ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Η Ολυμπιακή Φλόγα στο Μαραθώνα

Η Ολυμπιακή Φλόγα στο Μαραθώνα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το μεσημέρι της Μ. Τρίτης (26/4) πραγματοποιήθηκε στην Αφετηρία του Μαραθώνιου Δρόμου, η Τελετή Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, για τους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες «Rio 2016». Ολοκληρώνεται το ταξίδι επί ελληνικού εδάφους

Ο Μαραθώνας υποδέχθηκε την Ολυμπιακή Φλόγα, με τις ανάλογες τιμές, σε μια σεμνή τελετή, που είχε συγκινησιακό χαρακτήρα. Ο Νικήτας Γεραμάνης ήταν ο 1ος Λαμπαδηδρόμος, ο οποίος εκπροσώπησε το Δήμο Μαραθώνος.

Ο αθλητής των Special Olympics, κάτοχος χάλκινου μεταλλίου στην Ιστιοπλοία, μεταλαμπάδευσε τη Φλόγα στον Κωνσταντίνο Θάνο, Χρυσό Ολυμπιονίκη της Ελληνορωμαϊκής Πάλης, ο οποίος άναψε το βωμό, για να ακολουθήσει η ανάκρουση των ύμνων από τη μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Η Ρόζα Μότα, Χρυσή Ολυμπιονίκης του Μαραθώνιου Δρόμου και πρώτη γυναίκα Ολυμπιονίκης, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και Πρωταθλήτρια Ευρώπης την ίδια χρονιά, ήταν εκείνη που έτρεξε πρώτη με τη Φλόγα κατά την αναχώρηση της από το Μαραθώνα, για να ακολουθήσει ο Λουκάς Πρωτονοτάριος, πρωταθλητής Ευρώπης στην κατηγορία Τ36 στα 200μ.

Το παρών στην τελετή της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας έδωσαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, «Rio 2016» Μarco Elia, ο Πρέσβης της Παλαιστίνης Marwan Emile Toudassi, η Πρέσβης του Βιετνάμ, Τran Thi Ha Phuong, η Επιτετραμμένη Πρέσβης του Λιβάνου, Mirna Khawly, καθώς και οι Αθανάσιος Μπούρος, βουλευτής Αττικής της ΝΔ, ο Πέτρος Φιλίππου Αντιπεριφεριάρχης Ανατολικής Αττικής και ο Ταξιάρχος, Κωνσταντίνος Βουτσέλης.

Ο χαιρετισμός Ψινάκη

Χαιρετισμούς απηύθηναν ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, ο Marco Elia, εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Rio 2016», καθώς και ο Γιάννης Καρρές, μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Ηλία Ψινάκη: «Σήμερα, ο Μαραθώνας έχει την ύψιστη τιμή να υποδεχθεί τη Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων. Είχα την τύχη και την χαρά να είμαι παρών την περασμένη Πέμπτη στην Αρχαία Ολυμπία. Συγκινήθηκα και ανατρίχιασα τη στιγμή που η Φλόγα άναψε από τις ακτίνες του ήλιου, όπως συγκινήθηκε όλος ο πλανήτης.

Ένα μοναδικό, παγκοσμίου εμβέλειας γεγονός, στο οποίο έδωσαν το παρών μεγάλες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και κάλυψαν όλα τα διεθνή ΜΜΕ. Ένα υπέροχο θέαμα που απολαύσαμε όλοι μας στον Ιερό Ναό της Ήρας και που κάθε τέσσερα χρόνια φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, μια και ξεκινά η μεγάλη γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στο ταξίδι που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη από την Αρχαία Ολυμπία με προορισμό το Ρίο της Βραζιλίας, για τους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες, η πόλη μας είναι ένας από τους ενδιάμεσους σταθμούς, ένα από τα σημεία που έχουν τη τιμή να φωτιστούν με το Ιερό Φως του Ολυμπισμού.

Απ’ το 1896, οπότε αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες έως και σήμερα, η Ολυμπιακή Φλόγα αποτελεί σύμβολο ειρήνης, αγάπης, ανθρωπιάς. Ένα μοναδικό σύμβολο, που μπορεί να ενώσει τους λαούς, που προάγει το ήθος, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Ένα σύμβολο της δύναμης της ανθρωπότητας, που κατέχει πάντα ξεχωριστή θέση στη καρδιά των Ελλήνων.

Όπως ξεχωριστή θέση, κατέχει και ο Μαραθώνας στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Από εδώ όπου βρισκόμαστε, ξεκίνησε ο Φειδιππίδης το ταξίδι του προς την Αθήνα το 490 π.Χ., για να έρθει το 1896 ο Γάλλος φιλέλληνας Michel Breal και να καθιερώσει τον Μαραθώνιο Δρόμο στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η πόλη μας συνδέεται άρρηκτα με τον Ολυμπισμό, τιμά τα Ολυμπιακά Ιδεώδη, είναι μέρος της ιστορίας, την οποία σέβεται και τιμά. Ευχόμαστε το ταξίδι της Ιερής Φλόγας να διαδώσει τα μηνύματα του ανθρωπισμού και της ειρήνης, να φωτίσει ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ο Μαραθώνας χαιρετίζει την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία και στέλνει μήνυμα αγάπης και στήριξης στο Ρίο της Βραζιλίας για τους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ολοκληρώνεται το ταξίδι επί ελληνικού εδάφους

Το ταξίδι της επί ελληνικού εδάφους ολοκληρώνει η Ολυμπιακή Φλόγα για το Ρίο, την Τετάρτη 27 Απριλίου, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στις 17:00.

Η Τελετή Παράδοσης της Φλόγας στην αντιπροσωπεία των Ολυμπιακών Αγώνων «Ρίο 2016», θα γίνει παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ τη διοργανώτρια πόλη θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Κάρλος Νούζμαν που θα παραλάβει το Φως του Ολυμπισμού, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο.

Θα έχει προηγηθεί τελετουργικό από την Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου και τις Ιέρειες που έχει εμπνευστεί η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου υπό τους ήχους της μουσικής του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα.

Τη Φλόγα θα φέρει στο Παναθηναϊκό Στάδιο ολοκληρώνοντας την Λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους, η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια της κωπηλασίας Κατερίνα Νικολαϊδου.

Μετά την αποχώρηση της Φλόγας, ακολουθεί εορταστικό πρόγραμμα με τον Σάκη Ρουβά, την Φιλαρμονική Δήμου Αθηναίων, την Παιδική Χορωδία ΕΟΕ, Βραζιλιάνικο συγκρότημα και την Εταιρεία Ορχηστικής Τέχνης «ΒΑΚΧΑΙ».

Η Ολυμπιακή Φλόγα στο Μαραθώνα
NEWSPORTS

Το πρόγραμμα της Τελετής:

17:30 - Συναυλία Ορχήστρας Εθνικής Λυρικής Σκηνής

17:50 - Είσοδος Φιλαρμονικής Δήμου Αθηναίων

Είσοδος Προεδρικής Φρουράς

18:00 - Άφιξη Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπιου Παυλόπουλου

- Είσοδος σημαιών, Ελλάδας και Βραζιλίας

- Εθνικός Ύμνος Βραζιλίας

- Εθνικός Ύμνος Ελλάδας

- Είσοδος Πρωθιέρειας και Ιερειών

18:10 - Είσοδος Ολυμπιακής Φλόγας – Λαμπαδηδρομία εντός Σταδίου

- Αφή Βωμού

- Ολυμπιακός Ύμνος

18:20 - Χορογραφία Ιερειών

- Χαιρετισμός Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Σπύρου Ι. Καπράλου

- Χαιρετισμός Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής «ΡΙΟ 2016», κ. Carlos Nuzman

18:31 - Αφή Δάδας από την Πρωθιέρεια

- Παράδοση της Δάδας από την Πρωθιέρεια στον Πρόεδρο της ΕΟΕ, κ. Σπύρο Καπράλο

- Παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας από τον Πρόεδρο της ΕΟΕ, κ. Σπύρο Καπράλο,

στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «ΡΙΟ 2016», κ. Carlos Nuzman

- Αποχώρηση Ολυμπιακής Φλόγας

18:45 - Αποχώρηση Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπιου Παυλόπουλου

- Πέρας τελετής

Έναρξη εορταστικού προγράμματος με τον Σάκη Ρουβά, την Φιλαρμονική Δήμου Αθηναίων, την Παιδική Χορωδία ΕΟΕ, Βραζιλιάνικο συγκρότημα και την Εταιρεία Ορχηστικής Τέχνης «ΒΑΚΧΑΙ»

19:15 - Πέρας εκδήλωσης

Photo Credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ