ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Μαραθώνιος σε τοξική ομίχλη

Μαραθώνιος σε τοξική ομίχλη

Σχεδόν 30,000 δρομείς πήραν εκκίνηση στην πλατεία Τιανανμέν, εφοδιασμένοι με μάσκες. Δεκάδες ήταν εκείνοι που εγκατέλειψαν εξαιτίας της ατμόσφαιρας.

Ο Μαραθώνιος πέρα από μια ανθρώπινη δοκιμασία 42.195 μέτρων, είναι πάνω από όλα ένας αγώνας υγείας. Η ζέστη στον Μαραθώνιο της Αθήνας τον Αυθεντικό δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που είχαν να αντιμετωπίσουν οι συμμετέχοντες στον Μαραθώνιο του Πεκίνου. Μια τοξική ομίχλη.

Οι διοργανωτές ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες την παραμονή του αγώνα για την απειλή. Και πάλι 30.000 δρομείς από 55 χώρες δεν θέλησαν να πάει χαμένη η προετοιμασία τους, ο χρόνος που είχαν διαθέσει για να εμφανιστούν πανέτοιμοι στην πλατεία Τιανανμέν.

Μαραθώνιος σε τοξική ομίχλη

Έτσι δόθηκε η εκκίνηση με τους αθλητές να είναι εφοδιασμένοι με ιατρικές μάσκες, ακόμα και αντιασφυξιογόνες μάσκες. " Δεν ήρθα για να τρέξω, αλλά για να πάω να πολεμήσω στον παγκόσμιο πόλεμο", ψέλλισε ένας νεαρός φοιτητής που τερμάτισε, αλλά είχε κλείσει ο λαιμός του. Ένας άλλος χαρακτήρισε τον εαυτό του "ηλεκτρική σκούπα" λίγο μετά τον τερματισμό του κοντά στη Φωλιά του Πουλιού.

Πολλοί εγκατέλειψαν ανάμεσα τους και ο Κενυάτης πρωτοπόρος του αγώνα στο 20ο χιλιόμετρο. Νικητής αναδείχθηκε ο Αιθίοπας Γκιρμάι Μπιρχάνου Γκέμπρου σε δύο ώρες, 10 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα.

Η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα (AGHI) κυμάνθηκε σε επίπεδα ανάμεσα σε 225 και 245 σήμερα, με τον μετρητή να αγγίζει ακόμα και τον δείκτη 400 σε ορισμένες περιοχές. Τί σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τη wikipedia "οι υγιείες άνθρωποι θα επηρεαστούν. Οι άνθρωποι με αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα θα έχουν μειωμένη αντοχή στις δραστηριότητες τους. Αυτά τα άτομα και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα πρέπει να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους και να μειώσουν τις δραστηριότητες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ