ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Μόνο το ντόπινγκ φέρνει μετάλλια"

"Μόνο το ντόπινγκ φέρνει μετάλλια"

Ντοκιμαντέρ γερμανικής παραγωγής και η εφημερίδα L'Equipe προχώρησαν σε απίστευτες αποκαλύψεις για τις μεθόδους χρήσης απαγορευμένων ουσιών που ακολουθούν στη Ρωσία.

Η Ρωσία παραμένει υπερδύναμη στους θερινούς και στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Φαίνεται πως οι Ρώσοι έχουν εξελίξει τις μεθόδους της πρώην Σοβιετικής Ένωσης σε ό,τι έχει να κάνει με το ντόπινγκ με τη διαφθορά να φτάνει και σε διάσημες Ρωσίδες αθλήτριες, οι οποίες δωροδοκούν μέλη των ομοσπονδιών τους, προκειμένου να κρύψουν τα θετικά δείγματα.

Στο ντοκιμαντέρ του γερμανικού καναλιού ARD TV και στη συνέχεια στη γαλλική εφημερίδα "L'Equipe" έγιναν αποκαλύψεις για το επιστημονικό ντόπινγκ με τον αφηγητή του ντοκιμαντέρ να αναφέρει πως "το 99% της ολυμπιακής ομάδας της Ρωσίας (σ.σ. στο Λονδίνο) είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών". Η ερυθροποιητίνη πωλείται κανονικά στα φαρμακεία και δεν χρειάζεται συνταγή γιατρού για να την αποκτήσει κάποιος.

"Στη Ρωσία δεν μπορείς να πάρεις τα αποτελέσματα που θέλεις δίχως ντόπινγκ. Έτσι γίνεται στη Ρωσία. Οι προπονητές και οι άνθρωποι των ομοσπονδιών λένε ξεκάθαρα πως ο αθλητής με τις δικές του δυνάμεις απλά μπορεί να τα πάει καλά. Για να κατακτήσει μετάλλια χρειάζεται βοήθεια. Και η βοήθεια είναι η χρήση απαγορευμένων ουσιών", δήλωσε στο ARD TV ο Βιτάλι Στεπάνοβ, πρώην υψηλόβαθμος υπάλληλος του οργανισμού καταπολέμησης του ντόπινγκ στη Ρωσία (RUSADA).

"Υπήρξαν φορές που μας καλούσαν στο τηλέφωνο άνθρωποι από το υπουργείο, θέλοντας να μάθουν τα ονόματα των αθλητών που είχαν πιαστεί ντοπέ. Αν επρόκειτο για άσημους αθλητές, τότε το δείγμα ήταν θετικό. Σε διαφορετική περίπτωση αν είχαμε με έναν αθλητή σπουδαίο ή ανερχόμενο υποψήφιο για να κατακτήσει μετάλλια, τότε υπήρχαν παραλείψεις στη δειγματοληψία και δεν αναφέραμε το θετικό δείγμα".

Ο Στεπάνοβ επισήμανε πως τα "προβληματικά" αθλήματα ήταν ο στίβος, η κολύμβηση, η ποδηλασία, το δίαθλο και η άρση βαρών. Ο Στεπάνοβ έχει παντρευτεί την πρωταθλήτρια των 800 μέτρων, Γιούλια Στεπάνοβα, η οποία τιμωρήθηκε το 2013 με διετή αποκλεισμό για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Η ίδια η Στεπάνοβα προχώρησε στις δικές της αποκαλύψεις. Οι Ρώσοι αθλητές κάνουν προετοιμασία στην Πορτογαλία, χρησιμοποιώντας ψεύτικα ονόματα για να αποφύγουν τον παγκόσμιο οργανισμό καταπολέμησης του ντόπινγκ (WADA).

"Οι προπονητές παίρνουν ένα κορίτσι, της δίνουν χάπια και τρέχει. Αν πιαστεί ντοπέ, τότε λένε πως θα βρεθεί μια άλλη. Οι αθλήτριες δεν γνωρίζουν, τους λένε να πάρουν ό,τι τους δίνουν", εξηγεί η Στεπάνοβα και καταλήγει " η Ρωσία δεν θα μας συγχωρήσει ποτέ για αυτό".

Από την ίδια και τον σύζυγο της πρέπει να προήλθε η πληροφορία για χρήση απαγορευμένων ουσιών από τη χρυσή Ολυμπιονίκη των 800 μέτρων, Μαρίγια Σαβίνοβα. Το ARD αναφέρει πως έχει στα χέρια του videos με τη Σαβίνοβα να αναφέρεται σε αλλαγή των ημερομηνιών στις ετικέτες των δειγμάτων και να μιλάει για την ουσία oxandrolone, ουσία που βρίσκεται σε ταμπλέτες. H Σαβίνοβα απουσίασε τη φετινή σεζόν από τους αγώνες.

Η εφημερίδα "L'Equipe" αναφέρει πως η τρις φορές νικήτρια στο Μαραθώνιο του Σικάγο, Λίλια Σομπούχοβα έχει δωροδοκήσει με 600.000 δολάρια μέλη της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου, προκειμένου να κρύψουν τα θετικά δείγματα.Η Σομπούχοβα.. πιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο, καθώς διαπιστώθηκαν οι "ανωμαλίες" στο βιολογικό της διαβατήριο.

Ανάμειξη είχε και ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας, Βαλεντίν Μπαλαχνίτσεβ, ένα από τα παντοδύναμα στελέχη της παγκόσμιας ομοσπονδίας (IAAF). Σε εκείνον απευθύνεται αίτηση του συζύγου της Σομπούχοβα να επιστρέψει 350.000 δολάρια μετά την τιμωρία της αθλήτριας.

Τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της IAAF και της WADA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ