ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Προετοιμάσου για τον Stoiximan.gr 13ο Διεθνή Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης "Μέγας Αλέξανδρος"

Προετοιμάσου για τον Stoiximan.gr 13ο Διεθνή Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης "Μέγας Αλέξανδρος"

Σχεδόν ένα μήνα πριν τον Stoiximan.gr 13ο Διεθνή Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης "Μέγας Αλέξανδρος" και το Sport24.gr σου δίνει τις τελευταίες οδηγίες για να προετοιμαστείς πριν μπεις στη μάχη των 42,195 χιλιομέτρων.

Την πρώτη Απριλίου το ραντεβού όλων των δρομέων δίνεται κάτω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Πέλλα. Από εκεί θα δοθεί η εκκίνηση του Stoiximan.gr 13ου Διεθνή Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης "Μέγας Αλέξανδρος".

Χιλιάδες δρομείς θα σταθούν στην αφετηρία έχοντας μπροστά τους ένα δρόμο 42.195 χιλιομέτρων μέχρι το ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Παραλία Θεσσαλονίκης.

Η διαδρομή του Μαραθωνίου "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" είναι χαμηλού βαθμού δυσκολίας. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι μικρές υψομετρικές διακυμάνσεις. Άλλα χαρακτηριστικά είναι: η διαρκής ανατολική κατεύθυνσή της, οι μεγάλες ευθείες του δρόμου και οι περιορισμένες κατοικημένες περιοχές που κινείται, μέχρι και το 30ο χιλιόμετρο. Η διαδρομή είναι ιδανική για τη δημιουργία ρεκόρ και μεγάλων επιδόσεων.

Το Sport24.gr σού δίνει τις τελευταίες βασικές οδηγίες περίπου ένα μήνα πριν μπεις στη μάχη των 42,195 χιλιομέτρων.

ΠΡΩΤΑ ΑΠ' ΟΛΑ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Πρώτα απ' όλα δύο είναι τα πράγματα που πρέπει να κάνετε μπαίνοντας στην τελική ευθεία πριν τον αγώνα. Το πρώτο από αυτά είναι να υποβληθείτε σε όλα τα απαραίτητα ιατρικά τεστ. Κάποιοι είτε λόγω υπερβολικής σιγουριάς, κάποιοι άλλοι λόγω της φοβίας τους για τους γιατρούς το αμελούν.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό με τον πιο πειστικό τρόπο πως τα ιατρικά τεστ δεν είναι κάτι που μπορεί να αμεληθεί. Η υγεία είναι το πιο σημαντικό αγαθό που μας έχει δοθεί και εμείς πρέπει να φροντίζουμε για αυτή. Έτσι, ένας ιατρικός έλεγχος είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας αφού θα μας ανάψει το τελικό πράσινο φως για να συμμετάσχουμε στον αγώνα.

Το δεύτερο πιο σημαντικό είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα παπούτσια μας. Ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια είναι ένας έξτρα σύμμαχος μας όχι μια καλύτερη επίδοση όπως σκέφτονται οι περισσότεροι, αλλά για να μας προστατέψει από τραυματισμούς. Με σύμμαχο την τεχνολογία τα παπούτσια μας απορροφούν τους κραδασμούς και λιγοστεύουν την καταπόνηση που δέχονται οι αρθρώσεις μας.

Έτσι, το να επενδύσει κανείς σε ένα νέο ζευγάρι παπούτσια είναι δεδομένο πως θα τον βοηθήσει.

ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΑΛΛΑ ΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΟΥ

Είναι δεδομένο ότι το να αποφασίσετε να τρέξετε ένα Μαραθώνιο δεν αποτελεί απόφαση της τελευταίας στιγμής. Το τρέξιμο έχει μπει στην καθημερινότητα όλων μας και ο κάθε ένας γνωρίζει τα ατομικά του δρομικά όρια.

Όταν αποφασίσετε να τρέξετε έναν Μαραθώνιο καλό θα είναι να αναζητήσετε ένα πρόγραμμα προπονήσεων (εάν δεν είστε σε κάποια ομάδα ή δεν έχετε κάποιον προπονητή) και να το ακολουθήσετε κατά γράμμα. Τόσο σε ό,τι αφορά τον όγκο και το ρυθμό της προπόνησης όσο και ως προς την αποθεραπεία. Ειδικά το δεύτερο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού χωρίς τις απαραίτητες ασκήσεις πάντα ελοχεύει ο κίνδυνος ενός τραυματισμού.

Για αυτό το σημαντικότερο απ' όλα είναι να ακούτε το σώμα σας. Ειδικά στην προετοιμασία είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προστατεύετε τον οργανισμό σας από μικροτραυματισμούς οι οποίοι αργότερα μπορούν να αποδειχθούν πιο σημαντικοί και να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά προβλήματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΣ

Ένα καθοριστικό κομμάτι για την προετοιμασία ενός Μαραθωνίου είναι η διατροφή σας. Πρέπει να προσέξετε να καλύπτετε τις ενεργειακές και διατροφικές σας ανάγκες τόσο για για την προετοιμασία όσο και για τον αγώνα.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι συνδυάζετε την προετοιμασία σας για τον Stoiximan.gr 13ο Διεθνή Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης "Μέγας Αλέξανδρος" με δίαιτες δεν είναι και το καλύτερο δυνατό. Για αυτό θα πρέπει να τρώτε φαγητά πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνη.

Είναι βασικό να δώσετε στον οργανισμό σας το απαραίτητο "καύσιμο" για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις συνθήκες τόσο της προετοιμασίας όσο και του αγώνα.

ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Για το τέλος αφήσαμε τις οδηγίες για την τελευταία στιγμή. Σε αυτό το κομμάτι θα σας παραπέμψουμε σε μία πιο ειδική. Η Ράνια Ρεμπούλη, υποστηρικτής της οποίας είναι η Stoiximan, μας είχε δώσει πέρσι στο πλαίσιο του αγώνα τις καλύτερες συμβουλές της.

Τι θα πρέπει να κάνουν όσοι βρεθούν στην αφετηρία του Stoiximan.gr 13ου Διεθνή Μαραθώνιου Θεσσαλονίκης "Μέγας Αλέξανδρος"; "Θα πρέπει να κοιτάξουν πρώτα απ' όλα να κοιτάξουν τον καιρό ώστε να είναι εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα αξεσουάρ. Επειδή σιγά σιγά ανοίγει ο καιρός το καπέλο, τα γυαλιά και η αντηλιακή είναι από τα απαραίτητα. Τις προηγούμενες ημέρες θα πρέπει να έχει πιει αρκετά υγρά ώστε να είναι φουλ ενυδατωμένος, ενώ θα πρέπει να έχει μαζί του και τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες. Σε ό,τι αφορά τη διατροφή θα πρέπει να έχει καταναλώσει αρκετούς υδατάνθρακες για να έχει ενέργεια ώστε να αποδώσει κατά τη διάρκεια του αγώνα" μας είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ραντεβού, λοιπόν, την 1η Απριλίου σε όλες τις διαδρομές του Stoiximan.gr 13ου Διεθνή Μαραθώνιου Θεσσαλονίκης "Μέγας Αλέξανδρος".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ