ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Η σωστή διατροφή πριν τον Μαραθώνιο

12ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ"
12ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" EUROKINISSI SPORTS

Με αφορμή την εκκίνηση του Stoiximan.gr 13ου Διεθνή Μαραθώνιου Θεσσαλονίκης "Μέγας Αλέξανδρος" , το Sport24.gr σου δίνει τις διατροφικές συμβουλές των τελευταίων ημερών.

Την Κυριακή 1η Απριλίου κάνει εκκίνηση ο Stoiximan.gr 13ος Διεθνής Μαραθώνιος Θεσσαλονίκης "Μέγας Αλέξανδρος". Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι ετοιμαζόμαστε να πάρουμε μέρος στο μεγάλο γεγονός, διανύουμε τις τελευταίες ημέρες της προετοιμασίας μας.

Εκτός από την προπόνηση και τις ασκήσεις που έχουμε κάνει όλο αυτό τον καιρό, τώρα ήρθε η στιγμή να δώσουμε μια παραπάνω προσοχή στη διατροφή μας. Κι αυτό γιατί από αυτήν εξαρτάται κατά ένα μεγάλο βαθμό η απόδοσή μας την Κυριακή.

Το βασικότερο; Το περίφημο carbo-load (πλήρωση γλυκογόνου). Ένα πιάτο μακαρόνια με μια απλή σάλτσα τομάτας είναι εξαιρετική επιλογή για τις τελευταίες ημέρες πριν τον αγώνα. Επίσης οι πατάτες φούρνου είναι μια χαρά αρκεί να είναι σκέτες χωρίς λάδι και τα μπισκότα μπορείς να τα αφήσεις για τον αγώνα, αφού έχουν αρκετά λίπη.

Η κατανάλωση νερού έχει και αυτή σχέση με τη διατροφή. Το να πίνεις πολλά υγρά είναι καλό αλλά ένας χυμός φρούτων είναι καλύτερος αφού εξυπηρετεί τόσο τη διατροφή και την ενυδάτωση.

Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι πως την ημέρα πριν τον αγώνα, το Σάββατο δηλαδή, καλό είναι να αποφύγουμε τον καφέ, όπως και την ημέρα του αγώνα βεβαίως. Κι αυτό γιατί η κατανάλωση καφεΐνης προκαλεί αυξημένη εφίδρωση και απώλεια σωματικών υγρών.

Το βράδυ πριν τον αγώνα μην φας αλμύρα. Το αλάτι προκαλεί υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος και εφίδρωση. Που μεταφράζεται σε βόλτες στο κρεβάτι και αλλαγή πλευρού. Θες να κοιμηθείς καλά ή δε θες;

Τέλος, το πρωινό του αγώνα, στην αφετηρία, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πρέπει να είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και οι μύες σου πλήρεις σε γλυκογόνο. Δε χρειάζεται να φας τρεις κουταλιές ζάχαρη με τα δημητριακά σου για να τινάξεις το σάκχαρο στα ύψη. Ενα κανονικό πρωινό με τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (π.χ. φρυγανιές, τοστ, δημητριακά, μπανάνες, μούσλι) αρκεί.

Παράλληλα, δύο ώρες πριν τη εκκίνηση πρέπει να καταναλώσεις τουλάχιστον 500ml υγρά για να αποφύγεις την αφυδάτωση στη διάρκεια της κούρσας.

Ραντεβού, λοιπόν, την 1η Απριλίου στον Stoiximan.gr 13ο Διεθνή Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης "Μέγας Αλέξανδρος".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ