ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλείνει για λανθασμένα αποτελέσματα το εργαστήριο του Πεκίνου

Κλείνει για λανθασμένα αποτελέσματα το εργαστήριο του Πεκίνου

Το αρμόδιο εργαστήριο για τη διεξαγωγή ελέγχων αντιντόπινγκ του Πεκίνου έκλεισε μετά από δύο λανθασμένα αποτελέσματα που έβγαλε. Επίσημη επιβεβαίωση από τη WADA.

Αυτά που γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο χώρο του αντιντόπινγκ δεν έχουν προηγούμενο. Μετά το σάλο που προηγήθηκε με το meldonium η WADA δέχτηκε ακόμα ένα πλήγμα στη μάχη που δίνει κατά του ντόπινγκ.

Υπενθυμίζουμε ότι το meldonium είχε μπει στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών με πολλούς αθλητές να βρίσκονται θετικοί σε αυτή με πρώτη και καλύτερη τη Μαρία Σαραποβα.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη (13/4) η παγκόσμια ομοσπονδία αντί-ντοπινγκ (WADA), είναι αποδεκτό το όριο του ενός μιλιγράμ (χιλιοστόγραμμο) της ουσίας Μeldonium σε δείγμα αθλητών/τριών πριν την 1η Μαρτίου, κάτι που σημαίνει πως τόσο η διάσημη Ρωσίδα τενίστρια όσο και πολλοί ακόμα αθλητές που έχουν βρεθεί θετικοί στη χρήση του εν λόγω φαρμάκου, ενδέχεται να αποφύγουν την τιμωρία.

Έκλεισε το εργαστήριο στο Πεκίνο

Το νέο χτύπημα που δέχτηκε η WADA αφορά το κλείσιμο του εργαστηρίου του Πεκίνο. Η είδηση έγινε γνωστή στις 21 Απριλίου, αλλά μόλις σήμερα (24/4) δημοσιεύτηκε ο λόγος για τον οποίο συνέβη αυτό.

Η παγκόσμια ομοσπονδία αντι-ντόπινγκ επιβεβαίωσε πως ο λόγος που οδήγησε στο κλείσιμο του εργαστηρίου είναι τα δύο λανθασμένα αποτελέσματα που έβγαλε σε τεστ που έγιναν μέσα στο 2015. Το συγκεκριμένο εργαστήριο είναι το μεγαλύτερο στην Κίνα και από το 1989 όταν και δημιουργήθηκε έχει πραγματοποιήσει τους περισσότερους ελέγχους.

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι η συγκεκριμένη είδηση έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους αθλητές της Κίνας και όχι μόνο.

Κλείσιμο και προσφυγή στο CAS

Όπως παραδέχτηκαν οι Κινέζοι το εργαστήριο του Πεκίνου θα κλείσει μάξιμουμ για έξι μήνες. Ο Xu Youxuan επιβεβαίωσε και εκείνος από την πλευρά του την είδηση δίνοντας και άλλες λεπτομέρειες για την υπόθεση.

Ο υπεύθυνος των εγκαταστάσεων του Πεκίνου σε δηλώσεις του ανέφερε: "Δώσαμε δύο λανθασμένα αποτελέσματα στα τεχνικά τεστ της WADA τον προηγούμενο χρόνο. Η WADA θα πάρει πίσω την διαπίστευση του εργαστηρίου για τους επόμενους έξι μήνες αφού αποτύχαμε δύο φορές μέσα σε ένα χρόνο. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή δεν μπορέσαμε να ακολουθήσουμε τις τεχνικές απαιτήσεις της WADA".

Στη συνέχεια δεν έκρυψε την αισιοδοξία του ότι τελικά θα μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα γρηγορότερα. "Πιστεύουμε ότι τώρα μπορούμε να ανταποκριθούμε στις τεχνικές προδιαγραφές. Θα απευθυνθούμε στη WADA και θα προσφύγουμε στο CAS εάν χρειαστεί για να ανοίξει το εργαστήριο το συντομότερο δυνατό" ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο.

Η υπόθεση δεν συνδέεται με τα κρούσματα ντόπινγκ

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Μπεν Νίκολς. Ο εκπρόσωπος της WADA κλήθηκε να απαντήσει στις φήμες που υπήρχαν με συσχέτιση του κλεισίματος του εργαστηρίου ντόπινγκ με τα τελευταία κρούσματα που υπήρξαν σε κολυμβητές και κολυμβήτριες της Κίνας.

"Το κλείσιμο του εργαστηρίου στο Πεκίνο δεν έχει καμία σχέση με τα ανησυχητικά κρούσματα στην κολύμβηση της Κίνας. Όλα τα 34 εργαστήρια τα οποία έχουν την έγκριση της WADA περνούν από διεξοδικούς ελέγχους. Από τη στιγμή που το εργαστήριο δεν πληρούσε τις προδιαγραφές που υπάρχουν αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στο κλείσιμο του για τέσσερις μήνες" ανέφερε μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ