ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψήφισμα για την τήρηση Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Ψήφισμα για την τήρηση Ολυμπιακής Εκεχειρίας

H Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για την τήρηση Ολυμπιακής Εκεχειρίας στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες "PyeongChang 2018", κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στις 13/11 στη Νέα Υόρκη.

H Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για την τήρηση Ολυμπιακής Εκεχειρίας στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες “PyeongChang 2018”, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Το ψήφισμα με τίτλο "Χτίζοντας έναν καλύτερο και πιο ειρηνικό κόσμο μέσω του Αθλητισμού και του Ολυμπιακού ιδεώδους" υποβλήθηκε επίσημα στη Γενική Συνέλευση από τη Νότια Κορέα, εξ ονόματος του Ολυμπιακού Κινήματος και της Οργανωτικής Επιτροπής της PyeongChang 2018 (POCOG), υπό την ηγεσία του Προέδρου της Lee Hee-beom.

Η απόφαση για το ψήφισμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας περιελάμβανε τόσο τη Νότια Κορέα όσο και τη Βόρεια Κορέα, καθώς και τις χώρες που θα φιλοξενήσουν τους επόμενους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες: Ιαπωνία, Κίνα, Γαλλία και ΗΠΑ.

Με την έγκριση του ψηφίσματος, η διεθνής κοινότητα των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζει τη δύναμη του αθλητισμού και τη σημασία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων να ενώσουν τον κόσμο μέσω ενός ειρηνικού συναγωνισμού προσφέροντας ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Η πρώτη παράγραφος της απόφασης, ζητά από τις Χώρες - Μέλη "να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση, πρόσβαση και συμμετοχή των αθλητών, επισήμων και όλων των διαπιστευμένων που συμμετέχουν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες".

Επίσης, παροτρύνει τις χώρες να σταματήσουν τις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου της Ολυμπιακής Εκεχειρίας που ξεκινά εφτά ημέρες πριν την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και διαρκεί ως την έβδομη μέρα μετά την τελετή λήξης των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι χώρες καλούνται, μέσω του αθλητισμού να καλλιεργήσουν συγκεκριμένη δράση και να προάγουν τον διάλογο και την συμφιλίωση κατά τη διάρκεια των Αγώνων αλλά και μετά τη λήξη τους.

Μετά την απόφαση, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ είπε: "Για τους αθλητές που θα συγκεντρωθούν στην PyeongChang για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, η απόφαση θα μεταφέρει μία πολύ σημαντική έννοια, βαθύτατα προσωπική. Με την απόφαση για την Ολυμπιακή Εκεχειρία, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών δημιουργεί τις συνθήκες για όλους τους αθλητές να αγωνιστούν σε περίοδο ειρήνης. Μόνο τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών μπορούν να εγγυηθούν σε έναν αθλητή ένα ασφαλές πέρασμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες".

Και συνέχισε: " Οι Ολυμπιακοί Αθλητές δείχνουν σε όλον τον κόσμο ότι είναι δυνατόν οι άνθρωποι να αγωνίζονται, την ίδια ώρα που ζουν ειρηνικά κάτω από την ίδια στέγη την ίδια ώρα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ