλη. Αυτά τα αναβολικά χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια. Γίνονται έλεγχοι για τη στανοζολόλη από την εποχή που βρέθηκε θετικός σ' αυτήν ο Μπεν Τζόνσον το 1988. Ολοι την ξέρουν".

Γιατί το είχε πει αυτό; Μα γιατί θεωρητικά η στανοζολόλη είναι ένα από τα πιο εύκολα ανιχνεύσιμα αναβολικά που υπάρχουν. Μπορεί να ανιχνευτεί στον οργανισμό του αθλητή ακόμα και αρκετό καιρό μετά τη χρήση του και αυτό είναι κάτι που γεννά ερωτηματικά στην περίπτωση της Δεβετζή.

Από εκεί και πέρα έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερα έντονη χρήση της σε αγώνες ιπποδρομιών, κυρίως στις ΗΠΑ καθώς αυξάνει ιδιαίτερα την μυική μάζα. Για αυτό το λόγο είναι γνωστή και ως η "ντόπα των αλόγων" αφού το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι ότι αυτό επιτυγχάνεται χωρίς να αυξάνεται το βάρος του ζώου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Δημητρακόπουλος: "Δεν υπάρχει πειθαρχική ποινή σε βάρος της Δεβετζή"

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ