ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Μαραθώνιος ελπίδας στο Μετς

Μαραθώνιος ελπίδας στο Μετς

Ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογός «Αρδηττός» διοργανώνει, σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Κατοίκων Μετς, εκδηλώσεις για την ανάδειξη του ιωνικού ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος.

Μία σπουδαία πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογός «Αρδηττός», που σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Κατοίκων Μετς, και την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), διοργανώνει εκδηλώσεις για την ανάδειξη ενός σημαντικού αρχαιολογικού μνημείου του Μετς, του ιωνικού ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος.

Το όνειρο πολλών κατοίκων του Μετς, που σε καιρούς ευημερίας δεν ευοδώθηκε, πήρε τώρα σάρκα και οστά χάρη στην αφιλοκερδή προσπάθεια πολλών ανθρώπων της περιοχής, που συμμετέχουν στον εξωραϊστικό, πολιτιστικό και αθλητικό σύλλογο "ΑΡΔΗΤΤΟ".

Η ανάδειξη του, επί σειρά ετών εγκαταλελειμμένου από την πολιτεία, αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος γίνεται πραγματικότητα την Κυριακή 11 Νοεμβρίου.

Με την εθελοντική προσφορά του καλλιτέχνη ιΝΟ ο τοίχος μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο της Αγροτέρας Αρτέμιδος, στην οδό Αρδηττού αποκτά ιδιαίτερη αξία συνδέοντας το μέλλον και το παρόν με το παρελθόν και αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη σημασία του ναού στη μάχη του Μαραθώνα.

Τα αποκαλυπτήρια της σύγχρονης τοιχογραφίας του ιΝΟ θα συνοδευτούν με τη βοήθεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από αποσπάσματα της όπερας «Μαραθών-Σαλαμίς» του Παύλου Καρρέρ από τους σολίστ Μαρία Κόκκα, Λυδία Αγγελοπούλου και Γιάννη Χριστόπουλου με τη συνοδεία του Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο.

Αλλά το σημαντικότερο όλων, τα μικρά παιδιά ηλικίας 4-12 ετών που κατοικούν στην περιοχή του Μετς και οι φίλοι τους από όλη την Αθήνα θα συναγωνιστούν σε ένα συμβολικό παιδικό μαραθώνιο 420 μέτρων από το Παναθηναϊκό Στάδιο έως τον αρχαιολογικό χώρο της Αγροτέρας Αρτέμιδος.

Ο Δήμος της Αθήνας ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του "ΑΡΔΗΤΤΟΥ" έθεσε υπό την αιγίδα του την εκδήλωση, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, θα κάνει τα αποκαλυπτήρια της τοιχογραφίας του ιΝΟ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στις 11 Νοεμβρίου 2012, ημέρα του κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας:

12:30 Συμβολικός παιδικός μαραθώνιος, απόστασης 420 μέτρων, με αφετηρία το Παναθηναϊκό Στάδιο και τερματισμό τον αρχαιολογικό χώρο της Αγροτέρας Αρτέμιδος. Στον παιδικό μαραθώνιο μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά ηλικίας από 4 έως 12 ετών.

13:00 Αποκαλυπτήρια της τοιχογραφίας του καλλιτέχνη ιΝΟ, που θα τελέσει ο Δήμαρχος των Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στο σύγχρονο αναλημματικό τοίχο που βρίσκεται μπροστά στον αρχαιολογικό χώρο της Αγροτέρας Αρτέμιδος, επί της οδού Αρδηττού (μεταξύ των οδών Θωμοπούλου και Κούτουλα). Το έργο έχει θεματολογία εμπνευσμένη από τα γνωστά ανάγλυφα της ζωοφόρου του ναού.

13:10 Συναυλία με αποσπάσματα από την όπερα «Μαραθών - Σαλαμίς» του Παύλου Καρρέρ από τους σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Μαρία Κόκκα - σοπράνο, Λυδία Αγγελοπούλου - μέτζο σοπράνο, Γιάννης Χριστόπουλος - τενόρος. Στο πιάνο θα τους συνοδεύσει ο Δημήτρης Γιάκας.

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Δηλώσεις συμμετοχής στο Μαραθώνιο: Βιβλιοπωλείο ΓΛΑΥΚΑ (Μάρκου Μουσούρου 22, Τηλ.: 210 9234541) και στο [email protected] .

Περισσότερες πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο www.artemisagrotera.org .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ