ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιαννιώτης: "Η διαδρομή αφήνει μια μοναδική αίσθηση"

Γιαννιώτης: "Η διαδρομή αφήνει μια μοναδική αίσθηση"
NIKOS KARANIKOLAS © 2014

Ο Σπύρος Γιαννιώτης μίλησε στο Sport24.gr για το στόχο της κατάκτησης ενός μεταλλίου στο Ρίο και δηλώνει έτοιμος για τη συμμετοχή του στο Spetses mini Marathon.

Οι συστάσεις για τον Σπύρο Γιαννιώτη είναι περιττές. Τα μετάλλια του σε Παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μιλούν από μόνα τους. Ο καλύτερος Έλληνας κολυμβητής ολοκλήρωσε ακόμα ένα σπουδαίο καλοκαίρι γεμάτο διακρίσεις.

Η χρονιά του όμως δεν ολοκληρώνεται εδώ, αφού με την παρουσία του κοσμεί σπουδαία event σε όλη τη χώρα.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα βρεθεί στις Σπέτσες όπου θα κολυμπήσει μαζί με όλους τους τυχερούς που θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του Spetses mini Marathon. Η διοργάνωση που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στο πανέμορφο νησί του Σαρωνικού έχει γίνει θεσμός και κάθε χρόνο ανεβαίνει επίπεδο.

Με την παρουσία του στους αγώνες ο Σπύρος Γιαννιώτης, όπως δήλωσε στο Sport24.gr, περιμένει να ζήσει μία ακόμα μαγευτική εμπειρία κολυμπώντας σε μια πανέμορφη διαδρομή.

Γιαννιώτης: "Η διαδρομή αφήνει μια μοναδική αίσθηση"

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα μας δήλωσε:

Η χρονιά που ολοκληρώθηκε ήταν 100% επιτυχημένη για εσάς. Μπροστά σας υπάρχει η μεγάλη πρόκληση των Ολυμπιακών αγώνων στο Ρίο σε μερικούς μήνες. Πόσο επίπονη είναι μια προετοιμασία για ένα τόσο μεγάλο αθλητικό γεγονός;

"Είναι πραγματικά πολύ επίπονη. Όμως, με τα χρόνια, την υποδομή που έχω πια, την εμπειρία που έχω αποκτήσει και, φυσικά, την πολύ προπόνηση που έχω πίσω μου είναι πιο εύκολο ψυχολογικά να την αντιμετωπίσω. Μπορώ να πω ότι υπάρχει μια εξοικείωση με αυτού του είδους τη δουλειά. Θέλω κάθε χρονιά να τα πηγαίνω ακόμα καλύτερα. Να ξεπερνάω κάθε φορά τον εαυτό μου και να είμαι απαιτιτικός από εμένα τον ίδιο για να φτάνω στον επιθυμητό στόχο. Κάθε φορά θέλω να τα πηγαίνω όλο και καλύτερα".

Το Ολυμπιακό μετάλλιο είναι το μοναδικό που απουσιάζει από την πλούσια τροπαιοθήκη σας. Στόχος σας για το Ρίο θα είναι το να ανεβείτε στο βάθρο;

"Ναι. Δεν το κρύβω ότι ο στόχος μου είναι αυτός. Έχω φτάσει κοντά σε προηγούμενες περιπτώσεις και είναι μέσα στις δυνατότητές μου. Βάζω τον πήχη πάντα ψηλά και σε αυτήν την περίπτωση μπορώ να πω πως το βάθρο στο Ρίο είναι 100% ο στόχος μου".

Επτά μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα, σπουδαίες διακρίσεις. Υπάρχει κάποια που θα ξεχωρίζατε από όλες αυτές;

"Γενικά δεν ξεχωρίζω. Κάθε μια από αυτές τις επιτυχίες έχει τη δική της ομορφιά μέχρι να έρθει η επόμενη. Ωστόσο, ιδιαίτερη θέση στη σκέψη μου, λόγω της έντονης χαράς, έχει πάντα το πρώτο μου παγκόσμιο, το 2011. Αλλά και το δεύτερο, περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους. Μετά την Ολυμπιάδα του 2012 που δεν κατέκτησα μετάλλιο, η επιτυχία εκείνη υπήρξε μια τόνωση αυτοπεποίθησης, μια επιβεβαίωση των δυνατοτήτων μου, με βοήθησε. Έτσι είναι ο αθλητισμός, δεν μπορείς πάντα να έχεις αυτό που θέλεις εκεί που το περιμένεις".

Έχετε δηλώσει παλιότερα ότι όταν ήσασταν μικρός στραφήκατε στη θάλασσα αφού σας έδινε το αίσθημα της απελευθέρωσης. Πιστεύετε ότι αυτή η "σχέση" ήταν καρμική; Γεννηθήκατε για κολυμπάτε;

"Είναι αλήθεια πως από πολύ μικρός, ακόμα και πριν ξεκινήσω πισίνα, με τραβούσε το να μπαίνω στη θάλασσα. Αργότερα και στην πισίνα αισθανόμουν ότι ήμουν στο στοιχείο μου, αλλά, με τη μετάβαση από την πισίνα στη θάλασσα βρήκα τον εαυτό μου 100%. Το open water με κάνει να αισθάνομαι ολοκληρωμένος σωματικά και ψυχικά".

Greece's Spyros Gianniotis celebrates after winning the men's 10km Open Water swimming event at the FINA Swimming World Championships at Jinshan Beach in Shanghai, China, Wednesday, July 20, 2011.  The Greek swimmer finished in 1 hour, 54 minutes, 24.7 seconds. (AP Photo/Ng Han Guan)
Greece's Spyros Gianniotis celebrates after winning the men's 10km Open Water swimming event at the FINA Swimming World Championships at Jinshan Beach in Shanghai, China, Wednesday, July 20, 2011. The Greek swimmer finished in 1 hour, 54 minutes, 24.7 seconds. (AP Photo/Ng Han Guan) AP

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα. Με τις επιτυχίες που φέρνετε εσείς και τα υπόλοιπα μέλη του OPEN Water θεωρείτε ότι θα μπορέσει να διαδοθεί σύντομα το αγώνισμα στη χώρα μας;

"Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Ελλάδα είναι μια μεγάλη πισίνα! Οπωσδήποτε οι επιτυχίες βοηθούν στη διάδοση, ενώ ταυτόχρονα ακούγεται και η χώρα. Είναι γεγονός ότι μετά από διακρίσεις περισσότερος κόσμος ασχολείται. Εδώ και 5-7 χρόνια πολύς κόσμος έχει δραστηριοποιηθεί, μετά το τρέξιμο και το ποδήλατο, τώρα και στο κολύμπι. Σ’ αυτό βοηθούν και αγώνες όπως ο Spetses mini Marathon που δίνει την ευκαιρία να ασχοληθείς και κάθε χρόνο συγκεντρώνει περισσότερες συμμετοχές".

Πάντως, βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να πληθαίνουν οι αγώνες του OPEN Water. Σε μερικές ημέρες θα συμμετάσχετε και εσείς στο Spetses Mini Marathon. Τι να περιμένουν όσοι βουτήξουν μαζί σας στα νερά του Σαρωνικού;

"Αν μου έλεγαν πριν 5 χρόνια πόσος κόσμος θα συμμετείχε σε έναν τέτοιο αγώνα δεν θα το πίστευα! Είναι ένας πολύ όμορφος αγώνας και οι Σπέτσες είναι απίστευτες. Όσοι έρθουν θα πρέπει να περιμένουν ένα υπέροχο αθλητικό διήμερο. Η διαδρομή είναι μοναδική, όμορφη και εύκολη και αφήνει στον καθένα μια μοναδική αίσθηση. Ακόμα και χωρίς το στοιχείο του ανταγωνισμού, κάθε φορά που το κάνω αισθάνομαι καλύτερα".

Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν διοργανώσεις όπως το Spetses Mini Marathon;

"Είναι πολύ σημαντικό. Ο αθλητισμός μεγαλώνει με τέτοιες διοργανώσεις. Δημιουργείται μια πολύ όμορφη κατάσταση. Το βασικό μήνυμα που πρέπει να διαδοθεί είναι: ο αθλητισμός είναι υγεία. Οσο περισσότερη είναι η συμμετοχή τόσο μεγαλύτερη η ομορφιά του event. Είναι τόση η προσέλευση και τέτοιο το κλίμα που δημιουργείται που δίνει σε όλους, μεγαλύτερους και νεότερους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές, κίνητρο να ασχοληθούν ακόμα περισσότερο και να πάνε ακόμα ψηλότερα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ