Ενστάσεις Κομισιόν στο νόμο Κοντονή

Κοντονής

Ενστάσεις Κομισιόν στο νόμο Κοντονή

Αγνοεί την νομολογία του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου και την ελληνική νομοθεσία, αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες. Εξαιρεί τον ΟΠΑΠ στρεβλώνοντας την αγορά και στερώντας έσοδα από τον επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό

Προβληματισμό προκάλεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, η πρόθεση του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Στ. Κοντονή να εισάγει άρθρο στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, «Περί Ερασιτεχνικού και Επαγγελματικού Αθλητισμού» που τον καθιστά αρμόδιο να ορίζει το ποσοστό που πρέπει να καταβάλλουν οι εταιρείες αθλητικού στοιχηματισμού στους επαγγελματικούς συνδέσμους και ομοσπονδίες.

Συγκεκριμένα στο επίμαχο υπό διαβούλευση άρθρο 160 με θέμα «Καταβολή ποσοστού από το Στοίχημα αναφέρονται τα εξής:

«Με συμφωνία που συνάπτεται μεταξύ αφενός των αθλητικών Ομοσπονδιών και των οικείων επαγγελματικών συνδέσμων αθλημάτων, αγώνες των οποίων συμπεριλαμβάνονται σε δελτία στοιχήματος (αγώνες προκαθορισμένης απόδοσης) και, αφετέρου, των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες αθλητικού στοιχηματισμού, πλην της ΟΠΑΠ Α.Ε., ορίζεται ποσοστό από τα μικτά κέρδη τους το οποίο οι εταιρείες οφείλουν να καταβάλλουν στους επαγγελματικούς συνδέσμους και τις Ομοσπονδίες, κατά τα ειδικότερα που στις συμφωνίες αυτές θα ορίζονται ως προς την κατανομή, τον τρόπο καταβολής και κάθε άλλη λεπτομέρεια. Σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, το θέμα θα ρυθμίζεται με απόφαση του αρμόδιου για τον Αθλητισμό Υπουργού».

Σύμφωνα όμως με τη πάγια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία δεσμεύει τα κράτη μέλη αλλά και τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  (Study on Sports Organizers’ Rights in the European Union) δε δημιουργείται κανένα δικαίωμα εκ μέρους των διοργανωτών αθλητικών γεγονότων σε βάρος των εταιρειών διοργάνωσης αθλητικού στοιχηματισμού.

Το παράδοξο στην περίπτωση της χώρας μας, είναι ότι έχει βρεθεί ήδη από το 2011 ο τρόπος χρηματοδότησης του ελληνικού ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού. Ειδικότερα, η νομοθεσία προβλέπει ότι όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο επίγειο και διαδικτυακό στοιχηματισμό συμβάλλουν στη χρηματοδότηση μέσω των φόρων, οι οποίοι και ανέρχονται σε ποσοστό 35% επί των μικτών εσόδων. 

Συγκεκριμένα  το άρθρο 50 παράγραφος 6 του Ν. 4002/2011,  αναφέρει:

“Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και του συναρμόδιου Υπουργού καθορίζεται μέρος των εσόδων αυτών του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους τουλάχιστον 20%, το οποίο προορίζεται για κοινωνικές πολιτικές, όπως η ενίσχυση μέτρων πολιτικής για άτομα με αναπηρία, για την καταπολέμηση της ανεργίας, για την απεξάρτηση από τα παίγνια, καθώς και για την απεξάρτηση από άλλες μορφές εθισμού, για τον αθλητισμό, για τον πολιτισμό, και για τους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού..”

Ενώ λοιπόν το υπάρχον νομικό πλαίσιο προβλέπει τη δυνατότητα χρηματοδότησης χωρίς να αντίκειται στις ευρωπαϊκές αρχές και διατάξεις, το προτεινόμενο νομοσχέδιο θέτει εκτός των άλλων και ζητήματα άνισης μεταχείρισης μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών καθώς εξαιρείται χωρίς προφανή λόγο, μια ιδιωτική εταιρεία, η ΟΠΑΠ Α.Ε. η οποία μάλιστα κατέχει και το μονοπώλιο στο επίγειο στοίχημα αλλά και το μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς του στοιχηματισμού εν γένει.

Με άλλα λόγια, η υιοθέτηση του εν λόγω άρθρου, θα αντίκειται και στα συμφέροντα των ενώσεων αφού το ποσό που θα είχαν προς διάθεση θα ήταν αισθητά μικρότερο από αυτό που προβλέπει  ο νόμος που βρίσκεται σε ισχύ.

Ταυτόχρονα η προτεινόμενη διάταξη δεν προσδιορίζει  κανένα κριτήριο στο οποίο θα στηριχθεί η όποια υπουργική  απόφαση, προκειμένου να μην είναι αυθαίρετη, καταχρηστική και ενάντια στην αρχή της αναλογικότητας, δίνοντας λευκή επιταγή στον Υπουργό να λαμβάνει αποφάσεις που άπτονται του εμπορικού δικαίου μεταξύ επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κοντονής έχει ενημερωθεί για τα ζητήματα που προκύπτουν από την εν λόγω διάταξη. Συνεργάτες του απέδιδαν το λάθος αυτό σε υπερβάλλοντα ζήλο υπηρεσιακών παραγόντων.

Ωστόσο ο ίδιος ο Υπουργός αναφέρθηκε στον υπό διαβούλευση νόμο σε συνάντηση της Superleague, δίνοντας την αίσθηση ότι εμμένει στην θέση αυτή παρά την αντίδραση Βρυξελλών, αλλά και τον κατ`ουσίαν περιορισμό των διαθέσιμων από το Υπουργείο πόρων για την ενίσχυση του αθλητισμού.

ΠΗΓΗ: News247.gr

 
SHARE:

BEST OF NETWORK

Ο μυστικός και φονικός γυναικείος στρατός του Κιμ Γιονγκ Ουν

Τις αποκαλούν "γλυκιές παγίδες" και είναι οι γυναίκες κατάσκοποι της Βορείου Κορέας που εκτελούν τις πιο δύσκολες αποστολές του καθεστώτος (Pics)

Τα πιο υπερεκτιμημένα πράγματα στο σεξ

Ας είμαστε ειλικρινείς παιδιά, κανείς δεν τρελάθηκε από ηδονή τρώγοντας κεράσια από το κορμί της συντρόφου του.

Survivor: Τι είπε η Μαριάννα Καλλέργη μετά την αποχώρηση

Η πρωταθλήτρια του Muay Thai, βρέθηκε υποψήφια για αποχώρηση μαζί με τον Χούτο και την Πασχάλη και τελικά ήταν εκείνη που ψήφισε το τηλεοπτικό κοινό για να φύγει (Vid)

Στο (καθαρό) μυαλό του Esteban Cambiasso

O σπουδαίος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, σε μία συνέντευξη που παίζει μπάλα πέρα από αγωνιστικούς χώρους και συστήματα.

Βίντεο: Πολιτικός δείχνει σε νέους πώς να βάζουν προφυλακτικό με το στόμα

"Στόχος" της ήταν να ενθαρρύνει τους νέους να κάνουν ασφαλές σεξ και να αποφύγουν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Σάλος και αντιδράσεις στο Μεξικό (Vid)

 
UNIQUE

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24