ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κουταρέλλη: "Δουλεύουμε όλο το χρόνο για την επιτυχία του Spetsathlon"

Κουταρέλλη: "Δουλεύουμε όλο το χρόνο για την επιτυχία του Spetsathlon"
NIKOS KARANIKOLAS © 2015

Η Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη μίλησε στο Sport24.gr για το "Spetsathlon", τον πιο επιτυχημένο αγώνα τριάθλου στην Ελλάδα, ο οποίος διεξάγεται το τριήμερο 11-13/5 στις Σπέτσες.

Για έκτη χρονιά το "Spetsathlon" είναι έτοιμο για να ανοίξει την "αγκαλιά" του και υποδεχτεί όλους τους φίλους του τριάθλου στο όμορφο νησί των Σπετσών το τριήμερο 11-13 Μαΐου. Αθλητές από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό θα τεστάρουν τις δυνάμεις τους σε όλες τις διαδρομές του αγώνα ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2013 έχει αγκαλιαστεί από όλους τους φίλους του τριάθλου και μαζί με το "Spetses Mini Marathon" αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές του νησιού στον αθλητικό τουρισμό.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο βασικός στόχος της διοργάνωσης από την αρχή της όπως μας εξήγησε η Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη. Πρόκειται για τον ιθύνοντα νου και διοργανώτρια των δύο επιτυχημένων αθλητικών διοργανώσεων και έχει βραβευτεί ως μία από τις 40 σημαντικότερες νέες γυναίκες στον κόσμο, στον κλάδο των Δημοσίων Σχέσεων από την IPRA.

Φυσικά, η συζήτηση μας δεν μπορούσε να ξεκινήσει με άλλο τρόπο από το πως σκέφτηκε να ξεκινήσει η συγκεκριμένη διοργάνωση. "Ορμώμενη από την επιτυχία του Spetses Mini Marathon, το οποίο είχε ξεκινήσει δύο χρόνια νωρίτερα, θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι πιο εξιδανικευμένο. Επειδή το μότο μας είναι "2winis2participate" επιλέξαμε από την αρχή να υπάρχει και η σκυταλοδρομία. Το κάναμε αυτό ώστε να μπορεί κάποιος να συμμετάσχει μόνο σε ένα από τα τρία κομμάτια του τριάθλου γιατί για να βγάλει κάποιος ολόκληρο το αγωνιστικό κομμάτι χρειάζεται μεγάλο αθλητικό υπόβαθρο και ιδιαίτερη προετοιμασία.

Το 2013 είχα ήδη δει τα πρώτα θετικά δείγματα από το Spetses Mini Marathon οπότε ήμουν σίγουρη ότι θα μπορέσει να επιτύχει και το Spetsathlon. Είχα ήδη δει ότι ο κόσμος είχε αγκαλιάσει με ιδιαίτερη ζέση την προηγούμενη διοργάνωση. Μάλιστα, ο ίδιος ο κόσμος μας έλεγε γιατί να μην κάνετε μία δεύτερη διοργάνωση. Αυτές οι διοργανώσεις τοποθετήθηκαν στην αρχή και το τέλος της τουριστικής σεζόν με στόχο να την επιμηκύνουν.

Το Spetsathlon το βάλαμε στην αρχή της σεζόν ώστε το νησί να πάρει όλη τη θετική δημοσιότητα από τον αγώνα και το Spetses Mini Marathon. Παλιότερα, το νησί μετά την "Αρμάτα" ήταν νεκρό. Η "Αρμάτα" είναι παραδοσιακά το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι καταφέραμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο τουλάχιστον κατά δύο μήνες, έναν μήνα πριν και ένα μήνα μετά" τόνισε χαρακτηριστικά.

Κουταρέλλη: "Δουλεύουμε όλο το χρόνο για την επιτυχία του Spetsathlon"

* Εντυπωσιακές εικόνες με τους δρομείς να τρέχουν δίπλα στη θάλασσα

Το καλύτερο παράδειγμα για την επιτυχία του αγώνα είναι το γεγονός πως όποιος πάει στο "Spetsathlon" ξαναπηγαίνει.. "Σίγουρα είναι σημαντικό ότι οι άνθρωποι έρχονται και ξαναέρχονται. Πέρσι, κάναμε μία έρευνα η οποία έδειξε ότι το 80% είχε ξαναέρθει, ενώ υπάρχει και ένα 30% το οποίο έχει έρθει όλα τα χρόνια! Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε αυτό το ποσοστό θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο αφού ο μόνος λόγος απουσίας ορισμένων είναι ανειλημμένες οικογενειακές υποχρεώσεις. Ακόμα και τώρα που το τριήμερο του αγώνα πέφτει πάνω στις εξετάσεις ξένων γλωσσών των παιδιών, υπάρχουν γονείς που θα έρθουν αυθημερόν μόνο για τον αγώνα" επεσήμανε η κ. Κουταρέλλη.

Βέβαια, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι προσπάθειες που γίνονται στο εξωτερικό: "Είναι κάτι το οποίο το δουλεύουμε επισταμένως. Μας έκανε ένα μεγάλο αφιέρωμα το "220 Triathlon", το οποίο είναι το μεγαλύτερο περιοδικό τριάθλου στην Αγγλία. Μετά από αυτό είχαμε σημαντικές συμμετοχές από το εξωτερικό. Εμείς δεν κυνηγάμε elite αθλητές από το εξωτερικό. Αυτό που κοιτάμε είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Ήμασταν από τους πρώτους, αν όχι οι πρώτοι, που ασχολήθηκαν με το κομμάτι του αθλητικού τουρισμού. Γνωρίζετε καλά ότι αυτό το κομμάτι έχει μεγάλη άνθιση σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι προσπαθούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με έναν αγώνα τρεξίματος ή κολύμβησης. Δεν είναι ανάγκη να το συνδυάσουν με έναν αγώνα τοπ επιπέδου.

Από τα στοιχεία που έχουμε ξέρουμε ότι όσοι έρχονται για τον αγώνα μένουν δύο μέρες στην Αθήνα και άλλες δύο στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου. Έτσι, βοηθάμε και τον τουρισμό της Αθήνας και της Πελοποννήσου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ελάχιστοι έρχονται απευθείας από το αεροδρόμιο στις Σπέτσες. Πάνε στο κέντρο της Αθήνας, επισκέπτονται την Ακρόπολη και στη συνέχεια έρχονται στις Σπέτες, ενώ μετά πάνε στο Ναύπλιο ή στη Μονεμβασιά".

Κουταρέλλη: "Δουλεύουμε όλο το χρόνο για την επιτυχία του Spetsathlon"
[email protected]

Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του αγώνα έχει παίξει και το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία από τον Δήμαρχο μέχρι τους κατοίκους έχουν "αγκαλιάσει" τη διοργάνωση: "Μία τέτοια διοργάνωση θέλει να τρέχεις 365 ημέρες τον χρόνο. Δουλεύουμε όλο το χρόνο για το Spetsathlon και το Spetses Mini Marathon. Αυτό φαίνεται εάν δείτε λίγο και τα social media. Είμαστε η Νο1 διοργάνωση τέτοιου τύπου σε ακολούθους στα Social Media. Κάνουμε μία εντατική δουλειά η οποία αποδίδει. Αυτό που κάνουμε στις Σπέτσες είναι η απόδειξη ότι μπορούμε να κάνουμε μία διοργάνωση που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχες του εξωτερικού. Το νησί έχει περίπου 3.000 κατοίκους, από τους οποίους 360 είναι εθελοντές στον αγώνα. Σε αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω κάτι. Δεν είναι μόνο αυτοί οι 360 που ασχολούνται με τον αγώνα, αφού όλοι οι κάτοικοι δουλεύουν έμμεσα ή άμεσα για τον αγώνα. Όσοι δεν είναι εθελοντές τρέχουν για να καλύψουν τις ανάγκες που παρουσιάζονται για μετακινήσεις, στη σίτιση και στη διασκέδαση όσων επισκέπτονται το νησί.

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι χάνουν ένα μεροκάματο για να βοηθήσουν τη διοργάνωση αφιλοκερδώς. Για αυτό και πάντα στέκομαι στη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα, αισθάνομαι τυχερή που είχα και έχω ένα Δήμαρχο και ένα Δημοτικό Συμβούλιο οι οποίοι από την αρχή κατάλαβαν το τι πηγαίναμε να κάνουμε και δεν δημιούργησαν προσχώματα στην προσπάθεια μας. Αντίθετα, στάθηκαν αρωγοί και επίσπευσαν όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Έχω ακούσει από άλλους που διοργανώνουν τέτοιους αγώνες ότι έχουν έρθει αντιμέτωποι με άλλες συμπεριφορές τόσο από την τοπική κοινωνία, όσο και από τους Δήμους".

Κουταρέλλη: "Δουλεύουμε όλο το χρόνο για την επιτυχία του Spetsathlon"
NIKOS KARANIKOLAS © 2017

* Οι τριαθλητές ξεκινούν τις προσπάθειες τους με την κολύμβηση

Από την πλευρά τους οι διοργανωτές ετοιμάζουν και εκείνοι πάντοτε τις δικές τους εκπλήξεις φροντίζοντας να πραγματοποιούν έναν αγώνα ανοικτό για όλους: "Κοιτάξτε, εμείς ήμασταν ο πρώτος αγώνας στην Ελλάδα που προσκάλεσε αθλητές με αναπηρία. Θεωρούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ένα παράδειγμα θέλησης για όλους εμάς τους υπόλοιπους. Στη φετινή διοργάνωση θα έχουμε πολυάριθμη παρουσία από αθλητές με κινητικές δυσκολίες, ανάμεσα τους θα είναι ο Νίκος Παπαγγελής, ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης και η Έφη Γκουλή. Γενικά έχουμε προσέξει στη φετινή διοργάνωση να έχουμε πολλούς αθλητές και με διαφορετική αναπηρία ο καθένας και θα συμμετάσχουν σε όλες τις εκδηλώσεις αποτελώντας ένα ζωντανό παράδειγμα σε όλους για να βγουν από τα σπίτια τους για να συμμετάσχουν. Παράλληλα, φέτος μπορώ να πως ότι έχουμε δώσει βάρος και στην κοινωνική ατζέντα. Έχουμε προσκαλέσει το συγκρότημα INCO, τραγουδιστής της οποίας είναι ο Ηλίας Μπόγδανος ο οποίος είναι και τριαθλητής. Το συγκεκριμένο συγκρότημα θα δώσει συναυλία κατά τη διάρκεια του Melissa Pasta Night".

Πάντως, ήδη οι αριθμοί δείχνουν ότι και η φετινή διοργάνωση θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία αφού το πλήθος των συμμετοχών είναι τέτοιο που επιβεβαιώνει ότι το "Spetsathlon" μεγαλώνει κάθε χρόνο: "Γενικότερα τα νούμερα και της φετινής διοργάνωσης είναι μεγάλα. Επιβεβαιώνουν ότι είμαστε το Νο1 event τριάθλου στην Ελλάδα".

Photo Credits:Νίκος Καρανικόλας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ