ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκείνοι που κατέκτησαν τον κόσμο

Εκείνοι που κατέκτησαν τον κόσμο

Το Sport24.gr καταγράφει τους αθλητές που κατόρθωσαν να έχουν ταυτόχρονα τον τίτλο του χρυσού Ολυμπιονίκη και εκείνον του πρωταθλητή κόσμου και Ευρώπης.

Η Κατερίνα Στεφανίδη μετά την κατάκτηση και του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου κατάφερε να πείσει και τους πιο δύσπιστους ότι δικαιωματικά της ανήκει μία θέση μέσα στις κορυφαίες αθλήτριες όλων των εποχών στο αγώνισμα της.

Είναι όμως μόνο αυτό το κατόρθωμα της; Έχουμε καταλάβει τις ακριβώς πέτυχε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα τους Λονδίνου; Η χρυσή Ολυμπιονίκης, πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης έχει καταφέρει να μπει μέσα σε μία εξαιρετικά μικρή λίστα Ελλήνων αθλητών που έχει καταφέρει να κάνει το triple crown δηλαδή να έχει στην κατοχή της τους τρεις μεγάλους τίτλους.

Όλα ξεκίνησαν από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άμστερνταμ ένα μήνα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και ολοκληρώθηκαν καρμικά στο στάδιο που πριν από πέντε χρόνια γνώρισε μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της. Το 2012 δεν κατάφερε καν να μπει στον τελικό του επί κοντώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και πέντε χρόνια αργότερα έφυγε από το ίδιο στάδιο έχοντας κατακτήσει τα πάντα.

Όντας δηλαδή η απόλυτη βασίλισσα του επί κοντώ και με διαφορά η κορυφαία αθλήτρια της Ελλάδας. Ποιοι άλλοι όμως αθλητές έχουν καταφέρει κάτι ανάλογο και πόσοι είναι αυτοί;

Μόλις τέσσερις είναι η απάντηση. Στο μυαλό σας θα περάσουν πολλά ονόματα όμως ταυτόχρονα μόνο οι Κάχι Κακιασβίλι, Κώστα Κεντέρης, Δημοσθένης Ταμπάκος και Λευτέρης Πετρούνιας ήταν αυτοί που το είχαν καταφέρει να έχουν και τους τρεις τίτλους. Υπάρχουν και άλλοι σπουδαίοι αθλητές που στη διάρκεια της καριέρας τους τους κατέκτησαν ποτέ όμως διαδοχικά. Καλύτερα παραδείγματα αποτελούν ο Πύρρος Δήμας και ο Νίκος Κακλαμανάκης οι οποίοι έφτασαν εξαιρετικά κοντά στο να τα καταφέρουν.

Πάμε να δούμε όμως με περισσότερες λεπτομέρειες τα κατορθώματα των τεσσάρων προαναφερθέντων. Ο πρώτος που το έκανε χρονικά ήταν ο Κάχι Κακιασβίλι. Εκείνος ξεκίνησε από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γκουανζού το 1995, για να ακολουθήσουν τα χρυσά στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα και το Ευρωπαϊκό του Στάβανγκερ το 1996 για να ολοκληρωθεί το triple crown.

Ο επόμενος που το κατάφερε ήταν ο Κώστας Κεντέρης μόνο που αυτός τα πήγε λίγο ανάποδα τα πράγματα. Πρώτα έγινε χρυσός Ολυμπιονίκης το 2000 στο Σίδνεϊ και στη συνέχεια ακολούθησαν το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Έντμοντον το 2001 και το ευρωπαϊκό στο Μόναχο το 2002.

Ένα χρόνο αργότερα ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατέκτησε το χρυσό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Άναχαϊμ ισοβαθμώντας με τον Βούλγαρο Γιόρνταν Γιόβτσεβ. Το 2004 ήρθαν οι πρώτες θέσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και στο ευρωπαϊκό (Λιουμπλιάνα) για να ολοκληρωθεί το triple crown.

Για μα φτάσουμε στον επόμενο έπρεπε να ταξιδέψουμε μέχρι το 2015. Τότε ξεκίνησε το εντυπωσιακό σερί του ο Λευτέρης Πετρούνιας. Από εκείνους τους τίτλους του κρατήσαμε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Γλασκώβη, προσθέσαμε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Βέρνη την Άνοιξη του 2016 (το είχε κατακτήσει και το 2015, αλλά και το 2017) και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ώστε ολοκληρωθεί μία εντυπωσιακή τριπλέτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ