ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Laureus Awards: Σάρωσε ο Φέντερερ

Switzerland's tennis player Roger Federer kisses the trophy after the Laureus Sports Awards ceremony in St. Petersburg, Russia, Monday, Feb. 18, 2008. Federer was named Laureus World Sportsman of the Year, for the fourth straight time.  (AP Photo/Dmitry Lovetsky)
Switzerland's tennis player Roger Federer kisses the trophy after the Laureus Sports Awards ceremony in St. Petersburg, Russia, Monday, Feb. 18, 2008. Federer was named Laureus World Sportsman of the Year, for the fourth straight time. (AP Photo/Dmitry Lovetsky) AP

Ο Ρότζερ Φέντερερ κατέκτησε δύο βραβεία στα "Laureus Awards" με τη Σερένα Γουίλιαμς να ανακηρύσσεται ως η κορυφαία αθλήτρια για το 2017.

Ως μία κυριαρχία του τένις θα μπορούσε να μεταφραστούν τα βραβεία "Laureus" για το 2017. Ο Ρότζερ Φέντερερ και η Σερένα Γουίλιαμς ήταν εκείνοι που κατέκτησαν τα βραβεία των κορυφαίων της χρονιάς με τον Ελβετό τενίστα να παίρνει και εκείνη για τη μεγαλύτερη επιστροφή.

Αυτή ήταν η πέμπτη φορά που ο Ρότζερ Φέντερερ κατέκτησε τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή (2005, 2006, 2007, 2008, 2018), ενώ για τη Σερένα Γουίλιαμς ήταν η τέταρτη (2003, 2010, 2016, 2018). Ο τίτλος για την κορυφαία ομάδα πήγε στη Mercedes για την κυριαρχία της στη Formula 1, ενώ όπως ήταν φυσιολογικό ο Μάρτσελ Χαγκ ανακηρύχθηκε κορυφαίος αθλητής ΑμεΑ.

Μία έκπληξη είχαμε στην κατηγορία της αποκάλυψης της χρονιάς εκεί όπου ο γκόλφερ Σέρχιο Γκαρθία επικράτησε για δεύτερη φορά στα 18 χρόνια των βραβείων αλλά για διαφορετικό λόγο. Το 2000 ήταν η αποκάλυψη και ο αθλητής που στο ξεκίνημα τότε της καριέρας του έκανε τη μεγάλη έκπληξη. Τώρα, όντας πλέον σε ηλικία 38 ετών, κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα μετά από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες.

Αξίζει να τονίσουμε ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία ήταν υποψήφιος και ο Γιάννης Αντετοκουνμπο. Και μόνο η παρουσία του στην τελική εξάδα ήταν ένα άκρως τιμητικό γεγονός αφού πρόκειται για τα κορυφαία αθλητικά βραβεία στον κόσμο. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το μέγεθος της επιτυχίας του αρκεί να αναφέρουμε ότι οι έξι υποψήφιοι κάθε κατηγορίας προέκυψαν από τις ψήφους 1700 δημοσιογράφων από περισσότερες από 100 χώρες!

Ξεχωριστό τιμητικό βραβείο για όσα κατάφεραν στην καριέρα τους δόθηκε στον Φραντσέσκο Τότι και στον Έντουιν Μόουζες. Ο πρώτος έβαλε τέλος σε μία σπουδαία καριέρα στην οποία φόρεσε μόνο τη φανέλα της Ρόμα, ενώ ο δεύτερος ήταν ο αθλητής που κυριάρχησε στα 400μ. με εμπόδια επί μία δωδεκαετία κατακτώντας μεταξύ άλλων δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια.

ΠΟΙΟΙ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙA

Αθλητής της χρονιάς - Ρότζερ Φέντερερ (τένις)

Γιατί το πήρε: Τα λόγια είναι φτωχά στην περίπτωση του Ελβετού τενίστα ο οποίος ξαναγράφει την ιστορία του τένις. Σε ηλικία 36 ετών κατάφερε να επανέλθει μετά από έναν τραυματισμό στο γόνατο και κατέκτησε τόσο το Όπεν της Αυστραλίας όσο και το Γουίμπλεντον.

Αθλήτρια της χρονιάς - Σερένα Γουίλιαμς (τένις)

Γιατί το πήρε: Μπορεί η περσινή χρονιά να μην ήταν η καλύτερη στην καριέρα της όμως κατάφερε κάτι το μοναδικό. Ο τίτλος στο Αυστραλιανό Όπεν που κατέκτησε ήταν ο 23ος Grand Slam και ξεπέρασε την Στέφι Γκραφ. Παράλληλα, σε ηλικία 35 ετών κατάφερε να επιστρέψει στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.

ΑμεΑ αθλητής της χρονιάς - Μάρτσελ Χαγκ (στίβος - Μαραθώνιος)

Γιατί το πήρε: Για τα κατορθώματα του Ελβετού αθλητή μπορούν να γραφτούν τόμοι. Τι έκανε μέσα στο 2017 και τον ανέδειξαν καλύτερο αθλητή στην κατηγορία των ΑμεΑ; Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στα 800μ., 1.500μ. και τα 5.000μ. Παράλληλα, ήταν ο νικητής στους Μαραθώνιους του Βερολίνου, της Βοστόνης, του Σικάγο, της Νέας Υόρκης και του Τόκιο.

Η κορυφαία αθλητική στιγμή της χρονιάς - Η επιστροφή της Σαποκοένσε (ποδόσφαιρο)

Γιατί το πήρε: Λίγους μήνες μετά το αεροπορικό ατύχημα το οποίο ξεκλήρισε την ομάδα η Σαπεκοένσε επέστρεψε στο γήπεδο. Η φωτογραφία των τριών διασωθέντων Άλαν Ρουσέλ, Τζάκσον Φόλμαν και Νέτο στο πρώτο φιλικό παιχνίδι της ομάδας έχει κάνει το γύρο του κόσμου.

Η αποκάλυψη της χρονιάς - Σέρχιο Γκαρθία (γκολφ)

Γιατί το πήρε: Έχοντας πίσω του μία καριέρα 18 χρόνων ο 37χρονος γκόλφερ από την Ισπανία κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Γιατί είναι τόσο σημαντικό το κατόρθωμά του; Γιατί ενώ έχει κατακτήσει 31 τουρνουά δεν είχε ποτέ καταφέρει να κατακτήσει ένα Major Championship χάνοντας μάλιστα τέσσερις φορές στον τελικό.

Ομάδα της χρονιάς - Mercedes (F1)

Γιατί το πήρε: Για μία ακόμη χρονιά η Mercedes κυριάρχησε στη Formula κατακτώντας τόσο το πρωτάθλημα των οδηγών με τον Λιούις Χάμιλτον όσο και αυτό των κατασκευαστών. Συνολικά η Mercedes είδε πρώτη την καρό σημαία σε 12 από τους 20 αγώνες της χρονιάς.

Η μεγαλύτερη επιστροφή της χρονιάς - (Ρότζερ Φέντερερ)

Γιατί το πήρε: Τα αναφέραμε και παραπάνω... Όσα έκανε μέσα στο 2017 ξεπερνούν τη λογική και τον βάζουν μέσα στους μύθους όχι μόνο του τένις, αλλά γενικότερα του αθλητισμού.

Καλύτερος αθλητής στα xtreme sports - Αρμέλ λε Κλεκ (ιστιοπλοΐα)

Γιατί το πήρε: Ο 40χρονος Γάλλος ιστιοπλόος κατάφερε να τερματίσει πρώτος τον πιο δύσκολο αγώνα του κόσμου κάνοντας μάλιστα νέο ρεκόρ. Πρόκειται για τον Vendee Globe, έναν αγώνα στον οποίο οι αθλητές κάνουν το γύρο του κόσμου με ιστιοπλοϊκό σκάφος χωρίς σταματημό με τον Αρμέλ λε Κλεκ να τερματίζει σε 74 μέρες!

Βραβείο για τον αθλητή που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης - Τζ. Τζ. Βατ (Ράγκμπι)

Γιατί το πήρε: Ο 28χρονος αμυντικός των Houston Texans θα μπορούσε να πάρει και τον τίλο του πιο άτυχου αθλητή. Μόλις στο πέμπτο ματς της χρονιάς υπέστη κάταγμα κνήμης στο αριστερό πόδι. Η δική του περιπέτεια τον έκανε να ξεκινήσει μία εκστρατεία για τη δημιουργία ενός κέντρου αποθεραπείας. Έτσι, κατάφερε να μαζέψει 37 εκατομμύρια δολάρια για να πετύχει το σκοπό του.

Photo credits: AP Photo/Dmitry Lovetsky

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ