ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περσάκη: "Στόχος να γίνει το pilates τρόπος ζωής"

Περσάκη: "Στόχος να γίνει το pilates τρόπος ζωής"

H καθηγήτρια φυσικής αγωγής με εξειδίκευση στο pilates, Μάντη Περσάκη, μίλησε για το pilates και μας προετοιμάζει για τη συμμετοχή της ως πρέσβειρα στο "Navarino Challenge" (9-11/9).

Όλο και περισσότεροι αποφασίζουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο pilates, ένα είδος γυμναστικής που τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει πολλούς φίλους σε όλο τον κόσμο. Καταλληλότερη για να μας μιλήσει για αυτό είναι η Μάντη Περσάκη.

Η καθηγήτρια φυσικής αγωγής με εξειδίκευση στο pilates μας ανέφερε όλα τα πλεονεκτήματα που σου δίνει ο συγκεκριμένος τρόπος εκγύμνασης τονίζοντας πως στόχος της είναι η βελτίωση των χαρακτηριστικών κάθε αθλούμενου.

Παράλληλα, ως πρέσβειρα του "Navarino Challenge" μας προϊδέασε για όσα θα ζήσουν οι τυχεροί που θα βρεθούν στο Costa Navarino το διάστημα 9-11 Σεπτεμβρίου και μας καλεί να βρεθούμε εκεί για να ζήσουμε ένα μοναδικό τριήμερο αθλητισμού.

Περσάκη: "Στόχος να γίνει το pilates τρόπος ζωής"

(Photo credits: Elias Lefas)

Γιατί να κάνουμε pilates με τη Μάντη Περσάκη; Τι διαφορετικό έχει η δική σου μέθοδος;

"Αυτά τα 10 χρόνια που ασχολούμαι αποκλειστικά με τη μέθοδο που εφηύρε ο Joseph Pilates έχω μάθει να αντιμετωπίζω τον κάθε ασκούμενο χωριστά. Αυτό μάλιστα πρεσβεύει και ο ίδιος ο Pilates. Δεν μου αρέσει να βάζω όλους τους ασκούμενους σε ένα καλούπι και απλά να δανείζομαι τις βασικές αρχές και ένα συγκεκριμένο ασκησιολόγιο 40-200 ασκήσεων και να το κάνω σε όποιον ασκούμενο έχω μπροστά μου. Εκτιμώ τις ανάγκες του κάθε σώματος και με βάση τις αρχές της προπονητικής προσπαθώ να βελτιώσω τα χαρακτηριστικά του καθένα χωριστά.

Η έρευνα μου πάνω στο πιλατες στο μεταπτυχιακό μου πρόγραμμα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας με βοήθησε να εξελίξω τη μέθοδο πιλατες να μελετήσω ποιες είναι οι ασκήσεις που δίνουν αποτελέσματα στην κάθε περίσταση και βέβαια να αγαπήσω ακόμα περισσότερο το mat pilates, το οποίο και πρεσβεύω. Στο «Navarino Challenge» θα προσπαθήσω να μεταδώσω στον καθένα χωριστά την αγάπη μου για μια μορφή άσκησης η οποία μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος για τις ανάγκες κάθε σώματος".

Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνει κανείς στις pilates εβδομαδιαίως για να δει σύντομα αποτελέσματα;

"Είναι λάθος να λέμε πως αν είναι να το κάνεις μια ή δύο φορές την εβδομάδα μην το κάνεις καθόλου. Εγώ αυτό που λέω σε ανθρώπους που δεν έχουν γυμναστεί ποτέ στη ζωή τους είναι να ξεκινήσουν σιγά σιγά ώστε να το κάνουν ευχάριστα και να μην πιέζονται. Σίγουρα αν κάποιος κάνει καθημερινά τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά, όμως στόχος είναι να γίνει τρόπος ζωής άρα το πόσες φορές την εβδομάδα προτείνω να κάνει κάποιος είναι υποκειμενικό!"

Αυτού του είδους η γυμναστική είναι κατάλληλη για όλους;

"Είναι ιδανική για όλους καθώς βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, μειώνει το λίπος, το βάρος, προκαλεί απώλεια πόντων καθώς επίσης βελτιώνει μυοσκελετικά προβλήματα".

Περσάκη: "Στόχος να γίνει το pilates τρόπος ζωής"

(Photo credits: Vladimir Rys)

Πόσο ακριβή γυμναστική είναι οι pilates δεδομένου ότι χρειάζεται ειδικά μηχανήματα; Μπορούμε να το δοκιμάσουμε μόνες στο σπίτι;

"Το πιλάτες πλέον μπορεί να το βρεις σε όλες τις τιμές στην αγορά. Το θέμα όμως είναι πως μπορείς να βρεις μια αυξημένη τιμή χωρίς να πληρώνεις ουσία. Αφού ο καθένας διδάσκει πιλάτες χωρίς να έχει επαρκείς σπουδές, χωρίς να έχει πτυχίο πανεπιστημίου κάνοντας μόνο κάποια σεμινάρια ή έχοντας κάποια άλλη ειδικότητα. Ο ασκούμενος πρέπει να έχει ξεκάθαρα στο μυαλό του πως όσο ακριβά και να είναι τα μηχανήματα, οι βαρύγδουποι τίτλοι από σχολές που δεν δίνουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δεν πρόκειται να είναι ασφαλείς. Ένας σωστός προπονητής μπορεί να δουλέψει μόνο με το βάρος του σώματος και το πιλάτες δίνει έδαφος για κάτι τέτοιο. Φυσικά και μπορεί να κάνει κάποιος στο σπίτι αρκεί να έχει σωστή καθοδήγηση από κάποιον ειδικό".

Τι διατροφή πρέπει να ακολουθούμε παράλληλα με το πρόγραμμα pilates για να δούμε γρηγορότερα αποτελέσματα;

"Αν υπάρχει ανάγκη καλό είναι να ζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου διαιτολόγου. Αν θέλουμε απλά να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή σας προτείνω: Ξεκινάμε τη μέρα μας το πρωί με δημητριακά ολικής άλεσης εμπλουτισμένα με πρωτεΐνη ώστε να έχουμε ενέργεια όλη την ημέρα. Στα ενδιάμεσα γεύματα προτιμάμε κάποιο φρούτο, ξηρούς καρπούς ή μια fitness bar με μαύρη σοκολάτα ώστε να καλύψουμε την ανάγκη μας για γλυκό. Το μεσημέρι καλό είναι να ακολουθούμε μεσογειακή διατροφή, χωρίς στερήσεις με προσοχή στους συνδυασμούς των τροφών. Και το βράδυ εγώ προσωπικά αποφεύγω τους υδατάνθρακες καθώς τη νύχτα δεν κάνουμε καύσεις οπότε μετατρέπονται σε λίπος. Προτιμώ επίσης τον στιγμιαίο καφέ από τον καφέ φίλτρου καθώς βοηθάει στις καύσεις".

Αλλάζει η δυσκολία όσο περνάει ο καιρός της εξάσκησης;

"Φυσικά και αλλάζει. Είναι στο χέρι του προπονητή με βάση τον ασκούμενο να έχει ένα μεσοπρόθεσμο και έναν μακροπρόθεσμο προγραμματισμό ώστε να έρθουν τα αποτελέσματα. Αυτό βέβαια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες τους οποίους ο γυμναστής θα πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθεί".

Περσάκη: "Στόχος να γίνει το pilates τρόπος ζωής"

(Photo credits: Vladimir Rys)

Ποια είναι η αγαπημένη σου άσκηση;

"Μου αρέσουν πολλές ασκήσεις. Ανάλογα με το τι αποτέλεσμα θέλω να φέρω κάθε φορά!!! Σημασία άλλωστε έχει να φέρνουμε το αποτέλεσμα. Αυτό είναι το αγαπημένο μου!"

Ποιο μέρος του σώματος ωφελείται περισσότερο με τις pilates;

"Ανάλογα που θα δώσεις μεγαλύτερη έμφαση. Το σίγουρο είναι πως όποια μυϊκή ομάδα δουλεύεις πάντα ενεργοποιούνται οι κοιλιακοί".

Τι έχουμε να περιμένουμε από εσένα στο Navarino Challenge;

"Μαθήματα πιλάτες με την πιο όμορφη θέα, στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις της Costa Navarino και τους πιο όμορφους ανθρώπους. Είμαστε μια ομάδα με κοινούς στόχους και κοινό όραμα και κάθε χρόνο γινόμαστε περισσότεροι! Σας περιμένουμε λοιπόν όλους στο Navarino Challenge, στις 9-11 Σεπτεμβρίου!

Μία συμβουλή που θα έδινες για να αγαπήσουμε το σώμα μας;

"Μόνο αν κάποιος αγαπήσει τον εαυτό του και το σώμα του θα βρει τον σωστό τρόπο να βελτιωθεί. Γι’αυτό τον συμβουλεύω να το αγαπήσει σήμερα!"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ