ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Κοντονής: "3 εκατ. ευρώ στη συντήρηση και αποκατάσταση σταδίων"

Κοντονής: "3 εκατ. ευρώ στη συντήρηση και αποκατάσταση σταδίων"
Κοντονής ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Σταύρος Κοντονής απηύθυνε χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου για τον "Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας" και προανήγγειλε την διάθεση 3 εκατ. ευρώ για την συντήρηση και αποκατάσταση σταδίων.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στη Συνέντευξη Τύπου για τον "Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας".

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Κοντονή:

"Κύριε Δήμαρχε, κύριοι πρόεδροι της ΕΟΕ και του ΣΕΓΑΣ είναι μεγάλη χαρά για μένα που για δεύτερη χρονιά βρίσκομαι μαζί σας στη Συνέντευξη Τύπου για τον κλασσικό μαραθώνιο.

Πρόκειται για μια μεγάλη στιγμή για την πόλη της Αθήνας, τον κλασσικό αθλητισμό, και - πιστεύω βαθύτατα- όσους συμμετέχουν, τους μεγάλους αθλητές και τις μεγάλες αθλήτριες, οι οποίες θα επιδιώξουν μία ακόμα διάκριση, ίσως την πιο σπουδαία της καριέρας τους, αλλά και για όλους εκείνους τους πολίτες, που επιλέγουν να αγωνιστούν στην κλασσική διαδρομή.

Αυτή η κλασσική διαδρομή, οδηγεί τις σκέψεις μας σε μεγάλες στιγμές της ιστορίας της πατρίδας μας, από τη μάχη του Μαραθώνα στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι και τα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Γιατί ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν ένας μεγάλος αθλητής, αλλά πάνω απ’ όλα ήταν ένας μεγάλος αγωνιστής για τη δημοκρατία, τον αφοπλισμό, την ειρήνη και την αμνηστία που τότε ήταν το σύνθημα του προοδευτικού κόσμου της χώρας, γιατί χιλιάδες αγωνιστές βρισκόντουσαν εκτοπισμένοι, φυλακισμένοι, εξορισμένοι. Κι ο Γρ. Λαμπράκης μόνος του στην αρχή, αλλά και με χιλιάδες άλλους έδωσε το παράδειγμα της αγωνιστικότητας και της συναδέλφωσης που τόσο ανάγκη είχε η πατρίδα μας εκείνα τα χρόνια.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που πληροφορούμεθα ότι και αυτή τη χρονιά η συμμετοχή των αγωνιζομένων αθλητών και αθλητριών ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Κυρίως όμως είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, διότι ο κλασσικός μαραθώνιος αγώνας, που θα διεξαχθεί και φέτος, δεν αποτελεί μόνο ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός. Με την πρωτοβουλία που έχει πάρει ο Δήμος, η ΕΟΕ και ο ΣΕΓΑΣ, γίνεται ένα πολιτιστικό μεγάλο γεγονός για την πόλη της Αθήνας.

Χαιρετίζουμε αυτή την ποιοτική αναβάθμιση του αθλητικού γεγονότος και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει στο μέλλον την κινητήρια δύναμη να ασχοληθούν ακόμα περισσότεροι με τον αθλητισμό. Σωστά λοιπόν είχαμε προβλέψει πριν από δύο χρόνια, ότι σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια που περνάει η πατρίδα μας, ο μαζικός αθλητισμός είναι μια ουσιαστική και θα έλεγα και υγιής διέξοδος για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που χειμάζονται από την οικονομική και κοινωνική κρίση, από την καπιταλιστική κρίση, για να λέμε και το όνομά της.

Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση έσκυψε από τη πρώτη στιγμή, όχι μόνο πάνω στα θεσμικά προβλήματα και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επαγγελματικός αθλητισμός, ειδικότερα το ποδόσφαιρο, αλλά με την ίδια δύναμη, ζέση και αποφασιστικότητα στο θέμα της αναβάθμισης του μαζικού αθλητισμού. Γιατί εκεί χτυπάει η καρδιά του αθλητισμού, στον μαζικό, ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Σήμερα λοιπόν είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω, ότι την έκτακτη ενίσχυση, ύψους 3.000.000 € για το 2016 που πετύχαμε θα τη διοχετεύσουμε αποκλειστικά και κύρια στα στάδια της χώρας. Τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο, καταφέραμε να βάλουμε ένα φραγμό στην κατρακύλα των προηγούμενων έξι χρόνων, η οποία μας άφησε στάδια ακατάλληλα κι όπως έχω πει πολλές φορές και επικίνδυνα για άθληση.

Σήμερα λοιπόν μπορούμε να σας πούμε ότι 3.000.000 € θα πάνε στη συντήρηση και στην αποκατάσταση των σταδίων, αποκατάσταση η οποία θα λειτουργήσει προς όφελος όχι μόνο των πρωταθλητών μας αλλά και ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Και πλάι σ’ αυτή την οικονομική ενίσχυση, θα έχουμε και την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό διότι η κυβέρνηση φρόντισε αυτούς τους εργαζόμενους που πέταγε στο δρόμο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΟΔΙΕ, τους εργαζομένους του ΟΔΙΕ ΝΑ τους απορροφήσει και να τους κατευθύνει σε στάδια και σε άλλες υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού και αθλητισμού που υπάρχει ανάγκη.

Έτσι γίνονται δύο καλά: αφετέρου δεν θα μείνουν άνθρωποι σε καθεστώς απόγνωσης μετά από πολυετή εργασία και αφετέρου θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου υπάρχουν κενά σε προσωπικό για να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σας ανακοινώνω σήμερα επίσης ότι μετά από εργώδη προσπάθεια καταφέραμε και συστήσαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το γραφείο ΕΣΠΑ για τον αθλητισμό, κάτι το οποίο κανείς δεν έχει φροντίσει να δημιουργήσει.

Στόχος μας είναι να απορροφώνται αποτελεσματικά τα κονδύλια, τα οποία υπάρχουν και υπήρχαν, αλλά δυστυχώς έμεναν στο ράφι. Την επόμενη 5ετία είναι στο χέρι μας να απορροφηθούν 16 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ για τον αθλητισμό αποκλειστικά. Θεωρούμε ότι αυτή είναι ουσιαστική πολιτική παρέμβαση και αυτό είναι που τιμά τις Κυβερνήσεις να δημιουργούν έργα υποδομής, φροντίδας και αποκατάστασης.

Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς τους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες για την αγωνιστικότητά τους και τις διακρίσεις τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο. Αυτά είναι καθαρά μετάλλια και αυτό περιποιεί τιμή και για την ΕΟΕ αλλά και για την Κυβέρνηση που πήρε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για να θωρακίσει το νομοθετικό πλαίσιο για αυτό που λέμε «καθαροί Αγώνες», «καθαρά μετάλλια»

Για πρώτη φορά η εκταμίευση του εγκριθέντος προϋπολογισμού κάθε ομοσπονδίας έγινε στην ώρα της. Έτσι πέτυχαν όλες οι Ομοσπονδίες ένα προγραμματισμό βάσει των πραγματικών δεδομένων και των πραγματικών ποσών. Αυτή η προσπάθεια για τάξη, διαφάνεια και εξοικονόμηση πόρων θα συνεχιστεί. Είναι εξαγγελία του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης και θα υλοποιηθεί μέχρι τέλους.

Θέλω τέλος να αναφέρω ότι εντός των επομένων ημερών και μετά τη διαβούλευση με τις Ελληνικές ομοσπονδίες, και εδώ θέλω ιδιαιτέρα να ευχαριστήσω, την ΕΟΕ και τον ΣΕΓΑΣ για τις εποικοδομητικές τους προτάσεις. Εντός ενός περίπου μηνός θα δοθεί στη δημόσια διαβούλευση για να οριστεί η τελική μορφή του.

Μέσα σε αυτόν τον αθλητικό νόμο θα περιγράφονται και τα αντικειμενικά κριτήρια χρηματοδότησης των επιχορηγήσεων, ώστε να φύγουμε εντελώς από ένα καθεστώς ευνοιοκρατίας, που συντηρήθηκε επί χρόνια, και ορισμένες φορές έπαιρνε και διαστάσεις ρουσφετολογίας.

Τα κριτήρια θα είναι αντικειμενικά δίκαια και θα ανταποκρίνονται στον αριθμό των αθλουμένων, στον αριθμό των εργαζομένων και στον αριθμό των διακρίσεων. Αυτά για εμάς είναι ισονομία, είναι διαφάνεια και εκδημοκρατισμός και θα ολοκληρωθούν μέχρι κεραίας στην τετραετία αυτή που διανύουμε και που ο ελληνικός λαός έδωσε στην Κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ