ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Ο 35ος ΑΜΑ σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο!

Ο 35ος ΑΜΑ σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο!

H συνέντευξη Τύπου για τον 35ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας, ο οποίος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, δόθηκε σήμερα (23/10) στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Το κορυφαίο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός θα γίνει την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, οι εκδηλώσεις του θα ξεκινήσουν την Πέμπτη (6/11) και θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κόσμου εντός και εκτός χώρας.

Στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης έγινε αναφορά στα ρεκόρ που σπάει για μία ακόμη χρονιά ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, ένα από αυτά είναι οι 51.000 δρομείς που αναμένεται να τερματίσουν στο Παναθηναϊκό στάδιο και στο έργο κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος, επισήμανε την ανάγκη που υπάρχει για μια σειρά από τεχνικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην εκκίνηση του Μαραθωνίου και κατά μήκος της διαδρομής, προκειμένου τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί ο αριθμός των δρομέων, που θα μπορούν να πάρουν θέση στην εκκίνηση.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έγινε αναφορά και στον ξαφνικό χαμό του Θανάση Καλογιάννη. «Είναι αλήθεια ότι την οικογένεια του στίβου της επιφύλαξε μια δυσάρεστη είδηση. Ένας μεγάλος αθλητής, εξαιρετικός άνθρωπος, μόλις 52 ετών, ο Θανάσης Καλογιάννης έφυγε από τη ζωή. Μεγάλα ρεκόρ, σπουδαίο παιδί, με ήθος και αξιοπρέπεια. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό», δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος κάνοντας αναφορά στο ξαφνικό θάνατο του παλιού μεγάλου πρωταθλητή στα 400μ. εμπόδια. Συνεχίζοντας για τον Μαραθώνιο της Αθήνας ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και είπε: «Καταφέρνουμε να καταρρίπτουμε κάποια ρεκόρ. Φέτος έχουμε το ρεκόρ συμμετοχών, με 51.000 δρομείς, στον Μαραθώνιο, όπου βρισκόμαστε στις 18 χιλιάδες, ρεκόρ ξένων δρομέων, αναμένουμε ρεκόρ προσέλευσης στην ΕΧPO και ρεκόρ θεατών στη διάρκεια της μαραθώνιας διαδρομής.

Θέλουμε όμως δύο άλλα ρεκόρ να πετύχουμε, αρχικά το ρεκόρ ενδιαφέροντος από την ελληνική Πολιτεία. Με βάση μελέτες, στην αφετηρία μπορούμε να υποδεχτούμε 18.500 δρομείς. Τον αριθμό αυτό τον καλύψαμε φέτος. Αν θέλουμε να υποδεχθεί περισσότερους, όπως του αξίζει, τότε η Πολιτεία πρέπει να τον εντάξει στις προτεραιότητες, γιατί απαιτούνται έργα υποδομής. Από και προς την πόλη του Μαραθώνα. Είναι καιρός να ανταποκριθεί η Πολιτεία στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας και του ΣΕΓΑΣ. Είναι κρίμα για την ιστορία του Μαραθωνίου.

Το δεύτερο είναι το ρεκόρ κοινωνικής αλληλεγγύης. Έχει εξελιχθεί με αλματώδης ρυθμούς. Στόχος είναι το ποσό που θα συγκεντρωθεί από όλες τις δράσεις να είναι μεγάλο. Τέλος, θα ήθελα να ζητήσω από τα ΜΜΕ να μας βοηθήσετε... να παρακινήσετε τους Αθηναίους να πάρουν μέρος, αν όχι σαν δρομείς, σαν θεατές. Να τους παρακινήσετε να συμμετέχουν και συνεισφέρουν στο κοινωνικό πρόγραμμα».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, δήλωσε: «Κάναμε το πρώτο ζέσταμα για τον Μαραθώνιο με τον Γύρο της Αθήνας, με μεγάλη συμμετοχή Αθηναίων. Το ζητούμενο για Δήμο είναι γίνονται τέτοια γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας στην πόλη μας, την Αθήνα μας. Κάθε χρόνο η συμμετοχή ανεβαίνει στο Μαραθώνιο και αυτό για την Αθήνα είναι πάρα πολύ σημαντικό καθώς προσπαθούμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο, με γεγονότα πριν και μετά το καλοκαίρι.

Ο Μαραθώνιος για μας είναι ένα σταθερό σημείο αναφοράς καθώς μας βοηθά να φέρνουμε κόσμο στην Αθήνα ως τον Νοέμβριο και μαζί με τον Ημιμαραθώνιο φέρνουν κόσμο εκτός καλοκαιριού, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Μαζί με τον ΣΕΓΑΣ, την Περιφέρεια Αττικής, τον Πολιτιστικό και Αθλητικό μας Οργανισμό στο Δήμο και με το Δήμο Μαραθώνα, είμαστε χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια. Είμαι όμως και υπερήφανος γιατί κατά τη διάρκεια της θητείας ο Μαραθώνιος γιγαντώθηκε και είναι μία διοργάνωση που θα μείνει για την πόλη, ακόμα και όταν εγώ θα φύγω…»

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος αθλητικών θεμάτων, Σπύρος Πάντζας, δήλωσε: «Η Περιφέρεια χαιρετίζει την διοργάνωση, τις τετραήμερες εκδηλώσεις που κορυφώνονται με τον αυθεντικό αγώνα. Η Αττική έχει το προνόμιο να αποτελεί τον τόπο διεξαγωγής ενός γεγονότος παγκόσμιας εμβέλειας, μνήμης και πολιτισμού. Είναι ένας αγώνας στα χνάρια του Λαμπράκη, ο μαραθώνιος αποτελεί γιορτή του αθλητισμού με συμμετοχή δρομέων από κάθε γωνιά της γης και στέλνει μήνυμα για την ειρήνη και τη δημοκρατία. Συμβάλλει στην προβολή της Αττικής σε μια εποχή που ο τουρισμός αποτελεί κινητήρια δύναμη για την οικονομία της χώρας. Η Περιφέρεια στέκεται αρωγός της προσπάθειας αυτής, στο πλαίσιο του μνημονίου στηρίζει τη διοργάνωση και τις παράλληλες εκδηλώσεις της ΑΙΜS με το ποσό των 239.000 ευρώ. Το επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με την ομοσπονδία θα ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος Kids athletics στο Πεδίο του Άρεως και το πρόγραμμα «οι μαθητές συναντούν το στίβο», είπε ο κ. Πάντζας και αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που γίνεται για τα έργα στον Μαραθώνα. «Με τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ και σε συνεργασία με τον Δήμο Μαραθώνα προχωράμε την προσπάθεια για την αναβάθμιση στην αφετηρία. Έχουμε αποφασίσει να πιέσουμε τα Υπουργεία και να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που υπάρχουν».

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψηνάκης, μίλησε για τα οφέλη του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, το πόσο έχει γιγαντωθεί ως τουριστικό γεγονός και όχι μόνο, αλλά και την «υποχρέωση» που έχουμε πλέον να αναπτύξουμε τις υποδομές ώστε να μπορούμε να φιλοξενήσουμε περισσότερους αθλητές, όπως συμβαίνει στους άλλους Μαραθωνίους του κόσμου. «Μαραθώνας, Μαραθώνιος, Μαραθώνια Κληρονομιά, μάχη του Μαραθώνα. Πολιτισμός, Αθλητισμός, Τουρισμός, όλα αυτά έχουν γίνει αλληλένδετα, λόγω του Μαραθωνίου. Όλος ο πλανήτης, χώρες απομακρυσμένες μπορεί να μη ξέρουν την Αθήνα, μπορεί να μην ξέρουν την Ελλάδα, αλλά γνωρίζουν όλοι τον Μαραθώνα, από τον Μαραθώνιο.

Στόχος μας είναι να εκμεταλλευθούμε αυτόν τον αγώνα για να διαδώσουμε τον πολιτισμό μας, ο οποίος εξομοιώνεται με τον τουρισμό. Ο κ. Παναγόπουλος με τους συνεργάτες του, τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον τα 3,5 που είμαι εγώ Δήμαρχος, έχουν εκτινάξει τον Μαραθώνιο και το ένα ρεκόρ σπάει μετά το άλλο. Κάθε χρόνο, τα ρεκόρ μας σπάνε και αυτό ως ένα σημείο είναι δυσάρεστο, γιατί έχουμε πολλές αιτήσεις συμμετοχών, που δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε. Ο αγώνας του Μαραθωνίου, είναι μια τεράστια επιχείρηση στημένη με πολλούς τομείς και φορείς, ξένους που μετέχουν. Αυτό μας οδηγεί στο ότι πρέπει να αναπτύξουμε τις υποδομές μας. Ο κάθε Μαραθώνιος, κάθε χρόνο, αφήνει στη χώρα μας, για μόλις λίγες ημέρες, 15 με 20 εκατομμύρια ευρώ".

Εκπροσωπώντας τον ΕΟΤ η Γενική Διευθύντρια, Αθηνά Σπακουρή τόνισε: «Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού στηρίζει το σπουδαιότερο ετήσιο αθλητικό πολιτιστικό και τουριστικό γεγονός της χρονιάς που είναι ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Ο ΕΟΤ μαζί με τον ΣΕΓΑΣ στην προβολή και προώθηση του Ημιμαραθωνίου, ο οποίος είναι προάγγελος του Μαραθωνίου με όλο και περισσότερους συμμετέχοντες. Παράλληλα, ο ΕΟΤ συμμετέχει στο συνέδριο της ΑIMS το οποίο αναπτύσσεται κάθε χρόνο.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, τη μεγάλη γιορτή της Αθήνας και της Ελλάδας. Ένα γεγονός Παγκόσμιας εμβέλειας στο οποίο εκατομμύρια αθλητές από όλο τον κόσμο ονειρεύονται να συμμετάσχουν βιώνοντας παράλληλα την ελληνική φιλοξενία».

Ο νέος προϊστάμενος του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ, Γιώργος Λυκουρόπουλος, είπε: «Ο Μαραθώνιος είναι ένα μεγάλο γεγονός και η ΕΡΤ έχει μεγάλη παράδοση στην κάλυψη αθλητικών γεγονότων. Ο Μαραθώνιος έχει οικουμενικότητα και είναι τιμή μας να εργαζόμαστε για τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Οι έμπειροι και άρτια καταρτισμένοι τεχνικοί και δημοσιογράφοι της ΕΡΤ θα καλύψουν τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά τα γεγονότα από την Παρασκευή ως την Κυριακή ενώ μέσω live streaming θα μπορεί κάποιος να δει τον αγώνα ανεξαρτήτως με το αν βρίσκεται εντός ή εκτός Ελλάδας ή αν βρίσκεται μπροστά σε τηλεοπτική οθόνη. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό το ότι έχουμε την ίδια κουλτούρα και αγάπη για το αντικείμενο με τους διοργανωτές».

Σε τεχνικά ζητήματα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Μαραθωνίου, Παναγιώτης Δημάκος, ο οποίος είπε: «Φέτος θα τρέξουν 51.000 δρομείς. Οι εγγραφές έκλεισαν από τον Απρίλιο. Τους δρομείς θα μεταφέρουν από την Αθήνα στον Μαραθώνα 300 λεωφορεία τα οποία σε ευθεία σχηματίζουν γραμμή μήκους 10χλμ. ενώ το ποτάμι των δρομέων θα φτάνει τα 13χλμ μήκος. Οι εκδηλώσεις του 35ου Μαραθωνίου θα ξεκινήσουν από την Πέμπτη με την Expo Marathon και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και το ΑΣΑΕΔ. Ιδιαιτέρως σημαντικός αγώνας φέτος είναι και ο τελικός του run Greece που θα γινει στην Αθήνα και εχει ως στόχο τη σύνδεση της περιφέρειας με το κέντρο. Και δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε τους χιλιάδες εθελοντές μας».

Photo credits: Eurokinissi

 
SHARE

BEST OF NETWORK

Η Τουρκία έστησε θερμικό ραντάρ απέναντι από τα Ίμια

Το κινητό ραντάρ με την ονομασία «Morad-1» μπορεί να δίνει στους Τούρκους εικόνα σε πραγματικό χρόνο από την περιοχή, ακόμα και για σημεία που αδυνατούν να ελέγξουν τα σκάφη της ακτοφυλακής τους

Τον Ευθύμη Μπακατσιά τον χαιρετάνε μόνο στις εφορίες

Μια συζήτηση γεμάτη μπασκετικές αναμνήσεις και μπόλικη αυτογνωσία.

ΗΠΑ: Να εγκαταλείψει η Αλβανία τη διχαστική ρητορική του παρελθόντος

Η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τα σχόλια του κ. Ράμα

Ο Clint Eastwood έφτιαξε την πιο περίεργη ταινία του μήνα

Είδαμε και σχολιάζουμε τις ταινίες που έκαναν πρεμιέρα στις αίθουσες στις 22 Φεβρουαρίου.

Όσκαρ 2018: Όταν οι σταρ μιλούν για πολιτική

Στα 90 χρόνια της απονομής των Όσκαρ, δεν ήταν λίγοι οι βραβευθέντες που επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν το βήμα των βραβείων για να εκφράσουν τις πολιτικές τους θέσεις. Αυτές είναι οι πιο δυνατές "πολιτικές ομιλίες" στην ιστορία των Όσκαρ

 
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24