ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έτοιμος να παραιτηθεί ο Μούτκο

Έτοιμος να παραιτηθεί ο Μούτκο
PHOTOGRAPH: MAXIM ZMEYEV/REUTERS

Ο Υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας, Βιτάλι Μούτκο, δήλωσε έτοιμος να παραιτηθεί εάν του το ζητήσει ο Πούτιν, ενώ νέα στοιχεία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για το "meldonium".

Κάθε ημέρα έρχονται νέα στοιχεία για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών από Ρώσους αθλητές με την Ομοσπονδία Πάλης της χώρας να ανακοινώνει ότι τέσσερις αθλητές της βρέθηκαν θετικοί στο "meldonium".

Η πρώτη επίσημη αντίδραση ήρθε από τον Βιτάλι Μούτκο. Ο Υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας δήλωσε έτοιμος να υποβάλει την παραίτηση του, εάν αυτή του ζητηθεί, εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων ντόπινγκ. "Η χώρα έχει μία ηγεσία η οποία παίρνει τις αποφάσεις. Όταν δω ότι υπάρχουν δικέ μου ευθύνες θα αφήσω τη θέση μου" ήταν η χαρακτηριστική δήλωση που έκανε.

Την ίδια ώρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν του παρέχει πλήρη εμπιστοσύνη αφού τόνισε ότι ο Μούτκο θα παραμείνει στη θέση του. Το τι θα γίνει τελικά κανείς δεν είναι σε θέση να το γνωρίζει. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο αθλητισμός της Ρωσίας έχει να ανέβει το δικό του βουνό ώστε να μπορέσει να "καθαρίσει" από το ντόπινγκ.

Ήδη, έχουν επιβεβαιωθεί 18 δείγματα για χρήση της απαγορευμένης ουσίας "meldonium" από Ρώσους αθλητές και σύντομα αναμένεται ο συγκεκριμένος αριθμός να αυξηθεί.

Μαμιασβίλι: "Μπορεί να έχουμε αθλητή στην πάλη"

Δηλώσεις για τα νέα κρούσματα "meldonium" στην πάλη έκανε ο Εβγκένι Μαμιασβίλι. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάλης της Ρωσίας αποκάλυψε πως δύο από τα τέσσερα θετικά δείγματα ανήκουν στον Εβγκένι Σαλέεβ (δεύτερος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2014) και στον Σεργκέι Σεμένοβ (δεύτερος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2015).

"Υπάρχουν συνολικά δέκα θετικά δείγματα στην ομάδα και όλοι είναι σε κακή ψυχολογική κατάσταση" ήταν το αρχικό του σχόλιο, ενώ στη συνέχεια δεν έκρυψε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μην αγωνιστεί κανένας Ρώσος αθλητής στην πάλη. "Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Μπορεί να μην πάει κανένας μας" τόνισε ο Μαμιασβίλι.

Τα νέα δεδομένα για το "meldonium"

Τις τελευταίες ημέρες ολοένα και περισσότερες αποκαλύψεις γίνονται σχετικά με το "meldonium". Μιλώντας στο "Reuters" εκπρόσωπος της εταιρίας που παρασκευάζει το συγκεκριμένο σκεύασμα προχώρησε στην αποκάλυψη ότι μπορεί να χρειαστούν και μήνες για να αποβληθεί από το αίμα αυτού που έχει πάρει το σκεύασμα.

"Η δράση του σκευάσματος ολοκληρώνεται μετά από τέσσερις έως έξι ώρες. Ωστόσο η αποβολή του από το ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να κρατήσει και μήνες" επεσήμανε. Εδώ έρχεται να προστεθεί και η δήλωση της Σαραπόβα η οποία μεταξύ άλλων είχε τονίσει πως: "Είχα κάνει τη χρήση του συγκεκριμένου σκευάσματος όσο αυτό δεν ήταν στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών. Το χρησιμοποίησα για ιατρικούς λόγους".

Η θέση της WADA σε αυτό το ενδεχόμενο είναι ξεκάθαρη αφού ως ημέρα χρήσης του σκευάσματος θεωρείται η ημέρα κατά την οποία πάρθηκε το δείγμα ενός αθλητή. Στην προκειμένη περίπτωση θεωρείται ότι η Σαραπόβα πήρε το "meldonium" στις 26 Ιανουαρίου όταν και πήραν το δείγμα από εκείνη.

Το ενδεχόμενο να είναι "μάσκα"

Ένα άλλο ενδεχόμενο το οποίο εξετάζεται από τη WADA είναι ακόμα πιο τρομακτικό. Είναι γνωστό ότι πολλές φορές χρησιμοποιούνται διάφορα σκευάσματα ως "μάσκα" για να κρύψουν την χρησιμοποίηση παράνομων ουσιών.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το "meldonium" να χρησιμοποιήθηκε ως "μασκα" από πολλούς αθλητές κρύβοντας έτσι την κατανάλωση άλλων σκευασμάτων. Για αυτό το λόγο ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικές έρευνες ώστε να αναλυθεί εάν και εφόσον θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό με το "meldonium".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ