ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο λαβύρινθος του ντόπινγκ στη Ρωσία

Ο λαβύρινθος του ντόπινγκ στη Ρωσία

Η IAAF προσπαθεί να διαλευκάνει το σκάνδαλο ντόπινγκ που έχει ξεσπάσει στη Ρωσία και ήδη δύο προπονητές έχουν μπει στο στόχαστρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας του στίβου.

Τον περασμένο Δεκέμβριο σε ντοκιμαντέρ του γερμανικού καναλιού ARD TV και σε δημοσίευμα της "L'Equipe" έγιναν αποκαλύψεις σχετικά με σκάνδαλο ντόπινγκ που αφορούσε κυρίως αθλητές από τη Ρωσία.

Στη συνέχεια ήρθαν στο φως της δημοσιότητας νέες πληροφορίες που ήθελαν και άλλες χώρες να είναι μπλεγμένες σε αυτό το πρωτοφανές σκάνδαλο το οποίο συνεχίζει να απασχολεί την IAAF.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία του στίβου έχει ρίξει την προσοχή της ωστόσο στη Ρωσία και περιμένει τα αποτελέσματα των ερευνών. Ήδη, έχουν γίνει γνωστές οι τιμωρίες αρκετών κατόχων Ολυμπιακών μεταλλίων και Παγκόσμιων πρωταθλητών. Ανάμεσα σε αυτούς είναι η Γιούλια Ζαριπόβα (ιππασία), ο Σεργκέι Κιρντιάπκιν, η Όλγκα Κανίσκινα, ο Βαλέρι Βόρτσιν, ο Βλάντιμιρ Κανάκιν, ο Σεργκέι Μπακούλιν (βάδην), η Τατιάνα Τσερνόβα (έπταθλο) και ο Βλάντιμιρ Ντιάτσιν (κολύμβηση ανοικτής θαλάσσης) είναι αυτοί που έχουν τιμωρηθεί το τελευταίο διάστημα.

Το οξύμωρο στις συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι οι "ευνοϊκές" ποινές που έχουν δεχτεί αρκετοί από αυτούς. Όπως αποκαλύφτηκε τα περισσότερα θετικά δείγματα αφορούσαν χρήσεις που έγιναν πριν από δύο ή τρία χρόνια. Έτσι, οι ποινές που επιβλήθηκαν είχαν αναβολική ισχύ με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς θα είναι σε θέση να αγωνιστούν, εάν τα καταφέρουν, στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο.

Στο επίκεντρο οι προπονητές

Πέρα από τους αθλητές στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται και οι προπονητές, όπως συμβαίνει άλλωστε σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ο Νο1 στόχος των αρχών αυτή τη στιγμή είναι ο Βίκτορ Τσέγκιν. Πρόκειται για τον προπονητή όλων των βαδιστών που ήταν στην Ολυμπιακή ομάδα που έκανε προπονήσεις στο Σαράνσκ. "Η υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση. Πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες" ήταν το σχόλιο του υπεύθυνου του αντιντόπιγκ της IAAF, Τόμας Καμπντεβιέλ, όταν ρωτήθηκε σχετικά για το συγκεκριμένο θέμα.

Πέρα από τον Τσέγκιν εξετάζονται και άλλοι προπονητές. Ο πρόεδρος της IAAF σε δηλώσεις του στο "BBC" τόνισε: "Είναι μία δύσκολη κρίση, αλλά θα την αφήσουμε πίσω μας καθαρίζοντας τα όλα. Δεν μπορώ να δεχτώ ισχυρισμούς που θέλουν το 99% των Ρώσων “κλέβουν”. Δεν είναι αλήθεια. Πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι το 90 ή 95% των αθλητών είναι καθαροί. Είμαστε αντιμέτωποι με μία δύσκολη κατάσταση στην Ρωσία... πρέπει να καθαρίσουμε τώρα ότι συμβαίνει εκεί.

Εντάξει στη Ρωσία υπάρχουν κάποιοι που “κλέβουν” και αν αποδειχθεί ότι αυτό γίνεται οργανωμένα θα πρέπει να λάβουμε δράσεις, όχι μόνο για τους αθλητές, αλλά και για όσους ηγούνται" ήταν το σχόλιο του.

"Να πιαστούν όσοι έκλεψαν"

Τις προηγούμενες ημέρες το "Sky Sports" φιλοξένησε δηλώσεις του μέλους της RUSADA, Ιγκόρ Ζαγκόρσκι.

Ο υπεύθυνος για τη διεθνή συνεργασία του οργανισμού αντιντόπινγκ της Ρωσίας μίλησε για τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην υπόθεση, αλλά και τα όσα θα ακολουθήσουν. "Όσα ονόματα ακούγονται ή φέρονται να έχουν εμπλοκή με όσα αναφέρει το ντοκιμαντέρ θα κληθούν να καταθέσουν. Συνεργαζόμαστε με την αστυνομία, ενώ υπάρχουν και πρώην αστυνομικοί οι οποίοι εργάζονται στο αντιντόπινγκ της Ρωσίας.

Διεξάγουμε όλες τις απαραίτητες έρευνες και πρέπει να καταλάβετε ότι χρειάζεται χρόνος για να ολοκληρωθούν. Ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξουμε ότι όντως δουλεύει ο έλεγχος για το ντόπινγκ είναι να πιαστούν όσοι έκλεψαν και να τιμωρηθούν.

Δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε από το να συνεχίσουμε τη δουλειά μας και να τιμωρηθούν τόσο όσοι έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών αλλά και όλοι όσοι τους τα έδωσαν" τόνισε μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ