Η IAAF επιβεβαίωσε το hacking στα αρχεία της περί... νόμιμου ντόπινγκ

Η IAAF επιβεβαίωσε το hacking στα αρχεία της περί... νόμιμου ντόπινγκ

Η IAAF επιβεβαίωσε την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκαν τα αρχεία τις με τους κορυφαίους αθλητές που είχαν ζητήσει εξαίρεση για να κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Επτά μήνες περίπου μετά από τις διαρροές στα ΜΜΕ αρχείων που παρουσίαζαν κορυφαίους αθλητές να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Ζανέιρο, η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου ολοκλήρωσε τις σχετικές έρευνες και επιβεβαίωσε ότι έπεσε θύμα hacking από τη ρωσική ομάδα "Fancy Bears".

Τα αρχεία που διέρρευσαν έδειχναν ότι κορυφαίοι αθλητές είχαν χρησιμοποιήσει απαγορευμένες ουσίες κατ' εξαίρεση για θεραπευτικούς σκοπούς και είχαν ενημερώσει σχετικά τον παγκόσμιο οργανισμό αντιντόπινγκ (WADA), καθώς και τις εγχώριες και διεθνείς ομοσπονδίες τους.

Στην παγκόσμια ομοσπονδία αντιντόπινγκ θεωρούν ότι οι hackers απέκτησαν πρόσβαση στο σύστημα διαχείρισης μέσω λογαριασμού που είχε δημιουργηθεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Ζανέιρο.

Ο Μο Φαρά δεν είχε ενεργή TUE (Εξαίρεση Θεραπευτικής Χρήσης) την περίοδο των Αγώνων, ωστόσο φέρεται να έκανε λάμβανε αλατούχο διάλυμα, θειϊκή μορφίνη και vicodin σε νοσοκομείο μεταξύ 3-5 Ιουλίου 2014, όταν είχε καταρρεύσει κατά τη διάρκεια προπόνησης. Πριν από αυτό, είχε λάβει TUE για δόση 80mg τριαμσινολόνης τον Οκτώβριο του 2008.

Ο Ράφα Ναδάλ, από την πλευρά του, είχε ενεργοποιήσει δύο φορές TUE, το 2009 και το 2012.

Η ομάδα "Fancy Bears" είχε δημοσιοποιήσει έγγραφα που ενέπλεκαν τις Σερένα και Βίνους Γουίλιαμς, τη Σιμόν Μπάιλς, τον Μπράντλεϊ Γουίγκινς και τον Κρις Φρουμ μεταξύ άλλων, με τη χρήση απαγορευμένων ουσιών για θεραπευτική χρήση.

Οι αθλητές που είχαν κάνει αίτηση για TUE, που χορηγείται σε αθλητές που έπασχαν από μία ασθένεια ή πάθηση που απαιτεί φαρμακευτική αγωγή η οποία είναι απαγορευμένη από τη WADA, ενημερώθηκαν τη Δευτέρα.

"Προτεραιότητά μας είναι οι αθλητές που παρείχαν πληροφορίες στην IAAF και που θεωρούσαν ότι θα είναι ασφαλείς και εμπιστευτικές. Έχουν την ειλικρινή συγγνώμη μας και την απόλυτη αφοσίωσή μας ώστε να συνεχίσουμε και να κάνουμε ό,τι είναι μέσα στις δυνάμεις μας για να επανορθώσουμε και να εργαστούμε με τους καλύτερους οργανισμούς του κόσμου, για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον", δήλωσε ο πρόεδρος της IAAF, Σεμπάστιαν Κόε.

Photo credits: AP Photo/Ronald Zak, File

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΕΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ

Ναδάλ και Φαρά εμπλέκονται στις διαρροές της WADA

 
SHARE

BEST OF NETWORK

Walking Dead και Marvel: 10 τρέιλερ που πρέπει να δεις σήμερα

Όλα τα τρέιλερ που δεν πρέπει να χάσεις αυτή την εβδομάδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24