ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Οι πρεσβευτές των αξιών του Μαραθώνιου Ολυμπίας

Οι πρεσβευτές των αξιών του Μαραθώνιου Ολυμπίας

Τα Ιδεώδη του Μαραθώνιου, το Ολυμπιακό Πνεύμα και η Ηρωική Προσπάθεια αποτελούν τις τρεις βασικές αξίες του Μαραθώνιου Ολυμπίας. Η Μαρία Πολύζου, ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου και ο Πολυχρόνης Χρονόπουλος είναι τα τιμώμενα πρόσωπα.

Τα Ιδεώδη του Μαραθώνιου, το Ολυμπιακό Πνεύμα και η Ηρωική Προσπάθεια αποτελούν τις τρεις βασικές αξίες του Μαραθώνιου Ολυμπίας. Η ανάδειξη των αξιών αυτών, οι οποίες αποτελούν πηγή έμπνευσης για κάθε άνθρωπο, αποτελεί βασική επιδίωξη του Μαραθώνιου Ολυμπίας.

Έτσι συνεχίζοντας την εξαιρετικά επιτυχημένη περσινή εκδήλωση, η οργανωτική επιτροπή του αγώνα επέλεξε και φέτος να βραβεύσει σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Μαρτίου στις 13:30 στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, τρεις ιδιαίτερα σημαντικές αθλητικές προσωπικότητες που η κάθε μία αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο τις αξίες που πρεσβεύει ο Μαραθώνιος Ολυμπίας. Η Μαρία Πολύζου, μαραθωνοδρόμος, ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, σφυροβόλος και ο Πολυχρόνης Χρονόπουλος, σφαιροβόλος παρολυμπιονίκης στις ρίψεις είναι τα τιμώμενα πρόσωπα του 3ου Μαραθώνιου Ολυμπίας, ας τους γνωρίσουμε καλύτερα.

Ιδεώδη του Μαραθώνιου

Μαρία Πολύζου - Μαραθωνοδρόμος

Είναι η κάτοχος του Πανελλήνιου ρεκόρ στον Μαραθώνιο με 2:33:40 και μία γυναίκα που έχει συνδυάσει το όνομά της με το αγώνισμα αλλά και το τρέξιμο γενικότερα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα και υπήρξε αρκετές φορές πρωταθλήτρια Ελλάδας στον Μαραθώνιο, ενώ το 1996 στην Ατλάντα έγινε η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε σε Ολυμπιακούς Αγώνες στον Μαραθώνιο. Σπουδαία παρουσία είχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1997 όταν είχε κατακτήσει τη 12η θέση με νέο πανελλήνιο ρεκόρ που κρατά μέχρι και σήμερα με 2:39:10.

Το 2010 ολοκλήρωσε έναν συμβολικό «άθλο», τον Φειδιππίδειο, τρέχοντας από την Αθήνα έως τη Σπάρτη και πίσω. Σήμερα, αποτελεί πρέσβειρα του Ελληνικού Αθλητισμού, ενώ στην Ολυμπία ξεκινά το πρόγραμμα «Μαραθώνιος Ζωής», μία πρωτοβουλία της δρομικής της ομάδας και του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας». Έτσι, μέσα σε τρεις εβδομάδες θα λάβει μέρος σε τρεις μαραθώνιους, σε Ολυμπία, Θεσσαλονίκη και Ρόδο με στόχο να παρακινήσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να στηρίξει τον αγώνα ζωής που δίνουν παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από καρκίνο.

Ολυμπιακό Πνεύμα

Αλέξανδρος Παπαδημητρίου - Σφυροβόλος

Ο κορυφαίος Έλληνας σφυροβόλος όλων των εποχών, αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού κλασικού αθλητισμού. Έχει λάβει μέρος σε 5 συνεχόμενες διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων (Ατλάντα 1996, Σίδνεϊ 2000, Αθήνα 2004, Πεκίνο 2008, Λονδίνο 2012), ενώ έχει κερδίσει 16 πανελλήνια πρωταθλήματα (!), αριθμός ρεκόρ για τη χώρα μας. Φυσικά, έχει το πανελλήνιο ρεκόρ στο αγώνισμα με 80.45μ., ενώ σπουδαία διάκριση είχε πετύχει το 2002 όταν είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Με την 20ετή και πλέον επιτυχημένη αγωνιστική παρουσία του αποτελούσε και αποτελεί παράδειγμα για όλους τους αθλητές. Πλέον, είναι εξίσου επιτυχημένος προπονητής στις ρίψεις, έχοντας ήδη έναν αθλητή, τον Μιχάλη Αναστασάκη, με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Ηρωική Προσπάθεια

Πολυχρόνης Χρονόπουλος - Ρίπτης

Ο Πολυχρόνης Χρονόπουλος είναι παραολυμπιονίκης και κατάγεται από το Γούμερο Ηλείας. Από το 1992 έως και σήμερα σημειώνει εξαιρετικές επιδόσεις στα αγωνίσματα της σφαιροβολίας και της δισκοβολίας. Έχει λάβει μέρος σε 3 Παραολυμπιακούς Αγώνες, σε 5 Παγκόσμια Πρωταθλήματα και σε 4 Πανευρωπαϊκά κι έχει αρκετές διακρίσεις.

Ο 3ος Μαραθώνιος Ολυμπίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Μαρτίου με εκκίνηση την πόλη της Αμαλιάδας και τερματισμό την Αρχαία Ολυμπία, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και αγώνας ημιμαραθώνιου (Πύργος – Αρχαία Ολυμπία) αλλά και αγώνας 2 χλμ. στην Αρχαία Ολυμπία. Την προηγούμενη ημέρα, Σάββατο 25 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί αγώνας 12 χλμ. από την Αρχαία Ήλιδα στην Αμαλιάδα αλλά και αγώνες 2 χλμ. στην Αμαλιάδα και νυχτερινός αγώνας 2χλμ. στον Πύργο.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του αγώνα, www.olympiamarathon.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ