ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μετά από 16 χρόνια και με "καπέλο" 5 εκατ. ευρώ!

Μετά από 16 χρόνια και με "καπέλο" 5 εκατ. ευρώ!

Μετά από 16 χρόνια το "Σεράφειο" κολυμβητήριο αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του μέχρι το τέλος του έτους και το Sport24.gr παρουσιάζει τα προβλήματα που υπήρχαν μέχρι σήμερα και το υπέρογκο κόστος ανακατασκευής του.

Πόσα χρόνια χρειάζονται για να ανακατασκευαστεί ένα κολυμβητήριο στην Ελλάδα; Πόσοι Δήμαρχοι και πόσες Κυβερνήσεις πρέπει να αλλάξουν μέχρι να συμβεί αυτό; Μάλλον στην περίπτωση του "Σεράφειου" κολυμβητηρίου έχουμε το απόλυτο ρεκόρ.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, αναφερόμαστε στο κολυμβητήριο που βρισκόταν στην περιοχή του Ρουφ, στη συμβολή της Πειραιώς με την Πέτρου Ράλλη.

Το κολυμβητήριο υπέστη σημαντικές ζημιές το 1999, το 2005 γκρεμίστηκαν όλες οι κτιριακές του εγκαταστάσεις και μέχρι το τέλος του 2015 αναμένεται να παραδοθεί και πάλι προς χρήση. Δηλαδή, χρειάστηκαν 16 χρόνια με τέσσερις αλλαγές στη Δημοτική Αρχή για να λειτουργήσει ξανά ένα σημαντικό κολυμβητήριο της πόλης, αφού είναι ένα από τα ελάχιστα που υπάρχουν στο Δήμο!

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, θα φτιαχτεί ένα νέο συγκρότημα το οποίο θα αποτελείται από ένα Κλειστό Κολυμβητήριο με κυλικείο και ένα Πολιτιστικό Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων με πρόβλεψη Χώρων Κοινωνικής Υποστήριξης.

Τα κτήρια θα περιβάλλονται από 5,5 στρέμματα πρασίνου όπου θα φυτευτούν 232 νέα δέντρα.

Θα δώσει λύσεις σε μία δύσκολη περίοδο

Πριν αναλύσουμε πώς φτάσαμε μέχρι εδώ αξίζει να δούμε το αύριο που για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια αναμένεται να έχει και το "Σεράφειο" κολυμβητήριο.

Με τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλα τα κολυμβητήρια της χώρας και "τρέχοντας" προολυμπιακή χρονιά, η επαναλειτουργία της συγκεκριμένης πισίνας θα δώσει σημαντικές λύσεις. Πέρα από το ενδεχόμενο να κολυμπήσουν σε αυτή αθλητές και αθλήτριες, είναι δεδομένο ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης για τα παιδιά των γύρω περιοχών.

Βέβαια, το γεγονός ότι χρειάστηκαν κάτι περισσότερο από 16 χρόνια (εάν πάνε όλα καλά και παραδοθεί το κολυμβητήριο μέχρι το τέλος του έτους) για την ανακατασκευή του, είναι... άλλου παπά ευαγγέλιο και θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε το τι συνέβη παρακάτω.

Η καταστροφή από το σεισμό και το "σπίτι των αστέγων"

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το Σεράφειο κολυμβητήριο για πολλά χρόνια ήταν το "σπίτι" πολλών αθλητών αφού είναι ένα από τα λίγα που υπάρχουν κοντά στο κέντρο της Αθήνας.

Το Σεπτέμβριο του 1999 έπαθε μεγάλες ζημιές η πισίνα από τον σεισμό που έπληξε την πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας. Από την πρώτη στιγμή οι εργασίες επισκευής του υπήρξαν στις προγραμματικές δηλώσεις των περισσότερων υποψήφιων Δημάρχων, ωστόσο τα έργα άρχισαν πολλά χρόνια αργότερα.

Μάλιστα, ο χώρος του κολυμβητηρίου χρησιμοποιούνταν για τη στέγαση αστέγων το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη φωτιά που ξέσπασε το 2005, όταν και δόθηκε η εντολή για κατεδάφιση ολόκληρου του κτηρίου.

Μετά από 16 χρόνια και με "καπέλο" 5 εκατ. ευρώ!

Η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου

Οκτώ χρόνια από την καταστροφή του κολυμβητηρίου, δηλαδή το 2007, έγινε επιτέλους ένα έργο που αφορούσε την ευρύτερη περιοχή του κολυμβητηρίου και συγκεκριμένα τον περιβάλλοντα χώρο.

Εκτός από το κολυμβητήριο, στην ίδια περιοχή υπάρχουν κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ, ένα γήπεδο 5Χ5, ένα γήπεδο τένις, τρία ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, μία παιδική χαρά, αλλά και χώροι αναψυχής. Τα έργα ξεκίνησαν προς τα τέλη του 2007 και τον Ιούνιο (12/6) έγιναν τα εγκαίνια από τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών που κράτησαν επτά μήνες, κατασκευάστηκε μία νέα σύγχρονη παιδική χαρά με όργανα υψηλών προδιαγραφών, ενώ ανακατασκευάστηκαν τα 3 ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ, το γήπεδο τένις και το γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5, ενώ άλλαξε σημαντικά και ο χώρος.

Οι εργασίες που έγιναν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα "Θησέας" του Υπουργείου Εσωτερικών και κόστισαν 800.000 ευρώ.

Μετά από 16 χρόνια και με "καπέλο" 5 εκατ. ευρώ!

Οι αντιδράσεις για το νέο κτήριο

Μετά τις απαραίτητες ενέργειες που έγιναν, τις οποίες αναλύουμε πιο κάτω, στις 7/01/2011 εκδόθηκε η οικοδομική άδεια, όμως υπήρξαν έντονες αντιδράσεις.

Όταν εκπονήθηκαν τα σχέδια για κατασκευή και δεύτερου κτηρίου, εκτός από τις εγκαταστάσεις για το κολυμβητήριο, οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν. Η κατασκευή του δεύτερου κτηρίου σε συνδυασμό με τον περιορισμό τόσο των χώρων πρασίνου, όσο και της παιδικής χαράς που υπήρχε, αποτέλεσαν το σημείο τριβής ανάμεσα στο Δήμο Αθηναίων και τους κατοίκους.

Όπως υποστηρίζει η πλευρά των κατοίκων, η παιδική χαρά που παραδόθηκε έχει έκταση 333 τ.μ., ενώ εκείνη που υπήρχε στη θέση της ήταν 3.280 τ.μ!!!! Παράλληλα, με το νέο κτήριο θα καλυφθούν (τελικά) τα τρία από τέσσερα στρέμματα της συνολικής έκτασης του οικοπέδου.

Μάλιστα, σχετικές ερωτήσεις έγιναν στη Βουλή από το 2006 όταν ξεκίνησε και η εκπόνηση του σχεδίου μέχρι πρόσφατα.

Μετά από 16 χρόνια και με "καπέλο" 5 εκατ. ευρώ!

Το Ε.Σ.Π.Α. έδωσε τη λύση

Η έκδοση της οικονομικής άδειας δεν σήμανε και την έναρξη των εργασιών για την ανέγερση του κολυμβητηρίου και του δεύτερου κτηρίου.

Αντίθετα, για να συμβεί αυτό χρειάστηκε να περάσουν άλλα τέσσερα χρόνια! Συγκεκριμένα, η Γ.Γ.Α. η οποία συνέχιζε να αποτελεί τον χρηματοδότη του έργου μέχρι και το 2011, αδυνατούσε να δώσει την πρώτη δόση ύψους 1.462.707 ευρώ.

Η Δημοτική Αρχή έψαξε και βρήκε τρόπο χρηματοδότησης του έργου με ταυτόχρονη ανεξαρτητοποίηση του από τη ΓΓΑ. Ο τρόπος αυτός ήταν η ένταξη του έργου στο Ε.Σ.Π.Α. Τον Μάρτιο του 2013 η Γ.Γ.Α. έδωσε την πρώτη και τελευταία δόση και έκτοτε ο Δήμος Αθηναίων έγινε φορέας κατασκευής του έργου.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα και η απόφαση του Κ.Α.Σ.

Μετά από χρόνια αναμονής και πολλές προσπάθειες που έπεσαν στο κενό οι ανασκαφές ξεκίνησαν στα τέλη του 2013. Κατά τη διάρκεια τους, ήρθαν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα και νέα προβλήματα δημιουργήθηκαν στην ανέγερση τόσο του κολυμβητηρίου όσου και του διπλανού κτηρίου.

Συγκεκριμένα, βρέθηκε πεδίο αγροτικών δραστηριοτήτων, που η ενεργός δράση του χρονολογείται από τον 4ο π.Χ. έως και τον 4ο μ.Χ. αιώνα! Αμέσως δραστηριοποιήθηκε η Εφορία Αρχαιοτήτων και το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο)χρειάστηκε να αποφασίσει για τη συνέχιση ή μη του έργου.

Στη συνεδρίαση που έγινε στις 24 Μαΐου του 2014 αποφασίστηκε η συνέχιση των εργασιών για την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής του έργου με τους εξής όρους:

"1. Πριν από την έναρξη των εργασιών να προηγηθεί σχεδιαστική και φωτογραφική τεκμηρίωση του χώρου της ανασκαφής.

2. Οι εργασίες αποδόμησης των αρχαίων καλλιεργητικών αυλάκων να γίνουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα και με την εποπτεία προσωπικού της αρμόδιας Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

3. Ο κύριος του έργου να καταθέσει προς έγκριση μελέτη ανάδειξης του αρχαίου υδρευτικού συστήματος που αποκαλύφθηκε στη Ν – ΝΑ γωνία του ακινήτου.

4. Να τοποθετηθεί ενημερωτική πινακίδα για τις αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν στο χώρο.

5. Όλες οι εργασίες να γίνουν με την εποπτεία της αρμόδιας Γ΄ ΕΠΚΑ".

Για μεγάλο διάστημα υπήρξαν αντιδράσεις σχετικά με το εάν τηρήθηκαν οι αποφάσεις του ΚΑΣ, ωστόσο το έργο συνεχίζεται κανονικά μέχρι και σήμερα.

Αναλυτικά την απόφαση του ΚΑΣ μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Μετά από 16 χρόνια και με "καπέλο" 5 εκατ. ευρώ!

Θα κοστίσει τριπλά!!!

Πέρα από όλα τα παραπάνω, άξιο αναφοράς είναι και το τελικό κόστος κατασκευής του κολυμβητηρίου και όλων των εγκαταστάσεων 16 χρόνια μετά την τελευταία ημέρα λειτουργίας του.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το συγκεκριμένο κολυμβητήριο υπήρχε στα σχέδια σχεδόν όλων των Δημάρχων, ωστόσο όσο περνούσαν τα χρόνια το κόστος ολοένα και μεγάλωνε φτάνοντας σχεδόν σε τριπλάσια μεγέθη!

Ο πρώτος που εξήγγειλε την κατασκευή νέου κολυμβητηρίου στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Επί των ημερών του άλλωστε είχε κατασκευαστεί το κλειστό γυμναστήριο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

Σύμφωνα με τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων, το κόστος κατασκευής του κολυμβητηρίου το οποίο θα ήταν Ολυμπιακών προδιαγραφών, θα ήταν 2,5 δισεκατομμύρια δραχμές, δηλαδή περίπου 7,3 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο δεν προχώρησε και μερικά χρόνια αργότερα η Ντόρα Μπακογιάννη έβαλε και εκείνη την ανακατασκευή του κολυμβητηρίου στο φάκελό της.

Εκείνη προχώρησε ένα βήμα παραπάνω υπογράφοντας Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στα 5.870.000 ευρώ. Σε αυτή τη σύμβαση ο Δήμος Αθηναίων θα είχε το ρόλο του φορέα υλοποίησης με τη ΓΓΑ να αναλαμβάνει τη σταδιακή χρηματοδότηση του έργου.

Από την πλευρά του Δήμου το έργο ανέλαβε να τρέξει ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης. Λίγους μήνες αργότερα υπογράφτηκε διορθωτική σύμβαση η οποία συμπεριλάμβανε και τη δημιουργία ενός εκθεσιακού κέντρου, αλλά και χώρων γραφείων με το κόστος να ανεβαίνει στα 6.500.000 ευρώ.

Η επόμενη εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα έγινε τρία χρόνια αργότερα και αφού πρώτα είχε λήξει η προηγούμενη σύμβαση! Για την ακρίβεια, η νέα σύμβαση υπογράφτηκε στις 14/4/2008 και αφορούσε στην παράταση της διάρκειας των συμβάσεων μέχρι τις 31/12/2011.

Δύο χρόνια αργότερα ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση του έργου με τη σχετική σύμβαση να υπογράφεται στις 15/01/2010. Το κόστος για την ανακατασκευή η οποία πλέον συμπεριλαμβάνει και τη δημιουργία ενός τριώροφου κτηρίου με υπόγειο πάρκινγκ να απογειώνεται στα 13.820.529 ευρώ.

Ήδη, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το ποσό είχε σχεδόν διπλασιαστεί συγκριτικά με το αρχικό κόστος. Μόνο που το τελικό ποσό θα είναι ακόμα μεγαλύτερο! Γιατί; Αρχαιολογικές εργασίες, δαπάνες αναθεώρησης και αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ από 19% σε ΦΠΑ 23%!

Έτσι, η συνολική δαπάνη του έργου διαμορφώνεται στα 18.021.153,06 € έναντι της αρχικής εκτίμησης για 13.820.529,10 € ήτοι αυξάνεται κατά 4.200.623,96 €. Δηλαδή αύξηση κατά 34,6%!

Οι μακέτες του έργου

Μετά από 16 χρόνια και με "καπέλο" 5 εκατ. ευρώ!
OIONEI
Μετά από 16 χρόνια και με "καπέλο" 5 εκατ. ευρώ!
OIONEI
Μετά από 16 χρόνια και με "καπέλο" 5 εκατ. ευρώ!
OIONEI
Μετά από 16 χρόνια και με "καπέλο" 5 εκατ. ευρώ!
OIONEI
Μετά από 16 χρόνια και με "καπέλο" 5 εκατ. ευρώ!
OIONEI

Η εικόνα του έργου σήμερα

Μετά από 16 χρόνια και με "καπέλο" 5 εκατ. ευρώ!
Μετά από 16 χρόνια και με "καπέλο" 5 εκατ. ευρώ!
Μετά από 16 χρόνια και με "καπέλο" 5 εκατ. ευρώ!
Μετά από 16 χρόνια και με "καπέλο" 5 εκατ. ευρώ!
Μετά από 16 χρόνια και με "καπέλο" 5 εκατ. ευρώ!
Μετά από 16 χρόνια και με "καπέλο" 5 εκατ. ευρώ!
Μετά από 16 χρόνια και με "καπέλο" 5 εκατ. ευρώ!
Μετά από 16 χρόνια και με "καπέλο" 5 εκατ. ευρώ!
Μετά από 16 χρόνια και με "καπέλο" 5 εκατ. ευρώ!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ