ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η απάντηση Κοντονή για τους εργαζομένους στον Ο.Δ.Ι.Ε.

Η απάντηση Κοντονή για τους εργαζομένους στον Ο.Δ.Ι.Ε.
Κοντονής INTIME SPORTS

Ο Σταύρος Κοντονής, απάντησε στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη, με θέμα "Μετατάξεις των εργαζομένων στον Ο.Δ.Ι.Ε. σύμφωνα με τον4326/15". Τι είπε και στην δευτερολογία του.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, απάντησε στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη με θέμα "Μετατάξεις των εργαζομένων στον Ο.Δ.Ι.Ε. σύμφωνα με τον 4326/15". Ο κ. Κοντονής κατέστησε σαφές ότι με τροπολογία που έχει ήδη καταθέσει η Κυβέρνηση, και θα ψηφιστεί τις επόμενες μέρες, όλοι οι εργαζόμενοι του ΟΔΙΕ που είχαν αναγνωρισμένες συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου θα μεταταχθούν σε εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού ανάλογα με τις ειδικότητές τους, με πλήρη αναγνώριση των εργασιακών τους κεκτημένων.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Κοντονή στη Βουλή:

"Αγαπητέ κ. Κατσώτη,

μου προκαλείτε ένα ερώτημα: θέλετε τελικά να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στη δουλειά και την εργασία αυτών των ανθρώπων; Ήδη από τις 13 Μαϊου, η δική μας Κυβέρνηση νομοθέτησε για το πως θα λυθεί το πρόβλημα αυτών των εργαζομένων. Ήταν ένα σύνθετο πρόβλημα το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση το χε αφήσει στην άκρη και οι εργαζόμενοι ήταν σε καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Ειλικρινά από τις επαφές που έκανα κι εγώ μαζί τους και η αναπληρώτρια τότε υπουργός οικονομικών έβγαινε το άγχος τους και η αγωνία τους για το τι πρόκειται να γίνει. Έτσι πήραμε αμέσως τη νομοθετική πρωτοβουλία τον Μάιο σχετικά με τη διασφάλιση του δικαιώματος στη δουλειά, καθώς αυτό θεωρούμε ότι είναι καθήκον και υποχρέωση της Κυβέρνησης της Αριστεράς απέναντι σε εργαζόμενους που επί χρόνια εργάστηκαν σε καθεστώς ομηρείας, το οποίο δεν γνωρίζω αν υφίσταται πουθενά αλλού, εννοώ αυτό με τις συμβάσεις της μιας ημέρας.

Το δεύτερο που ήθελα να σας πω κύριοι συνάδελφοι είναι ότι μου κάνει πραγματικά εντύπωση το γεγονός ότι ενώ καθ’ όλο το Νοέμβριο είχαμε συζητήσεις με το σωματείο των εργαζομένων για το πως θα λυθεί το θέμα τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στις 4 Δεκεμβρίου κατατέθηκε τροπολογία από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία επιλύεται το θέμα οριστικά κι αμετάκλητα, εσείς έρχεστε στις 7 του ίδιου μήνα και καταθέτετε επίκαιρη ερώτηση! Μάλιστα χθες στην αρμόδια επιτροπή υποστήριξα τη σχετική τροπολογία που αναφέρει ότι εκτός από τα δύο στάδια τα οποία εποπτεύει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, δηλαδή το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και το ΟΑΚΑ, δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους του ΟΔΙΕ να απορροφηθούν κι από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.

Και αυτό το κάναμε κύριοι συνάδελφοι γιατί διαπιστώσαμε πως υπάρχουν χρηστικές ειδικότητες όχι για το Υπουργείο Αθλητισμού αλλά για άλλες υπηρεσίες και θα ήταν κρίμα να εντάξουμε στο διοικητικό προσωπικό των Σταδίων κτηνιάτρους για παράδειγμα. Επειδή λοιπόν θέλαμε να υπάρχει ένας ορθολογισμός και συγχρόνως μία διασφάλιση της εργασίας, κατατέθηκε η τροπολογία και σας ενημερώνω, γιατί προφανώς δεν το έχετε υπόψη σας, ότι η διάταξη αυτή έχει και αναδρομική ισχύ για να μην υπάρξει ούτε μία ημέρα κενό στην πορεία εργασίας αυτών των ανθρώπων.

Άρα η Κυβέρνηση κύριε συνάδελφε νομοθετεί προς όφελος των εργαζομένων, ώστε να μη βρεθούν -σε συνθήκες βαθύτατης οικονομικής κρίσης- χωρίς δουλειά. Κατοχυρώνουμε το δικαίωμα στην εργασία και συγχρόνως προσπαθούμε με έναν ορθολογικό τρόπο να κατανείμουμε αυτούς τους εργαζόμενους εκεί που πρέπει με βάση τις ειδικότητες τους για να μην υπάρξει σώρευση σε νομικά πρόσωπα που δεν τους έχουν ανάγκη με βάση τη δουλειά που έκαναν τόσα χρόνια".

Ο κ. Κοντονής στη δευτερολογία του επισήμανε:

"Εμείς δεν ζητάμε από τους εργαζόμενους να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο αλλά τους δίνουμε τη δυνατότητα να τους αναγνωριστεί η προϋπηρεσία τους, η σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, δηλαδή και μέσω της διοικητικής διαδικασίας, μέσω της αρχής που είναι το ΑΣΕΠ. Άρα όσα λέτε δεν έχουν σχέση ούτε με τις προθέσεις της Κυβέρνησης ούτε με όσα νομοθετεί η Κυβέρνηση.

Επίσης κύριε συνάδελφε, καταλαβαίνω ότι βρισκόσαστε σε απόλυτο αδιέξοδο, διότι οι ίδιοι εργαζόμενοι συνεχώς ενημερώνονταν από το υπουργείο για το ποια ήταν η διαδικασία. Σας λέω ξανά ότι για να μην υπάρξει ούτε η μία μέρα κενού στην εργασιακή συνέχεια εμείς φροντίσαμε και δώσαμε αναδρομική ισχύ στην τροπολογία που θα ψηφιστεί από τη Βουλή σε 3 μέρες για να ισχύσει από 9 Δεκεμβρίου, επομένως κανένα πρόβλημα στον εργασιακό βίο αυτών των ανθρώπων δεν πρόκειται να υπάρξει.

Το άλλο που θέλω να πω είναι ότι είχαμε μία εξαιρετικά καλή συνεργασία με τους ίδιους τους εργαζόμενους γι’ αυτό το θέμα και μάλιστα εξαιτίας αυτής της πολύ καλής συνεργασίας μπορέσαμε και νομοθετήσαμε και τον Μάιο και νομοθετούμε και τώρα για να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Όμως έπρεπε να δούμε και τις δυνατότητες απορρόφησης. Ήταν δυνατόν κύριε συνάδελφε να απορροφηθούν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι από δυο στάδια; Ήταν δυνατόν να διορίσουμε κτηνιάτρους στα Στάδια που εποπτεύουμε; Έπρεπε να υπάρξει ένας ορθολογισμός ούτως ώστε αυτοί οι άνθρωποι που πηγαίνουν στις δημόσιες υπηρεσίες να βρίσκουν δουλειά και να ασκούν τη δουλειά την οποία γνωρίζουν και για την οποία πάρα πολλοί από αυτούς είναι εξειδικευμένοι και την έχουν σπουδάσει. Επομένως με τρόπο σοβαρό με ευαισθησία και αποφασιστικότητα λύνουμε αυτά τα προβλήματα. Αν εδώ ήταν η προηγούμενη Κυβέρνηση και όχι εμείς τότε θα είχε το δόγμα: αφού κλείνει ένας οργανισμός απολύονται οι εργαζόμενοι και τέλος. Θα το παρουσίαζε δε στους δανειστές ως επίτευγμα.

Μπήκε τέλος σε ένα καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα. Και θα θέλαμε από εσάς να μας αναγνωρίσετε ότι μπήκε τέλος σε ένα καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα που υπήρχε στον ΟΔΙΕ με τις συμβάσεις μιας ημέρας. Αναγνωρίζουμε όλους τους εργαζόμενους που έχουν οι συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι αποκαθίστανται πλέον όχι μόνο στους εποπτευόμενους φορείς στον τομέα του Αθλητισμού από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αλλά και σε ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού. Αυτή είναι σοβαρή παρέμβαση που κάνει η Κυβέρνηση για αυτούς τους ανθρώπους αποκατάστασης της εργασίας που είχε διαταραχθεί βιαίως για αυτούς τους ανθρώπους, που θα βρισκόντουσαν στο δρόμο από χθες και με αυτόν τον τρόπο λύνεται οριστικά και αμετάκλητα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ