ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Το Ολυμπιακό Μουσείο στηρίζει ενεργά τον" Νυχτερινό"

Το Ολυμπιακό Μουσείο στηρίζει ενεργά τον" Νυχτερινό"

Το Ολυμπιακό Μουσείο στηρίζει ενεργά τον Protergia 5ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης. H Διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου, δρ. Κυριακή Ουδατζή, παραχώρησε συνέντευξη.

Το Ολυμπιακό Μουσείο θα βρίσκεται για άλλη μια φορά ανάμεσα στους σημαντικούς θεσμικούς υποστηρικτές του Protergia 5ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης , για να αναδείξει τα οφέλη του αθλητισμού αλλά και για να απολαύσει τη χαρά της συμμετοχής στο μεγάλο νυχτερινό πάρτυ δρόμου του Σαββάτου 8 Οκτωβρίου.

Στην ομάδα δρομέων "Olympic Museum" θα δώσουν λάμψη τα αστέρια του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, αλλά και το Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών «Καλλιπάτειρα», αναδεικνύοντας τον αθλητισμό ως τρόπο ζωής, όπως τόνισε η Διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου, δρ. Κυριακή Ουδατζή, στην συνέντευξη που παραχώρησε ενόψει του φετινού «Νυχτερινού»:

-Τι αντιπροσωπεύει κατά την άποψή σας ο Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος ως θεσμός και ποια είναι τα μηνύματα που περνά;

"Ο Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος εκτός από το γεγονός ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα της Μακεδονίας, επιβεβαιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την μεγάλη αθλητική ιστορία της πόλης μας και προβάλλει πέραν του αθλητικού και ιστορικού, τον κοινωνικό, πολιτιστικό, εμπορικό και τουριστικό χαρακτήρα της. Παράλληλα, συμβάλλει στη διάδοση του μαζικού αθλητισμού και στην εισαγωγή του στην καθημερινότητα των πολιτών της Θεσσαλονίκης, μετατρέποντάς τον σε τρόπο ζωής, όπως διαπιστώνουμε από τα κύματα ερασιτεχνών δρομέων που καθημερινά κατακλύζουν την παραλία της πόλης και το Καυτανζόγλειο Στάδιο".

-Τι να περιμένουμε από την φετινή συμμετοχή του Ολυμπιακού Μουσείου;

"Το Ολυμπιακό Μουσείο, στηρίζει από την πρώτη στιγμή ενεργά και με ζέση τα δύο μεγάλα αθλητικά γεγονότα της πόλης, τον Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο και τον Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» μέσα από τη συμμετοχή του στην Οργανωτική Επιτροπή, αλλά και με τη δημιουργία της «Ολυμπιακής Ομάδας». Ο Ημιμαραθώνιος, το μεγάλο αυτό νυχτερινό αθλητικό πάρτι, υπόσχεται μία ανεπανάληπτη δρομική εμπειρία και το Ολυμπιακό Μουσείο είναι σταθερά εκεί, αφενός για να αναδείξει τα οφέλη του αθλητισμού και αφετέρου για να απολαύσει τη χαρά της συμμετοχής.

Στη δυνατή ομάδα με τίτλο Running Team «Olympic Museum» μετέχει από την πρώτη χρονιά του θεσμού, ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών - με τον οποίο έχει υπογραφεί και σχετικό Σύμφωνο Συνεργασίας - ενώ, πρόσφατα συμμετέχει επισήμως και το Π.Α.Σ.Γ. «Καλλιπάτειρα», όλοι μαζί με κοινό στόχο την ανάδειξη του αθλητισμού ως τρόπο ζωής και ως μέσο ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεγγύης. Είμαστε μια ομάδα δεμένη, δυνατή, Ολυμπιακή!!... που στέλνουμε μαζί, ηχηρό το μήνυμα της συμμετοχής, του κεφιού και της έμπρακτης εν τέλει διάχυσης των αξιών του Ολυμπιακού πνεύματος, του εθελοντισμού, της μαζικής προσφοράς και του «ευ αγωνίζεσθαι». Η Ολυμπιακή μας οικογένεια ενωμένη, για άλλη μια χρονιά θα βάλει τον πήχη ακόμα ψηλότερα και θα στείλει το μήνυμα της χαράς του αθλητισμού, ειδικά προς τη νέα γενιά".

-Ποιες εντυπώσεις αποκομίσατε από την παρουσία σας στο Ρίο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Πώς πιστεύετε ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα εξαιρετικά αποτελέσματα των αθλητών μας, έτσι ώστε η Ολυμπιακή ιδέα να «αγγίξει» περισσότερο την ελληνική νεολαία;

"Η παρακολούθηση των Ολυμπιακών Αγώνων, της μεγαλύτερης παγκοσμίως αθλητικής διοργάνωσης, είναι μοναδική εμπειρία, που είχα την τύχη να ζήσω για πέμπτη φορά φέτος στο Ρίο. Παρακολουθώντας τους αγώνες από κοντά, γεμίζεις από εικόνες, εμπειρίες και εντυπώσεις που μένουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό... γεμίζεις από συγκίνηση και συναισθήματα άλλοτε χαράς και άλλοτε λύπης. Κάθε μεγάλη αθλητική στιγμή, όπου βλέπεις τις προσπάθειες και τους κόπους μιας ζωής να μετουσιώνονται σε πάθος για τη νίκη, χαράσσεται βαθιά στη μνήμη, γιατί απλά εκείνες τις μοναδικές στιγμές, είσαι παρών την ώρα που γράφεται η σύγχρονη Ολυμπιακή ιστορία και αυτό είναι κάθε φορά πρωτόγνωρο και μαγικό συναίσθημα.

Οι στιγμές που έμειναν έντονα χαραγμένες στο μυαλό μου, είναι η επιτυχία της Άννας Κορακάκη και το βαθύ συναίσθημα ευγνωμοσύνης που ένιωσα στο άκουσμα - μετά από πολλά χρόνια - του εθνικού μας ύμνου, με φόντο το δάκρυ χαράς και περηφάνιας των νέων αυτών αθλητών που δεν εγκατέλειψαν, αλλά αντίθετα πείσμωσαν και πέτυχαν... το ακατόρθωτο... ξεπερνώντας εμπόδια και καταφέρνοντας το ακατόρθωτο...Ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί μας ανέβασαν μαζί τους στο βάθρο, σκορπώντας νότες ελπίδας και αισιοδοξίας για ένα καλύτερο αύριο.

Ειδικά για την Άννα, είναι ακόμα μεγαλύτερη η ευγνωμοσύνη γιατί με αυτό το χρυσό μετάλλιο μου χάρισε την ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής, να ζήσω την μοναδική στιγμή, την ώρα που έγραψε μια λαμπρή σελίδα στη σύγχρονη Ολυμπιακή μας ιστορία. Η νεαρή αθλήτρια-ηρωίδα, είναι η πρώτη Ελληνίδα Ολυμπιονίκης που κέρδισε δύο μετάλλια στην ίδια Ολυμπιακή διοργάνωση... και εμείς είμαστε εκεί και μοιραστήκαμε μαζί της την ιστορική τούτη στιγμή...

Είναι αλήθεια ότι σε αυτή την Ολυμπιακή διοργάνωση ζήσαμε μαγικές στιγμές χάρη στις μεγάλες επιτυχίες των αθλητών μας. Είναι λοιπόν σημαντικό να μην αφήσουμε αναξιοποίητη αυτή την κληρονομιά.

Μακάρι αυτά τα παιδιά που έδωσαν ένα νέο νόημα στη ζωή μας, που τόνωσαν το ηθικό μας αλλά κυρίως έδωσαν μαθήματα ήθους και σεβασμού, αγωνιζόμενοι δίκαια και εφαρμόζοντας την βασική Ολυμπιακή αξία του ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ, να αποτελέσουν διαχρονικά πρότυπα για τους νέους μας αλλά και για όλη την κοινωνία μας.

Μακάρι ο αθλητισμός να πάρει τη σημαντική θέση που του αξίζει στην καθημερινότητά μας και να δούμε στην πράξη τα αποτελέσματα της σοφής αρχαίας ρήσης: «Νους Υγιής εν Σώματι Υγιεί» και στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Για εμένα το μεγαλύτερο κέρδος της συμμετοχής της χώρας μας σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν ότι ανέδειξε νέους ανθρώπους με παραδειγματικό ήθος, που δε σταματούν να ελπίζουν και να προσπαθούν, ξεπερνώντας τις ίδιες τους τις αντοχές και παρά τις δύσκολες συνθήκες άθλησης και διαβίωσης που έλαβαν ως προίκα από τους πρεσβύτερους.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός παγκοσμίως, που κύριο στόχο έχει να μεταλαμπαδεύσει αξίες και Ολυμπιακά ιδεώδη, στόχο που πέτυχαν οι Έλληνες Αθλητές και Ολυμπιονίκες μας, άλλοι μέσα από τη διάκρισή τους και όλοι, μέσα από την αξία της συμμετοχής. Μακάρι αυτά τα ιδεώδη, αυτές οι αξίες να μεταλαμπαδευτούν από τους σύγχρονους αυτούς ήρωες - πρότυπα, στη νεολαία μας".

-Υπάρχουν κάποιες προγραμματισμένες σχετικές δράσεις του Ολυμπιακού Μουσείου για το επόμενο διάστημα;

"Οι δράσεις μας έχουν λάβει πλέον τη μορφή μόνιμων και σε ετήσια βάση εκδηλώσεων, με εκπαιδευτικό κυρίως χαρακτήρα. Έτσι, εκτός από τις μόνιμες εκπαιδευτικές μας δράσεις όπως τα καθημερινά μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα για σχολεία, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του Σαββατοκύριακου και τις ετήσιες εκδηλώσεις μας «Kid Olympics» και «Τρέφομαι υγιεινά...τρέφομαι Ολυμπιακά...» ετοιμάζουμε μία περιοδική έκθεση αφιερωμένη στους νέους Ολυμπιονίκες μας, ως ένα θερμό καλωσόρισμα τους στην μεγάλη Ολυμπιακή μας οικογένεια... Μια έκθεση αφιερωμένη στους σύγχρονους ήρωες αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες αθλητές μας, η οποία θα γεμίσει με αντικείμενα, διακρίσεις, συναισθήματα, τεκμήρια και ιστορία... που θα μοιραστούμε με το κοινό μας αμέσως μετά το κλείσιμο της αυλαίας και αυτών των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων...".

O Protergia 5ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, τελεί υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, της AIMS και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ενώ παράλληλα υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και πλήθος θεσμικών φορέων, φορέων υποστήριξης και εθελοντικών φορέων. Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση θα βρείτε στον επίσημο δικτυακό τόπο, www.thesshalfmarathon.org.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ