ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Μαραθώνιος προσωπικοτήτων

Μαραθώνιος προσωπικοτήτων
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πολλοί διάσημοι έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα για γίνουν κοινωνοί της ιστορίας της διοργάνωσης.

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας δεν είναι ένα μόνο μεγάλο αθλητικό γεγονός, αλλά είναι μια πολυδιάστατη διοργάνωση, με πολιτιστικά, κοινωνικά και τουριστικά στοιχεία. Το αποδεικνύει άλλωστε η διαδρομή του και μέσα από αυτήν γνωρίσαμε μεγάλες προσωπικότητες, που έδωσαν την πολιτισμική και όχι μόνο διάσταση του αγώνα.

Η τεράστια απήχηση του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας στα πέρατα της Γης, έκανε πολλούς διάσημους ανά τον κόσμο, να έρθουν στην Ελλάδα και να γίνουν κοινωνοί της διοργάνωσης.

Σε αυτό συνετέλεσε και η απόφαση του ΣΕΓΑΣ για μια πιο στενή συνεργασία με την Παγκόσμια Ένωση Διεθνών Μαραθωνίων Δρόμων Μεγάλων Αποστάσεων (AIMS). Σε συνέχεια αυτής της συνεργασίας ήταν και η μεταφορά της έδρας της στην Αθήνα. Επίσης, μέσα στις δράσεις της Ομοσπονδίας Στίβου ήταν η προσπάθεια γιγάντωσης του Μαραθωνίου της Αθήνας.

Αφετηρία θα λέγαμε ήταν το 2009, με τη μεγάλη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία δύο Προέδρων της Δημοκρατίας των κ. Κάρολου Παπούλια και Χρήστου Σαρτζετάκη, όπου τιμήθηκαν μεγάλες μορφές, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Βασίλης Βασιλικός και ο Κώστας Γαβράς.

Ακολούθησε το 2010 η πανηγυρική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, με καλεσμένη τη γνωστή παρουσιάστρια Μαρί Μενούνος, ενώ ήρθε στη χώρα μας μία από τις κορυφαίες αθλήτριες, η Τζόαν Μπενόιτ Σάμιουλεσον. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα ολυμπιονίκη στο Μαραθώνιο και όλοι θα θυμούνται τη γυναίκα με το καπελάκι, από το Μέιν των ΗΠΑ, που είχε μπει πρώτη στο στάδιο στο Λος Άντζελες το 1984.

Το 2010 τιμήθηκε ο Χιροάκι Τόσα, πρόεδρος επί 20 χρόνια της AIMS, ο οποίος έφυγε από τη θέση του και ανέλαβε ο Πάκο Μποράο.

Μία ακόμη σπουδαία μορφή του μαραθωνίου έχει επισκεφθεί τη χώρα μας για τον Μαραθώνιο της Αθήνας, η Ρόζα Μότα. Η Πορτογαλίδα ήταν η πρώτη γυναίκα πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Μαραθώνιο στη διοργάνωση που είχε διεξαχθεί στην Αθήνα το 1982. Αναδείχθηκε ακόμη ολυμπιονίκης το 1988 στη Σεούλ και παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1987 στη Ρώμη.

Από το 2012, εκτός από τις παλιές μεγάλες μορφές του Μαραθωνίου, άρχισαν να έρχονται και σπουδαίοι δρομείς που πέτυχαν ρεκόρ ή διακρίσεις μέσα στη σεζόν. Όπως συνέβη με τον Πάτρικ Μακάου. Ένα χρόνο περίπου, πριν επισκεφθεί την Ελλάδα, ο Κενυάτης αθλητής στις 25 Σεπτεμβρίου του 2011 είχε σπάσει την παγκόσμια επίδοση στο μαραθώνιο με 2:03.88, που κατείχε ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ.

Τον τελευταίο, την τεράστια αυτή μορφή, τον είδαμε πέρσι, στον Αυθεντικό Μαραθώνιο, που επισκέφτηκε την Αθήνα και με την ιδιότητα του προέδρου της Ομοσπονδίας Στίβου της Αιθιοπίας.

Όμως όπως προαναφέραμε δεν ήταν μόνο αθλητικές προσωπικότητες, αλλά και μορφές από την τέχνη και τον πολιτισμό και όχι μόνο. Είχαμε «άρωμα» Χόλιγουντ όταν πριν πέντε χρόνια ήρθε η ηθοποιός Στέισι Κέιμπλερ, τότε σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ. Στις λεγόμενες WAG συγκαταλέγεται και η Αλένα Μπουφόν, σύζυγος του διάσημου τερματοφύλακα, Τζιανλουίτζι, που είχε τρέξει στον 31ο Μαραθώνιο της Αθήνας.

Οι κορυφαίοι στο GALA

Το 2013, φυσικά συνέχισαν να έρχονται σημαντικές προσωπικότητες, όμως ήταν και μια σημαδιακή χρονιά, καθώς τότε ξεκίνησε η βράβευση των κορυφαίων Μαραθωνοδρόμων της χρονιάς, με τις ψήφους περισσότερων από 400 μελών της AIMS.

Εκείνη τη χρονιά τον τίτλο διεκδικούσαν ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ τότε ο Κενυάτης Γουίλσον Κιπσάνγκ και ο παγκόσμιος πρωταθλητής στη Μόσχα Στέφεν Κιπρότιτς από την Ουγκάντα. Ο πρώτος τελικά πήρε τον τίτλο του κορυφαίου και στις γυναίκες ήταν η συμπατριώτισσά του Έντνα Κίπλαγκατ, που με τη σειρά της είχε αναδειχθεί στην ίδια διοργάνωση παγκόσμια πρωταθλήτρια στο μαραθώνιο.

Ακολούθως το 2014 βραβεύτηκαν στο «Γκαλά» της AIMS στην Αθήνα οι Κενυάτες δρομείς Ντένις Κιμέτο και η Φλόρενς Κίπλαγκατ. Ο πρώτος είχε έρθει στη χώρα μας για να παραλάβει το έπαθλό του, λιγότερο από δύο μήνες όταν έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στο μαραθώνιο, τρέχοντας στο Βερολίνο σε 2 ώρες 02.57. Η συμπατριώτισσά του είχε ξεκινήσει το 2013 σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ στον ημιμαραθώνιο και είχε μια εξαιρετική παρουσία σε αγώνες μέσα στη σεζόν, με δεύτερες θέσεις σε δύο άλλους μεγάλους μαραθωνίους στο Λονδίνο και το Σικάγο.

Το 2015 κορυφαίοι αναδείχθηκαν ο Κενυάτης Έλιουντ Κιπτσόγκε και η Μάρε Ντιμπάμπα από την Αιθιοπία. Ο Κιπτσόγκε ήταν νικητής σε δύο Major μαραθωνίους σε Λονδίνο και Βερολίνο, ενώ η Ντιμπάμπα είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Μαραθώνιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Πεκίνο.

Πέρσι, ήταν και πάλι η χρονιά του Έλιουντ Κοπτσόγκε, που βραβεύτηκε ως ο καλύτερος μαραθωνοδρόμος της χρονιάς και όχι αδίκως, αφού ο εκπληκτικός αυτός δρομέας κέρδισε τον μαραθώνιο στο Λονδίνο και αναδείχθηκε ολυμπιονίκης στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Στις γυναίκες τιμήθηκε η Κενυάτισσα Τζεμίμα Σουμγκόνγκ που είχε την ίδια πορεία με τον συμπατριώτη της, καθώς νίκησε στο Λονδίνο και στο Ρίο.

Υπάρχουν όμως και μορφές που ήρθαν στη χώρα μας, τόσο για να τρέξουν στον Μαραθώνιο της Αθήνας και αργότερα για να παρακολουθήσουν και να τιμηθούν από τους διοργανωτές. Όπως ο Ρον Χιλ, πρωταθλητής Ευρώπης το 1969.Ο Βρετανός είχε έρθει το 2010 και έτρεξε στα 72 του χρόνια 10χλμ., γιατί ήθελε να ζήσει τις τελευταίες στιγμές, όπως τότε που μπήκε πρώτος στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Ο Στέφανο Μπαλντίνι, το 2004 είχε αναδειχθεί «χρυσός» ολυμπιονίκης στην Αθήνα και ήρθε και εκείνος για να τιμηθεί με τον Ιταλό σπουδαίο δρομέα ο οποίος κρατούσε το ρεκόρ διαδρομής με 2:10.55 μέχρι το 2014 όταν το κατέρριψε ο Κενυάτης Κάντι Φιλιξ Κιπτσιρτσιρ με 2:10:37.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ