ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Ορεινό τρέξιμο: κατάκτησε την κορυφή!

Ορεινό τρέξιμο: κατάκτησε την κορυφή!

Μάθε πώς να προετοιμαστείς για το ορεινό τρέξιμο και ετοιμάσου να ανέβεις στην κορυφή του Olympus Marathon.

To τρέξιμο έχει μπει στην καθημερινότητα των περισσότερων από εμάς αφού είναι ένας τρόπος για να γυμνάζουμε το σώμα μας και παράλληλα να ξεφεύγουμε από τα προβλήματα και το άγχος.

Όλο και συχνότερα βλέπεις ανθρώπους όλων των ηλικιών να τρέχουν και να προσπαθούν να φτάσουν λίγο παραπέρα, ξεπερνώντας τα όριά τους ...δρομικά. Ίσως είσαι και εσύ ένας από αυτούς. Και αν θέλεις να ανεβάσεις τον βαθμό δυσκολίας, τότε θα πρέπει να μάθεις περισσότερα για το ορεινό τρέξιμο και το "Olympus Marathon".

Το "Olympus Marathon", ο κορυφαίος διεθνής αγώνας που πραγματοποιείται στη χώρα μας κάθε Ιούνιο, προσέλκυσε φέτος σχεδόν 1.000 δρομείς, που αφέθηκαν στην μαγευτική αλλά και απαιτητική διαδρομή του.

Μία διαδρομή που ακολουθεί την ιερή πορεία της αρχαιότητας, τότε που οι προσκυνητές της πόλης του Δίου ανηφόριζαν κάθε καλοκαίρι στις κορυφές του Ολύμπου για να τιμήσουν τον Δία. Με αφετηρία το Δίον, οι δρομείς του 13ου Olympus Marathon διέσχισαν 21 ανηφορικά χιλιόμετρα πριν αγγίξουν τα 2.700 μέτρα υψόμετρο, στο Οροπέδιο των Μουσών. Στη συνέχεια, περνώντας από τα "ζωνάρια", ακριβώς κάτω από τον Θρόνο του Δία, ξεκίνησαν την κατάβαση συναντώντας στην πορεία τους το καταφύγιο "Ζολώτας", τα "Πριόνια" και το φαράγγι του Ενιπέα, για να τερματίσουν μετά από 44 χιλιομέτρα στο Λιτόχωρο. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, τους συντρόφευε ως μοναδικός σύμμαχος το Φυσικό Μεταλικό Νερό ΑΥΡΑ, παραμένοντας πιστό στην υποστήριξη των μεγαλύτερων δρομικών αγώνων στη χώρα μας.

Ορεινό τρέξιμο: κατάκτησε την κορυφή!

Συστηματική και σταθερή προπόνηση

Αν νομίζεις ότι ο τερματισμός σε έναν τέτοιον αγώνα είναι κάτι ακατόρθωτο για εσένα, κάνεις λάθος. Αυτό που χρειάζεσαι είναι σωστή προετοιμασία και πάνω από όλα συστηματική. Για να προετοιμαστείς για έναν αγώνα ορεινού τρεξίματος πρέπει να είσαι απόλυτα έτοιμος για αυτό που θα συναντήσεις. Από που όμως θα ξεκινήσεις; Επίλεξε διαδρομές που δεν έχουν μεγάλες κλήσεις για να μπορέσεις να προσαρμοστείς σταδιακά στις συνθήκες του εδάφους, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Έτσι θα μπορέσεις να προετοιμαστείς για τα επί μέρους κομμάτια του αγώνα, τα οποία θα αντιμετωπίσεις ανεβαίνοντας σε ένα βουνό.

Κάνε τις ανηφόρες σύμμαχό σου

Όπου και να πας για ορεινό τρέξιμο, είναι σίγουρο ότι ένα μεγάλο κομμάτι της διαδρομής θα είναι ανηφορικό.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να τις αντιμετωπίσεις: Ξεκίνα με μέρη όπου η κλίση της ανηφόρας είναι μικρή και σιγά σιγά ανέβαινε επίπεδο, κάνοντας αργό jogging ή περπάτημα για περίπου 100 με 200 μέτρα. Όσο καταλαβαίνεις ότι ο οργανισμός σου ανταποκρίνεται καλύτερα, μπορείς να βάζεις και άλλα κομμάτια στην προπόνησή σου, όπως το συνεχόμενο τρέξιμο σε συνδυασμό με περπάτημα σε μεγάλης κλίσης ανηφόρες, ενώ κάτι ακόμα που θα σε βοηθήσει είναι να τρέξεις για περίπου μία ώρα σε έδαφος με συνεχόμενες εναλλαγές ανηφόρας και κατηφόρας.

Ορεινό τρέξιμο: κατάκτησε την κορυφή!

Οι κατηφόρες που χρειάζονται προσοχή

Σίγουρα στο μυαλό όλων μας, μετά από διαδοχικές ανηφόρες, οι κατηφόρες μοιάζουν με οάσεις. Κάτι τέτοιο είναι η μισή αλήθεια, αφού εάν δεν δείξουμε την απαραίτητη προσοχή, είναι εξαιρετικά πιθανό να καταλήξουμε με έναν τραυματισμό.

Κατά τη διάρκεια της κατάβασης, προκαλούνται έκκεντρες μυϊκές συσπάσεις, δηλαδή έκταση των μυών του ποδιού δεδομένου ότι αυτοί συστέλλονται. Συνεπώς χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί οι μύες είναι ευκολότερο να τραυματιστούν, αφού δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι όσο στην ομόκεντρη εφαρμογή δύναμης.

Ένας τρόπος για να προσαρμοστούμε καλύτερα σε ένα κατηφορικό έδαφος είναι να δοκιμάζουμε γρήγορο τρέξιμο σε κατηφόρες, προσπαθώντας να φτάσουμε στη μάξιμουμ ταχύτητά μας. Εάν πάλι μένεις μακριά από ορεινές περιοχές, τότε τα σκαλοπάτια μπορούν να σε βοηθήσουν σημαντικά στην προετοιμασία σου.

Οφέλη και κίνητρα για να ασχοληθείς με το ορεινό τρέξιμο

Ακόμα και εάν δεν θέλεις να τρέξεις σε κάποιον αγώνα, η προπόνηση σε αυτές τις συνθήκες σίγουρα θα σου προσφέρει σημαντικά οφέλη, τα οποία θα μπορέσεις να απολαύσεις, βλέποντας τα όρια του οργανισμού σου να επεκτείνονται αισθητά.

Ορεινό τρέξιμο: κατάκτησε την κορυφή!

Τέλος, και εξίσου σημαντικό, όσο καλά και να είναι τα πάρκα στο κέντρο της πόλης, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το φυσικό τοπίο. Μόνο οι φωτογραφίες που μπορεί να δει κανείς από διοργανώσεις σαν το "Olympus Marathon", σε προκαλούν να θες να φτάσεις μέχρι την κορυφή για να απολαύσεις αυτή τη μοναδική θέα.

Τόσο κατά τη διάρκεια της προσωπικής σου προπόνησης όσο και στην περίπτωση που αποφασίσεις να συμμετέχεις σε κάποιον αγώνα, μην ξεχνάς να έχεις μαζί σου το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ για την απαραίτητη ενυδάτωση. Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ είναι ένθερμος υποστηρικτής των ενεργειών που συνδέονται με την ευεξία και προάγουν την καλή φυσική κατάσταση και, μέσα από την πολύτιμη ενυδάτωση που προσφέρει, δίνει τα εφόδια που χρειάζεσαι ώστε να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και να πετύχεις τον στόχο σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ