ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η συμβολή του αθλητισμού στην ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών

Η συμβολή του αθλητισμού στην ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών

Τοποθέτηση του γ.γ.Α., Ιούλιο Συναδινού, στο Ευρωπαϊκό Αθλητικό Φόρουμ 2016 για τη συμβολή του Αθλητισμού στην ομαλή κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών.

Κατά τη σύνοδο των Γενικών Γραμματέων Αθλητισμού, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Αθλητικού Φόρουμ 2016 της Ολλανδικής προεδρίας, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Ιούλιος Συναδινός, στη τοποθέτηση του για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, τόνισε:

"Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι στην ατζέντα της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας υπήρχε το θέμα της ένταξης των νεοαφιχθέντων μεταναστών στην Ευρώπη μέσω προγραμμάτων και στρατηγικών στους τομείς της εκπαίδευσης, της νεότητας, του πολιτισμού και του αθλητισμού, γεγονός που είχε θεωρηθεί ως πολύ σημαντικό.

Με τις προσφυγικές ροές, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στις χώρες της Μέσης Ανατολής, να αυξάνονται ραγδαία, δημιουργώντας μεγάλο κοινωνικό και ανθρωπιστικό πρόβλημα, ειδικά στην Ελλάδα που σηκώνει το κύριο βάρος αυτής της κατάστασης και ενώ τόσο η Κυβέρνηση της Ελλάδας όσο και δεκάδες ανθρωπιστικών Οργανώσεων και εκατομμύρια πολιτών έχουν ανοίξει ομπρέλα προστασίας και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες".

Στη συνέχεια ο γ.γ. Αθλητισμού ανέφερε: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της σημερινής προεδρίας καλό θα ήταν να έχει ψηλά στην ατζέντα την αξιοποίηση του αθλητισμού ως μέσο ενσωμάτωσης κι ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών, των προσφύγων και των δεκάδων χιλιάδων νέων παιδιών που αποτελούν μεγάλο μέρος αυτών των ροών.

Η προώθηση της συνεργασίας, των παιδαγωγικών δυνατοτήτων, η προαγωγή των ανοικτών κοινωνιών, η κατανίκηση των ανισοτήτων, η υποστήριξη αναξιοπαθούντων παιδιών, μπορεί να επέλθει μέσα από την κατ’ εξοχήν ανθρωπιστική δραστηριότητα όπως είναι ο αθλητισμός".

Τέλος, ο κ. Συναδινός επισήμανε: "Καλό είναι να θαυμάζουμε αθλητές προερχόμενους από Τρίτες Χώρες, καλό είναι να εντάσσονται στα βασικά ρόστερ των Ευρωπαϊκ ών ομάδων υψηλού επιπέδου, καλό είναι να έχει κερδοφόρα χαρακτηριστικά αυτή η συμμετοχή για τον Ευρωπαϊκό αθλητισμό, ας βρούμε και τις αρμόζουσες μορφές ανταποδοτικότητας των Ευρωπαϊκών κρατών, των Ευρωπαϊκών αθλητικών Ομοσπονδιών και συλλόγων προς αυτόν τον κόσμο που υποφέρει, σε μία Ευρώπη της ανοχής, της πολυπολιτισμικότητας των ανοικτών συνόρων και της Δημοκρατίας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ