ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η "τρύπα" του Ερασιτέχνη και το έτοιμο πλάνο του Γιαννακόπουλου

Η "τρύπα" του Ερασιτέχνη και το έτοιμο πλάνο του Γιαννακόπουλου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Sport24.gr περιγράφει το οικονομικό status στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και αναλύει τις επόμενες κινήσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και της "ομάδας" στην οποία προτίθεται να αναθέσει τη διοίκηση του Α.Ο.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εξέφρασε με κάθε επισημότητα μέσα από γραπτή του δήλωση το ενδιαφέρον του για να συμμετάσχει σε ένα σχήμα το οποίο θα βοηθήσει τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό να ξεφύγει από το οικονομικό και αγωνιστικό τέλμα που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια.

Εκείνο που έθεσε ως πρώτο στόχο της παρουσίας του είναι " να αποπληρωθεί το χρέος πιο σύντομα από το σημερινό προγραμματισμό".

Ταυτόχρονα, κάλεσε την νυν διοίκηση "πριν παραιτηθεί, να παραδώσει στην ομάδα που θα δημιουργηθεί και θα ανακοινωθεί λίαν συντόμως, τα οικονομικά στοιχεία του Συλλόγου και τα αποτελέσματα της έκθεσης που έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό, ώστε να υπάρξει πλήρης εικόνα της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί".

Αυτά είναι και τα δύο σημεία που θα προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε. Ουσιαστικά, μέσα από τη δήλωση του ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και η ομάδα που θα δημιουργηθεί για τον Παναθηναϊκό Α.Ο. ζητούν να μάθουν πόσο είναι το συνολικό ποσό που οφείλει η "μάνα του λόχου", ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το σχεδιασμό της για τη νέα ημέρα του συλλόγου.

Το ακριβές ποσό το οποίο οφείλει ο Ερασιτέχνης δεν έχει γίνει γνωστό και αυτό είναι που επιθυμεί να μάθει η πλευρά Γιαννακόπουλου. Θεωρείται δεδομένο πως πρόκειται για ποσό άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ DELOITTE

Για αυτό το λόγο η αναφορά στην έκθεση που έχει διενεργηθεί στα οικονομικά του Ερασιτέχνη μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται. Η "Deloitte" ήταν η εταιρία η οποία ανέλαβε το περασμένο φθινόπωρο να διενεργήσει τον έλεγχο στα οικονομικά του συλλόγου, ενώ ήταν η ίδια εταιρία η οποία είχε τρέξει και την οικονομική έρευνα για τη πιθανή μετακόμιση του συλλόγου στο ΟΑΚΑ.

Σε αυτή, εκτός από τα πεπραγμένα των προηγούμενων ετών, υπάρχει αναφορά και σε στοιχεία που αφορούν την τρέχουσα σεζόν η οποία αν δεν αλλάξει κάτι αναμένεται να κλείσει με αρνητικό πρόσημο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας η πρώτη χρονιά (2010-2011) που ξεκίνησε η ισοσκελισμός του προϋπολογισμού με στόχο την μείωση των χρεών ήταν και η πιο επιτυχημένη από οικονομικής άποψης.

Με τους διακανονισμούς που επιτεύχθηκαν και με τα μειωμένα μπάτζετ των τμημάτων επιτεύχθηκε η μείωση του χρέους. Το ίδιο συνέβη και τις επόμενες σεζόν αλλά σε σαφέστατα μικρότερο βαθμό, κάτι που σε συνδυασμό με τα μειωμένα έσοδα του Παναθηναϊκού Α.Ο. καθιστούσε άγνωστο το πότε θα αποπληρωνόταν το χρέος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και φέτος που τα μπάτζετ του συλλόγου είναι χαμηλά υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων τόσο στους αθλητές που αγωνίζονται στα τμήματα του τριφυλλιού (με αποκορύφωμα το πόλο ανδρών), όσο και σε διακανονισμούς. Τα μεγάλα προβλήματα έχουν ξεκινήσει με την αλλαγή του 2017 με τους αθλητές να λαμβάνουν έναντι των μισθών τους.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ

Στη γραπτή δήλωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου δεν γίνεται γνωστό το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων του, όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι ο χρόνος πιέζει για να μην δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα στα τμήματα.

Πιο πιεστική είναι η κατάσταση στο βόλεϊ ανδρών. Η αλλαγή του τρόπου αδειοδότησης επιβάλλει άμεσες λύσεις μέσα στο προσεχές τρίμηνο. Πλέον, τα ΤΑΑ καλούνται να καταθέσουν ολοκληρωμένο φάκελο μέχρι τις αρχές Ιουλίου στην αρμόδια επιτροπή αδειοδοτήσεων στον οποίο μεταξύ άλλων θα επιβεβαιώνεται με τα απαραίτητα έγγραφα ότι δεν οφείλει σε κανένα από τα μέλη της ομάδας την τρέχουσα περίοδο και ότι έχει πληρώσει τους διακανονισμούς των προηγούμενων ετών.

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι: "Επί της χορήγησης σχετικής άδειας στο επερχόμενο πρωτάθλημα τηρώντας την ακόλουθη διαδικασία: συγκεντρώνει επικυρωμένα συμβόλαια απερχόμενης αγωνιστικής περιόδου όλων των σωματείων – ΤΑΑ, τα οποία κατά την κατάταξή τους στο πίνακα Πρωταθλήματος έχουν τις αγωνιστικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο επερχόμενο Πρωτάθλημα και ιδιωτικά συμφωνητικά ή άλλα αποδεικτικά της ρύθμισης οφειλής παρελθόντων ετών κατά το προαναφερθέν άρθρο, έγγραφα και ελέγχει την τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεων εκ μέρους αυτών (των σωματείων –ΤΑΑ). Η Επιτροπή καλεί τα σωματεία-ΤΑΑ να καταθέσουν αποδεικτικά κατάθεσης σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δόσεων που αφορούν τη ρύθμιση οφειλών παρελθόντων ετών κατά το προηγούμενο άρθρο ή σε σχέση με τις οικονομικές υποχρεώσεις της απελθούσης αγωνιστικής περιόδου.

Σημειώνεται ότι, για την απόδειξη αποπληρωμής όρων των συμβολαίων, από τη σεζόν 2016-17 η Επιτροπή θα δέχεται ως αποδεικτικά πληρωμής, αποκλειστικά και μόνο αποδεικτικά κατάθεσης σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Για την αποπληρωμή δόσεων Διακανονισμού Οφειλών, η προϋπόθεση αποπληρωμής μέσω Τραπέζης ισχύει άμεσα, με την υπογραφή του παρόντος.

Ταυτόχρονα οι αθλητές υποχρεούνται να καταθέσουν αντίστοιχα υπεύθυνη δήλωση αποπληρωμής του κατά περίπτωση ποσού διακανονισμού ή εξόφλησης τακτικών και έκτακτων αποδοχών έως και τον προηγούμενο μήνα ή αντίθετα να θέσουν υπ’ όψιν της Επιτροπής την απαίτησή τους από οποιαδήποτε αιτία".

Κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή δεν ισχύει για το ΤΑΑ Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι χρωστούν χρήματα τόσο για την τρέχουσα σεζόν όσο και σε κάποιους από τους αθλητές με τους οποίους έχουν υπογραφεί δικανονισμοί. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αν δεν έχει προχωρήσει μέχρι τότε η κίνηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, θα πρέπει η νυν διοίκηση να έχει βρει ένα σεβαστό ποσό για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της μέχρι και την 21 Ιουλίου όταν και βγαίνει η απόφαση για την αδειοδότηση.

Ο ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Το μόνο σίγουρο, αν κρίνουμε από τις κινήσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και την πρόθεσή του να δώσει λύσεις στα προβλήματα του Παναθηναϊκού Α.Ο., είναι ότι θα υπάρξουν άμεσα εξελίξεις. Ο πρόεδρος του Ομίλου, Δημήτρης Μπαλτάκος, απουσιάζει στο εξωτερικό και από τη Δευτέρα θα βρίσκεται και πάλι στη χώρα μας.

Η πρώτη αντίδραση του προέδρου του Παναθηναϊκού Α.Ο. ήταν απολύτως θετική και στην επικοινωνία που είχε με το Sport24.gr τόνισε πως με την επιστροφή του στην Αθήνα, θα αναμένει να δρομολογηθούν εξελίξεις. Δηλαδή, να υποδείξει ο Γιαννακόπουλος τους ανθρώπους τους οποίους θεωρεί ως κατάλληλους και αυτοί με τη σειρά τους, να μιλήσουν με τους διοικούντες του Ερασιτέχνη για τη διαδικασία της μετάβασης και για τις πληροφορίες που χρειάζονται.

Το ποιοι θα είναι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι γνωστό, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρόκειται για στελέχη που θα απολαμβάνουν της απόλυτης εμπιστοσύνης του. Ήδη, ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός φέρεται να έχει κατασταλάξει στα πρόσωπα. Τα ονόματα αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα, κάτι άλλωστε που προαναγγέλλεται από τη γραπτή δήλωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για τους "επιφανείς Παναθηναϊκούς" οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό του και θα στηρίξουν το νέο εγχείρημα.

Σε ό,τι αφορά το τυπικό κομμάτι της μετάβασης, εάν αυτή προχωρήσει, πρέπει να υπάρξει παραίτηση της νυν διοίκησης κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί η πλευρά Μπαλτάκου. Στη συνέχεια θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές ώστε να περάσει ο Παναθηναϊκός Α.Ο. στα χέρια του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και των συμπαικτών του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ενδιαφέρον του Δ. Γιαννακόπουλου για τον Ερασιτέχνη
Μπαίνει στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος
Επιστρέφει ο Μπαλτάκος και δρομολογούνται εξελίξεις

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ