ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Κεϊτάνι και Κιπτσόγκε οι κορυφαίοι της χρονιάς

35ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ / GALA ΤΗΣ AIMS ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
35ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ / GALA ΤΗΣ AIMS ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Οι Ελιουντ Κιπτσόγκε και Μέρι Κεϊτάνι αναδείχθηκαν καλύτεροι Μαραθωνοδρόμοι της χρονιάς στο GALA της AIMS που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής (10/11).

Σε μια λαμπρή τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών απονεμήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Μέγαρο Μουσικής τα βραβεία στον καλύτερο και την καλύτερη μαραθωνοδρόμο της χρονιάς από τη Διεθνή Ένωση Μαραθωνίων Δρόμων και Μεγάλων Αποστάσεων - AIMS.

Τα βλέμματα της παγκόσμιας δρομικής κοινότητας ήταν στραμμένα στην κατάμεστη αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος όπου οι αθλητές με τις κορυφαίες επιδόσεις, αλλά και οι διοργανώσεις που ξεχώρισαν για το κοινωνικό τους πρόσωπο και το φιλικό προς το περιβάλλον προφίλ τους, τιμήθηκαν, ενώ ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς ήταν η απονομή του βραβείου συνολικής προσφοράς στον αθλητισμό στη Ρόζα Μότα, τη "χρυσή" ολυμπιονίκη της Σεούλ και μία από τις καλύτερες μαραθωνοδρόμους όλων των εποχών. Αναμφίβολα, όμως, το σημαντικότερο κομμάτι της βραδιάς ήταν η ανάδειξη των κορυφαίων μαραθωνοδρόμων σε Άνδρες και Γυναίκες.

Η αθλήτρια με την κορυφαία επίδοση στον κόσμο, η Μέρι Κεϊτάνι, αναδείχθηκε νικήτρια στις γυναίκες. Η έμπειρη δρομέας με 2.17.01, ανέβηκε στη σκηνή μαζί με την σύζυγο και τα δύο της παιδιά και παρέλαβε το πολύτιμο έπαθλο. Την παρουσίαση του βραβείου έκανε η δημοσιογράφος Ελενα Μπουζαλά και την απονομή στη νικήτρια ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος, ο Υπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και ο πρόεδρος της AIMS Πάκο Μποράο. Το χειροκρότημα απέσπασε και η Ρόουζ Τσελίμο, που ανέβηκε στη σκηνή για να συγχαρεί τη νικήτρια της σημερινής βραδιάς. "Κάθε φορά που θα βλέπω αυτό το βραβείο θα θυμάμαι την Αθήνα. Ευχαριστώ την AIMS για την μεγάλη τιμή", είπε η Κεϊτάνι.

Όπως το 2015 και το 2016 έτσι και το 2017 κορυφαίος μαραθωνοδρόμος της χρονιάς αναδείχθηκε ο Ελιουντ Κιπτσόγκε. Ο αθλητής από την Κένυα, ο οποίος ήταν νικητής στον μαραθώνιο του Βερολίνου, όπου και σημείωσε την κορυφαία επίδοση στον κόσμο, δε κατάφερε να έρθει στην Αθήνα, ωστόσο με μήνυμα του ευχαρίστησε την AIMS. Την παρουσίαση του βραβείου έκανε η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου.

Στην Ελλάδα βρέθηκε και πάλι η Ρόζα Μότα, αυτή τη φορά για να τιμηθεί με το βραβείο «Έργο ζωής», της AIMS. Η Μότα το 1982 ήταν νικήτρια στον μαραθώνιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Αθήνα, ο οποίος ήταν και ο πρώτος ποτέ επίσημος μαραθώνιος γυναικών σε διεθνή διοργάνωση της IAAF ή της EAA. Νωρίτερα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στη Σεούλ, η πρώτη αθλήτρια από την Πορτογαλία που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον μαραθώνιο.

Την ανακοίνωση του βραβείου στην Ρόζα Μότα έκανε η δημοφιλής τραγουδίστρια Τάμτα και την απονομή έκαναν η αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου και ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής.

Στον μαραθώνιο του Μεντελίν πήγε το «κοινωνικό» βραβείο, το οποίο παρουσίασε ο δημοσιογράφος, Νίκος Βαφειάδης. Κάθε χρόνο, ο Μαραθώνιος Μεντελίν υποστηρίζει κοινωνικούς σκοπούς ως αναπόσπαστο μέρος του αθλητικού γεγονότος. Ο Μαραθώνιος Μεντελίν υποστηρίζει το UFC από το 2003 χρηματοδοτώντας την αποκατάσταση ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί από νάρκες, ενώ έχουν βοηθήσει άλλους δρομικούς αγώνες που γίνονται για την ενημέρωση του κόσμου σε θέματα Καρκίνου του μαστού.

Την απονομή του βραβείου έκανε ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος και η αντιπρόεδρος της AIMS Μάτα Μοράλες

Ο Μαραθώνιος του Κέιπ Τάουν έχει συμπεριλάβει περιβαλλοντικές πρακτικές και στόχους στην ΄καρδιά’ του ίδιου του αθλητικού γεγονότος. Ένα εκτενές περιβαλλοντικό και διαχείρισης απορριμμάτων πρόγραμμα έχει αναπτυχθεί με στόχο τη μηδενική παραγωγή αποβλήτων, στόχος που επετεύχθη στον αγώνα του 2017. Για το λόγω αυτό η AIMS επέλεξε να τιμήσει το μαραθώνιο του Κέιπ Τάουν, με το «Πράσινο» βραβείο, το οποίο συγκροτήθηκε σε συνεργασία με τον Γιώργο Καζαντζόπουλο, πρόεδρο της περιβαλλοντικής οργάνωσης Ινστουτούτο ομάδα για τον κόσμο. Την παρουσίαση του βραβείου έκανε η παρουσιάστρια Ντορέττα Παπαδημητρίου και την απονομή έκαναν ο πρόεδρος του ΕΟΤ Χαράλαμπος Καρίμαλλης και o Διευθυντής επχειρησιακών λειτουργιών του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών Αλέξανδρος Αραβανής.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η βράβευση του συλλόγου δρομέων υγείας Αθήνας, για την προσφορά του. Βραβεύτηκε η πρόεδρος Ελένη Μπερτσάτου και το ιδρυτικό μέλος Κώστας Τσαγκαράκης Στο πρόσωπο του Γιώργου Τσαπρούνη, ο ΣΕΓΑΣ και η AIMS τίμησαν την Running team της Wind. Την ανακοίνωση των βραβείων έκανε ο δημοσιογράφος και δρομέας Νίκος Αρμένης και την απονομή έκαναν ο πρόεδρος της παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Φουντουλάκης και ο γενικός γραμματέας της AIMS Χιου Τζονς .

Η εκπληκτική φωνή της καλλιτέχνιδας Ειρήνης Καράγιαννη γέμισε την αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής. Η Μεσόφωνος ερμήνευσε γνώστες μελωδίες από έργα του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζηδάκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ