ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Ψινάκης: "Ο Ημιμαραθώνιος Μαραθώνα είναι μέρος της ιστορίας"

Ψινάκης: "Ο Ημιμαραθώνιος Μαραθώνα είναι μέρος της ιστορίας"
TAKIS NIKOLOPOULOS

Διαβάστε τη συνέντευξη Τύπου για τον Αυθεντικό Κλασσικό Ημιμαραθώνιο Μαραθώνα και το Σύμφωνο Συνεργασίας με το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (23/3) στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου, στην ιστορική Αφετηρία του Μαραθώνα, η Συνέντευξη Τύπου για τον 3 Αυθεντικό Κλασσικό Ημιμαραθώνιο, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 17 Απριλίου.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης έδωσε το στίγμα για την επιτυχία της φετινής διοργάνωσης. Δίπλα του στο πάνελ της Συνέντευξης βρέθηκαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΜΑ, Γιώργος Νησιώτης, ο εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού της Περιφερειάρχη, κ. Δούρου, Σπύρος Πάντζας, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Κοζομπόλη, η πρωταθλήτρια των 800μ., Ελένη Φιλάνδρα και οι Χρήστος Παπαχρήστου, Κυριάκος Λαζαρίδης, μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Ημιμαραθωνίου.

Επιπλέον, με τη παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση, οι εκπρόσωποι χορηγών, υποστηρικτών και χορηγών επικοινωνίας της διοργάνωσης.

Σύμφωνο Συνεργασίας με τους Ολυμπιονίκες

Στο πλαίσιο της Συνέντευξης, ο Ψινάκης και η Κοζομπόλη υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Μαραθώνα και του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών. Μια σημαντική συνεργασία για το Δήμο Μαραθώνα, που θα έχει αντίκτυπο και στον 3 Ημιμαραθώνιο, καθώς όπως τόνισε η Κοζομπόλη, θα τρέξουν αρκετοί Ολυμπιονίκες. Πλην της προέδρου, το Σύλλογο Ολυμπιονικών εκπροσώπησαν οι κ.κ. Μωραϊτίδου, Ζυγούρη, Μαγκανουδάκη και Βρυώνη.

Η ομιλία Ψινάκη

Ψινάκης: "Ο Ημιμαραθώνιος Μαραθώνα είναι μέρος της ιστορίας"
TAKIS NIKOLOPOULOS

«Η φετινή είναι η 3η χρονιά, που διεξάγεται ο Αυθεντικός Κλασσικός Ημιμαραθώνιος Μαραθώνα και φιλοδοξούμε να είναι και η πιο πετυχημένη. Πρόκειται για ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός για τον τόπο μας, τον Μαραθώνα, αλλά γενικότερα και για τον κλασσικό αθλητισμό. Από εδώ, όπου βρισκόμαστε, στην ιστορική αφετηρία, ξεκίνησαν όλα. Εδώ, σ’ αυτό τον τόπο, που θα τρέξουν στις 17 Απριλίου οι χιλιάδες δρομείς, γράφτηκε και συνεχίζει να γράφεται με χρυσά γράμματα η ιστορία του κλασσικού αθλητισμού. Ο Αυθεντικός Κλασσικός Ημιμαραθώνιος Μαραθώνα είναι μέρος της ιστορίας».

Για τον ΣΤΟΧΟ που έχει τεθεί: «Το βάρος της ιστορικής διαδρομής μας γεμίζει με ευθύνη, αλλά ταυτόχρονα μας δίνει και την ώθηση, το όραμα. Το όραμα να καθιερωθεί ο Αυθεντικός Κλασσικός Ημιμαραθώνιος ως ένα από τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα της Ελλάδας, μες τα επόμενα χρόνια. Και οποιοδήποτε μεγάλο εγχείρημα απαιτεί τη συμμετοχή του κόσμου. Καλούμε λοιπόν, τους αθλητές, τους πολίτες του Μαραθώνα, της Αθήνας, ακόμη και της επαρχίας και τα παιδιά, να πάρουν μέρος στη γιορτή και να ξεπεράσουμε το φράγμα των 3.000 συμμετοχών, που έχουμε θέσει φέτος ως ικανοποιητική βάση».

Για την UNESCO και τη Παγκόσμια Προβολή: «Φιλοδοξία μας είναι ο Αυθεντικός Κλασσικός Ημιμαραθώνιος να περάσει και τα σύνορα της Ελλάδας, να σταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρήσαμε ουσιαστικά και σε σύμφωνο συνεργασίας με την UNESCO, που μαζί με το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών, έχουν καθιερώσει την 18 Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών. Ο φετινός Ημιμαραθώνιος της 17ης Απριλίου αποτελεί το προπομπό αυτής της σπουδαίας μέρας και από του χρόνου, υπάρχει η συμφωνία να καθιερωθεί η 18η Απριλίου ως μέρα διεξαγωγής του αγώνα, άρρηκτα συνδεδεμένη, με τη Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομίας. Δεν θα είναι μάλιστα, το μοναδικό αθλητικό γεγονός, καθώς για κάποιες μέρες, ο Μαραθώνας θα πλημμυρίσει από αθλητισμό και πολιτισμό, καθώς θα υπάρξουν κι άλλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις».

Για το ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ με το Σύλλογο Ολυμπιονικών:

«Φυσικά, και η σημερινή υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, αποτελεί τεράστια τιμή για τον Μαραθώνα και παράλληλα, προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη αίγλη στον Αυθεντικό Κλασσικό Ημιμαραθώνιο. Ευχαριστούμε θερμά την πρόεδρο κ. Κοζομπόλη και όλο το Δ.Σ. που βρίσκεται μαζί μας και τους καλούμε να δηλώσουν συμμετοχή και να πάρουν μέρος στη μεγάλη γιορτή στις 17 Απριλίου».

Η τοποθέτηση Νησιώτη

Απ’ την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΜΑ και της Οργανωτικής Επιτροπής, επισήμανε: «Σήμερα είμαστε όλοι εδώ για μια μεγάλη διοργάνωση, μια διοργάνωση, που στόχος είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς στον ελληνικό αθλητισμό. Να περάσει μηνύματα, που σήμερα είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Ο Αθλητισμός, η χαρά της γιορτής και η ελπίδα για ουσιαστική ειρήνη είναι το κίνητρο μας. Στις 17 Απριλίου φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε μια σπουδαία διοργάνωση.

Η πρόκληση είναι μεγάλη, αλλά εδώ στο Μαραθώνα, πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και στην επιτυχία και να είστε βέβαιοι πως θα το αποδείξουμε. Όλα αυτά όμως, δεν θα ήταν εφικτά χωρίς την αρωγή και τη συμπαράσταση των υποστηρικτών, της ΕΟΣΜΑΥ, των αθλητικών σωματείων της περιοχής, Μιλτιάδης, Τελμησσός, των χορηγών του Αυθεντικού Κλασσικού Ημιμαραθωνίου, TORAY, Ευρωπαική Πίστη, την PUMA, τον Ερύμανθο, την Dole, τους Μύλους Πίνδου, τον Όμιλο Σφακιανάκη, LANES, και την Energiers, την ονομασία της οποίας, φέρει ο αγώνας 1.000 μ. για Παιδιά.

Τους χορηγούς Επικοινωνίας της Διοργάνωσης: Alpha, MAD και ΜΑD Radio, QUIZDOM, Sport 24 και Sport 24 Radio, το περιοδικό Runner, τις εφημερίδες LIVE SPORT και Spirto, καθώς και το ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι 1 του Πειραιά.

Βέβαια, τίποτα δεν μπορεί να σταθεί δίχως τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, που είναι η ψυχή των αγώνων και των διοργανώσεων. Κάθε χρόνο καλύτερα, κάθε χρόνο με μεγαλύτερη πυγμή, αυτή είναι μια «υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε».

Ψινάκης: "Ο Ημιμαραθώνιος Μαραθώνα είναι μέρος της ιστορίας"
TAKIS NIKOLOPOULOS

Κάλεσμα στη γιορτή του Μαραθώνα

Ανάλογα ήταν και τα λόγια των υπολοίπων παρευρισκομένων στο πάνελ.

« Θα ήθελα να χαιρετήσω τη σπουδαία διοργάνωση, που ο αγαπητός φίλος Ηλίας Ψινάκης έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας. Από εδώ ξεκίνησε ο Αυθεντικός Κλασσικός Μαραθώνιος και εκ μέρους της κ. Δούρου, θέλω να επισήμανω πως ως Περιφέρεια θα προσφέρουμε την αιγίδα στη διοργάνωση, θα σταθούμε αρωγοί. Η Περιφέρεια αγκαλιάζει τον αθλητισμό και όλες τις σπουδαίες διοργανώσεις, όπως τον Ημιμαραθώνιο Μαραθώνα», τόνισε ο κ. Πάντζας.

Η πρόεδρος των Ελλήνων Ολυμπιονικών, κ. Κοζομπόλη επισήμανε χαρακτηριστικά: « Με τη παρουσία μας θέλουμε να επισφραγίσουμε τον 3ο Ημιμαραθώνιο στην ιστορική πόλη του Μαρθώνα. Θα είμαστε όλοι εδώ, για να τρέξουμε και να προβάλλουμε τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο. Το σύμφωνο συνεργασίας είναι μια σημαντική πρωτοβουλία και με το Δήμο Μαραθώνα, θα προχωρήσουμε σε μια σειρά από δράσεις για την προαγωγή του αθλητισμού, της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού».

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, Χρήστος Παπαχρήστος σχολίασε: «Ευχαριστώ τον Δήμαρχο κ. Ψινάκη και τον κ. Νησιώτη, για τη τιμή που μας έκαναν να αναλάβουμε τη διοργάνωση του αγώνα. Πρέπει να καταλάβουν όλοι και ειδικά αθλητές, πως με το συγκεκριμένο αγώνα μας τιμά ο Μαραθώνας, δεν τον τιμούμαι εμείς.. Όλοι οι πρωταθλητές, θα τιμήσουν τον αγώνα. Πλην του Ημιμαραθωνίου, διοργανώνουμε τον Παιδικό Αγώνα των 1.000 μ., τα 3.000 μ., και τη Σκυταλοδρομία, ένα παλιό πρότζεκτ από Αγγλία και ΗΠΑ, που εμείς φέραμε στην Ελλάδα. Πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε να παρουσιάσουμε έναν τέλειο αγώνα».

Η πρωταθλήτρια των 800μ., με συμμετοχή στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου, Ελένη Φιλάνδρα, εμφανίστηκε λακωνική, επισημαίνοντας πως « Χαίρομαι που θα συμμετάσχω στον ιστορικό αγώνα του Μαραθώνα. Καλώ όλο τον κόσμο να τρέξει δίπλα μας και να νιώσει συναίσθημα του να τρέχεις σε μια τόσο ιστορική πόλη».

Τέλος, το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και παλιός πρωταθλητής του Μαραθωνίου, Κυριάκος Λαζαρίδης, επισήμανε: «Δεχθήκαμε την πρόσκληση για την οργάνωση αγώνα. Πρωτίστως σκεφτήκαμε να βάλουμε κάποια αθλήματα, που θα βοηθήσουν τον Ημιμαραθώνιο. Δεν βάλαμε ούτε 5 ούτε 10 χλμ., για να έχουμε πολλές συμμετοχές στον Ημιμαραθώνιο. Στον Λαϊκό Αγώνα των 3 χλμ. περιμένουμε τους κατοίκους της περιοχής, όπως και τα Παιδιά στα 1.000 μ. Στη σκυταλοδρομία θεωρώ πως θα έχουμε μεγάλη επιτυχία. Το όνομα του αγώνα κουβαλά μεγάλη ιστορία και δουλεύουμε για τον τιμήσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ