ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μικρές αθλητικές αναμνήσεις από το Hydra's Trail Event 2017

Μικρές αθλητικές αναμνήσεις από το Hydra's Trail Event 2017

Ένα διήμερο γεμάτο αθλητισμό, υγεία και πολλή Ύδρα. Ένα διήμερο που σε κάνει να θες να επιστρέψεις αύριο κιόλας στο νησί.

Η ώρα είναι περίπου 14:10, μεσημέρι Σαββάτου. Έχω βρει μια μικρή σκιά σε έναν χωματόδρομο πάνω από την πόλη της Ύδρας. Όλα ήταν ήρεμα, σχεδόν γαλήνια στο μονοπάτι που οδηγούσε από την πόλη στην κορυφή του βουνού Έρως. Μέχρι που ένα μικρό σύννεφο σκόνης μαζί με μερικά χειροκροτήματα από λίγο πιο μακριά, διέκοψαν την ηρεμία. Είδα έναν αθλητή να κατεβαίνει με ορμή την πλαγιά, τρέχοντας, κουτρουβαλώντας, πατώντας, πετώντας πάνω στο δύσβατο μονοπάτι. Ήταν ο πρώτος αθλητής που έκανε τη διαδρομή των 3,7 χιλιομέτρων Downhill, του μοναδικού αγώνα κατάβασης στην Ελλάδα. Ενός αγώνα που ξεκινά στα 500 μέτρα υψόμετρο και καταλήγει στο λιμάνι, στο ύψος της θάλασσας.

Στάθηκα εκεί να χαζεύω για λίγη ώρα τους επόμενους αθλητές. Μέχρι που ο αέρας έφερε το βουητό της πόλης στα αυτιά μου. Τις φωνές, τα χειροκροτήματα, τις κόρνες από τις βάρκες που είδα από ψηλά παρεταγμένες στο λιμάνι. Ένιωσα ότι κάτι χάνω, κάτι γίνεται εκεί χωρίς εμένα κι έτρεξα κι εγώ κουτρουβαλώντας ένα χιλιόμετρο μέχρι το λιμάνι. Το πρωί της ίδιας μέρας, περνώντας από το λιμάνι είχα δει κόσμο πολύ, χαμόγελα και σημαίες. Είχα δει όσα έχω συνηθίσει να βλέπω σε τέτοιους αγώνες. Αλλά αυτό που είχα τώρα μπροστά μου ήταν πρωτόγνωρο.

Βλέπεις είναι πάντα το συναίσθημα που κάνει τη διαφορά. Ο κόσμος της Ύδρας ήταν κρεμασμένος στα σοκάκια, στις γωνίες και τα μπαλκόνια. Και ζούσε αυτόν και τους επόμενους αγώνες του τέταρτου κατά σειρά Hydra's Trail Event σαν όλοι οι αθλητές να ήταν παιδιά τους. Με δάκρυα στα μάτια, με φωνές βροντερές, με όρεξη και χαμόγελο σαν να βρίσκονταν στη μεγαλύτερη γιορτή του κόσμου. Και μάλλον, για εκείνους αυτό ήταν ακριβώς. Η μεγαλύτερή τους γιορτή.

Στην άκρη του λιμανιού, μπροστά στη γραμμή τερματισμού, ήταν στημένο ένα περίπτερο της εταιρείας ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ με μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Γεμάτο μπάρες δημητριακών, μπισκότα και κάθε ένα από τα αγαπημένα προϊόντα μικρών και μεγάλων. Οι μπάρες δημητριακών Digestive Bar ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ με την πληθώρα των γεύσεών τους ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής αυτού του διημέρου, ακριβώς όπως είναι πρωταγωνιστής και στη διατροφή αθλητών και αθλούμενων που αναζητούν ένα υγιεινό, θρεπτικό και δυναμωτικό σνακ. Η εταιρεία ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ είναι ο ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ από την πρώτη κιόλας χρονιά της διοργάνωσης.

Στα αγωνιστικά του διημέρου, έγιναν πέντε φανταστικοί αγώνες. Το Downhill που προανέφερα ήταν εκείνο που άνοιξε την αυλαία με αρκετούς ντόπιους να συμμετέχουν μιας και αυτό το μονοπάτι το ήξεραν καλύτερα κι από το λιμάνι. Νικητής ο Χάρης Καλαμπούκας με τον εκπληκτικό χρόνο 9:07', ένα τρομερό ρεκόρ για αυτή τη διαδρομή. Το Σάββατο έγινε και ο αγώνας Run & Fun, ένας αγώνας 4,7 χιλιομέτρων που βρήκε νικητή τον Γιώργο Μίνο, ο οποίο είχε βγει νωρίτερα δεύτερος στο Downhill.

Τα δύο μεγάλα όμως αγωνίσματα έγιναν την Κυριακή το πρωί. Και ήδη από το πολύ ωραίο pasta party του Σαββάτου από τα ζυμαρικά Melissa αλλά και το live της Πέννυ Μπαλτατζή μια ευγενική προσφορά από την εταιρεία ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, η ένταση ήταν στα ύψη. Το βράδυ του Σαββάτου όλοι είχαν το μυαλό τους στην επόμενη ημέρα και τις μεγάλες αποστάσεις οι οποίες προσέλκυσαν όχι μόνο ανθρώπους από όλη τη χώρα αλλά και πάρα πολλούς δρομείς από το εξωτερικού, τους οποίους έβλεπε να τριγυρνούν μαγεμένοι τα σοκάκια της Ύδρας και να ανυπομονούν για τον αγώνα.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής έφυγαν οι δρομείς του Eros Mountain Trail, ενός πάρα πολύ απαιτητικού αγώνα 26,3 χιλιομέτρων σε υψομετρική 1200μ. Τι κι αν είχε ξημερώσει μόλις πριν λίγη ώρα. Οι κάτοικοι του νησιού ήταν στο λιμάνι να εμψυχώσουν τους αθλητές που ξεκινούσαν τη δύσκολη διαδρομή και να περιμένουν την επόμενη εκκίνηση. Μισή μόλις ώρα αργότερα έφυγαν οι δρομείς του Rock Race, του αγώνα 13,6 χιλιομέτρων σε υψομετρική 560μ. Οι δρομείς αυτοί ήταν και οι πρώτοι που επέστρεψαν μέσα σε επευφημίες στο Λιμάνι της Ύδρας.

Εκεί όμως που το λιμάνι σείστηκε από τους πανηγυρισμούς, τις κόρνες κάθε είδους πλοιαρίου και τις φωνές των παρευρισκομένων, ήταν όταν ο διεθνής αθλητής Δημήτρης Θεοδωρακάκος έκοψε την κορδέλα του Eros Mountain Trail. Σε μια διαδρομή που για τους περισσότερους από εμάς είναι ένας μοναδικός άθλος αλλά για εκείνον είναι ακόμα μία ημέρα προπόνησης ενόψει διεθνών υποχρεώσεων.

Ο μεγάλος νικητής του διημέρου, αν και ταλαιπωρημένος από τη διαδρομή του Eros Mountain Trail, ήταν χαμογελαστός όταν τον πλησίασα να μοιραστεί λίγες σκέψεις με το κοινό του Sport24.gr. “ Είναι σκληρή προπόνηση η Ύδρα κάθε χρονιά. Φέτος μπήκαν γύρω στα 300 μέτρα υψομετρικής διαφοράς κι έτσι το ρεκόρ της διαδρομής που το είχα εγώ, ήταν απλησίαστο. Αλλά αυτή είναι και η μαγεία ενός τέτοιου αγώνα, η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του κάθε τόπου στον οποίο πας να τρέξεις. Η Ύδρα είναι ιδανική για αυτόν τον αγώνα και νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλος αγώνας που σε μόλις 4 χρόνια είναι sold out, δεν μπορεί να δεχθεί άλλους δρομείς και οι κλίνες είναι τόσο γεμάτες. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, σε όλους όσοι το εμπνεύστηκαν και το αγκάλιασαν με αυτόν τον τρόπο. Για εμένα είναι προπονητικού χαρακτήρα αυτή η διαδρομή φυσικά. Στις 13 Μαΐου έχω ένα παγκόσμιο κύπελλο Sky Running στους Κανάριους Νήσους, 75 χλμ με 5000μ υψομετρικής διαφοράς. Και μετά είναι το Olympus Marathon στα τέλη Ιουνίου που είναι στο επίσημο καλεντάρι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Και μετά ίσως η Αθήνα”.

Το γεγονός και μόνο ότι τόσοι και τόσοι διεθνείς επαγγελματίες αθλητές σαν τον Δημήτρη προτιμούν τον συγκεκριμένο αγώνα, δηλώνει κάτι πολύ σημαντικό για το Hydra's Trail Event. Ότι οι διαδρομές που προσφέρονται είναι ιδανικές και κυρίως πολύ απαιτητικές για τους αθλητές. Ότι είναι ένας αγώνας που αποτελεί ορόσημο κάθε χρονιά και κερδίζει ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη και την αγάπη του αθλητικού κόσμου.

Μιλώντας με τον τεχνικό διευθυντή του Hydra's Trail Event, Λουκά Πρατίλα, μου μίλησε για τους αθλητές που έτρεξαν τις διαδρομές, το απίστευτο ρεκόρ στο Downhill όπου τρεις αθλητές ήταν κάτω από τα 10 λεπτά και τον κόσμο του νησιού. “ Προσπαθούμε κάθε φορά να μην είναι απλά 1-2 αγώνες την Κυριακή αλλά να χαρίσουμε στον κόσμο ένα γεμάτο διήμερο αθλητισμού. Ώστε οι αθλητές και όλος ο κόσμος που έρχεται να έχει πολλές επιλογές για να δει το νησί. Το Run & Fun ας πούμε είναι μια διαδρομή στο καλντερίμια του νησιού, ώστε να δουν τον αστικό ιστό τρέχοντας. Την Κυριακή είναι οι κλασικοί αγώνες. Το Eros Mountain Trail είναι ένα κλασικό βουνίσιο τρέξιμο. Το ότι ανεβαίνεις στο υψηλότερο σημείο του νησιού και χαζεύεις τον Αργοσαρωνικό, είναι νομίζω κάτι μοναδικό. Αυτό θέλουμε, να αναδεικνύουμε και το νησί μέσα από τις διαδρομές. Η Ύδρα αγαπά πολύ το event. Όταν είχα πρωτοέρθει στο νησί, δεν το περίμενα όλο αυτό. Έλεγα ότι θα στήσουμε έναν απλό αγώνα. Αλλά μετά τον τερματισμό της πρώτης χρονιάς κατάλαβα ότι αυτό το event έχει κάτι από εξωτερικό, με όλο τον κόσμο του νησιού να είναι εκεί για τους αθλητές και τη διοργάνωση”.

Το απόγευμα της Κυριακής με βρήκε στο δελφίνι της επιστροφής να χαζεύω τις φωτογραφίες το διημέρου. Φωτογραφίες από τα καλντερίμια του νησιού και τις ομορφιές του, από τον κόσμο στο λιμάνι με τα κόκκινα μπουφάν των εθελοντών και των διοργανωτών με το σήμα της εταιρείας Παπαδοπούλου να ξεχωρίζουν, από τα κουρασμένα αλλά τόσο χαρούμενα πρόσωπα των αθλητών.

Μικρές αθλητικές αναμνήσεις από το Hydra's Trail Event 2017

Το Hydra's Trail Event δεν είναι απλά άλλος ένας αγώνας στο δρομικά καλεντάρι της χρονιάς. Είναι ένας αγώνας πρότυπο για τα νησιά μας αλλά και ένα πολύ όμορφο παράδειγμα του πώς μπορεί να αξιοποιηθεί αθλητικά και τουριστικά ένας τόπος χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Αν έβλεπες κι εσύ το χαμόγελο των ανθρώπων που μας ετοίμαζαν ένα υπέροχο πρωινό στο πανέμορφο Mastoris Mansion που μείναμε το διήμερο, αν έβλεπες τα πρόσωπα όλων των ανθρώπων του νησιού όταν τους μιλούσες για το Hydra's Trail Event, θα καταλάβαινες κι εσύ ότι είναι η αγάπη τους για τον τόπο και τον αθλητισμό που έκαναν όλα αυτά τα μαγικά να γίνουν πραγματικότητα.

Ραντεβού στο επόμενο Hydra's Trail Event και την υπέροχη Ύδρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ