ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Η Αλεξάνδρειος Φλόγα έδωσε το έναυσμα

Η Αλεξάνδρειος Φλόγα έδωσε το έναυσμα

Με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της διοργάνωσης, που περιλάμβαναν τη Λαμπαδηδρομία της Αλεξανδρείου Φλόγας του Μαραθωνίου, ξεκίνησε το διήμερο του ΝΝ 11ου Διεθνή Μαραθώνιο "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ".

Με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της διοργάνωσης, που περιλάμβαναν τη Λαμπαδηδρομία της Αλεξανδρείου Φλόγας του Μαραθωνίου και παραδοσιακούς χορούς από περίπου 500 μέλη πολιτιστικών συλλόγων στην Πλατεία Λευκού Πύργου, αλλά και με την επιστημονική ημερίδα που είχε θέμα «Διεπιστημονική Προσέγγιση του Μαραθώνιου Δρόμου: Από τη ΘΕΩΡΙΑ στην ΠΡΑΞΗ», κορυφώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου (02/04) οι ετοιμασίες για τον ΝΝ 11ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».

Συνολικά 20.350 εγγεγραμμένοι δρομείς θα βρεθούν αύριο, Κυριακή (03/04), στην εκκίνηση του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος της χρονιάς στη Βόρεια Ελλάδα, αφού οι τελευταίες διαθέσιμες θέσεις εξαντλήθηκαν από το μεσημέρι, λίγες ώρες πριν το κλείσιμο του Κέντρου Εγγραφών.

Μετά την τελετή αφής της Αλεξανδρείου Φλόγας στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, όπου το βωμό άναψε ο Δήμαρχο Πέλλας, κ. Γρηγόρης Στάμκος, η Φλόγα ξεκίνησε στις 11:30 τη διαδρομή της προς τη Θεσσαλονίκη, περνώντας διαδοχικά από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, την κεντρική πλατεία Πέλλας, το χώρο όπου βρίσκονται οι «Αρχαίες Ίχναι», όπου την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Χαλκηδόνας κ. Ιωάννης Τσουκνιδάς, την κεντρική πλατεία Δημοτικής Κοινότητας Νέας Χαλκηδόνας, το Μουσείο Βαλκανικών Πόλεμων στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης (Τόπσιν), για να γίνει κατόπιν δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό στο Μονοθάλαμο Μακεδονικό Τάφο Αγίου Αθανασίου.

Ακολούθησε η υποδοχή της Αλεξανδρείου Φλόγας στην κεντρική πλατεία της Νέας Μεσημβρίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των «90 Χρόνων Μνήμης», την κεντρική πλατεία Σίνδου, όπου την παρέλαβε ο Δήμαρχος Δέλτα, κ. Μίμης Φωτόπουλος, την πλατεία Ποντίων του δημοτικού διαμερίσματος Διαβατών, την κεντρική πλατεία του Κορδελιού, την πλατεία Ευόσμου, όπου την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Κορδελιού - Εύοσμου, κ. Πέτρος Σούλας, το Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων και την Πλατεία Επταλόφου, όπου την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου.

Στην συνέχεια, η Φλόγα κατευθύνθηκε προς τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου την υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της Δ.Ε.Θ. - HELEXPO κ. Τάσος Τζήκας, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κυριάκος Ποζρικίδης και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής κ. Αλέξανδρος Τσαξιρλής, πέρασε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, διέσχισε τις οδούς Τσιμισκή και Σαλαμίνος και πέρασε από την από την κεντρική πύλη του λιμένα Θεσσαλονίκης, για να καταλήξει μέσω της Λεωφόρου Νίκης στον τελικό της προορισμό.

Η πιο συγκινητική στιγμή ήρθε στην τελική ευθεία, όπου τη Φλόγα μετέφεραν διαδοχικά πρωταθλητές στίβου του διοργανωτή ΜΕΑΣ Τρίτων Θεσσαλονίκης, εν συνεχεία 12 παιδιά από το «Χαμόγελο του Παιδιού» μαζί με τον πρόεδρο του συλλόγου, κ. Κώστα Γιαννόπουλο, για να πάρουν εν συνεχεία τη δάδα άτομα με αναπηρίες, εκπροσωπώντας τους 50 φορείς κοινωνικής προσφοράς που υποστηρίζουν και υποστηρίζονται από τη διοργάνωση. Ο πρόεδρος του παραρτήματος Μακεδονίας - Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών (ΠΑΣΠΑ), κ. Γιώργος Αυγουστίδης, ήταν ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος στην πορεία προς το Λευκό Πύργο, όπου την Αλεξάνδρειο Φλόγα υποδέχθηκε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού κυρία Έλλη Χρυσίδου και άναψε το βωμό.

Μετά την τελετή αφής της Αλεξανδρείου Φλόγας στο βωμό, όπου θα παραμείνει αναμμένη μέχρι τον τερματισμό όλων των δρομέων που θα συμμετάσχουν στους αγώνες της Κυριακής (03/04), περισσότερα από 500 μέλη 40 πολιτιστικών συλλόγων χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, παρουσιάζοντας ένα ξεχωριστό θέαμα στην Πλατεία Λευκού Πύργου, στο πλαίσιο των παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων της διοργάνωσης.

Παράλληλα, στην Αίθουσα Τεχνών «Αιμίλιος Ριάδης» της ΔΕΘ - HELEXPO διοργανώθηκε η επιστημονική ημερίδα με θέμα «Διεπιστημονική Προσέγγιση του Μαραθώνιου Δρόμου: Από τη ΘΕΩΡΙΑ στην ΠΡΑΞΗ», δίνοντας άλλη μία διάσταση στη διοργάνωση που είναι αφιερωμένη στον Στέλιο Κυριακίδη και η οποία εκτός από αθλητικό, διαθέτει κοινωνικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, τουριστικό, επιστημονικό και ιστορικό χαρακτήρα.

Ο ΝΝ 11ος Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» διοργανώνεται από τον ΜΕΑΣ Τρίτων Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ., την AIMS, με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και υποστηρίζεται από τους θεσμικούς πολιτειακούς φορείς, καθώς και τους εθελοντικούς φορείς υποστήριξης, όπως αυτοί φαίνονται στον επίσημο δικτυακό τόπο της διοργάνωσης www.alexanderthegreatmarathon.org και www.atgm.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ