ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δοκίμασε και εσύ ένα XTERRA - Off Road triathlon

Δοκίμασε και εσύ ένα XTERRA - Off Road triathlon

Το τρίαθλο αποτελεί τα τελευταία χρόνια το ταχύτερα αναπτυσσόμενο άθλημα, το οποίο συνδυάζει την κολύμβηση με την ποδηλασία και το τρέξιμο, σε μια συνεχή εναλλαγή των αθλημάτων.

Το XTERRA Off road Triathlon είναι η πλέον συναρπαστική μορφή του τριάθλου, που κερδίζει όλο και περισσότερους αθλητές και αθλήτριες, όλων των ηλικιών και δυνατοτήτων, σε όλο τον κόσμο.

Αυτό που ξεκίνησε πρίν απο 20 χρόνια σαν μια δοκιμασία ανάμεσα σε μια παρέα φίλων στο Maui της Χαβάης, έφτασε σήμερα να αποτελεί το κορυφαίο brand στα multisport events, με περισσότερους απο 40 χιλιάδες συμμετέχοντες και 35 μοναδικές διοργανώσεις, στα πιο όμορφα και ξεχωριστά μέρη του πλανήτη. Ανάμεσα τους απο το 2013 και η Ελλάδα, με τη διοργάνωση του XTERRA Greece Championship, που έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις σε αθλητές και θεατές απο όλο τον κόσμο.

Όλες οι διοργανώσεις αποτελούν το XTERRA World Tour και προσφέρουν δυνατότητα πρόκρισης στον τελικό του αγωνίσματος, το XTERRA World Championship που πραγματοποιείται κάθε τέλος Οκτωβρίου, εκεί απο όπου ξεκίνησε, στο Maui της Χαβάης. Αυτό που κάνει το XTERRA ξεχωριστό, ειναι το γεγονός οτι εκτός απο την κολύμβηση που πραγματοποιείται όπως και στους άλλους αγώνες τριάθλου, σε θάλασσα ή λίμνη, τα αγωνίσματα της ποδηλασίας και του τρεξίματος πραγματοποιούνται σε εκτός δρόμου δασικές διαδρομές και μονοπάτια, φέρνοντας τον κόσμο σε επαφή με την φύση και το περιβάλλον. Αυτό σημαίνει οτι οι αθλητές κα αθλήτριες χρησιμοποιούν ποδήλατα mountain bike στο σκέλος της ποδηλασίας και ακολουθούν χωμάτινες διαδρομές (trail run) στο σκέλος του τρεξίματος.

Η επίσημη απόσταση στο XTERRA Triathlon, είναι 1500 μέτρα κολύμβηση, 30 χιλιόμετρα mountain bike και 10 χιλιόμετρα ορεινό τρέξιμο, ενώ υπάρχει και η Sprint απόσταση στις μισές διαδρομές.

Οι αθλητές ξεκινούν με το σκέλος της κολύμβησης και στην συνέχεια παίρνουν τα ποδήλατα τους απο την Ζώνη Αλλαγής, για να συνεχίσουν στο σκέλος της ποδηλασίας. Αφού ολοκληρώσουν την διαδρομή της ποδηλασίας, επιστρέφουν για να αφήσουν το ποδήλατο τους και να συνεχίσουν με το τρεξίμο. Όταν ολοκληρώσουν και αυτό το σκέλος, επιστρέφουν και πάλι για να τερματίσουν τον αγώνα τους, στη γραμμή τερματισμού. Η συγκεκριμένη διαδικασία ειναι standard σε όλους τους αγώνες τριάθλου ανεξάρτητα απο την απόσταση.

Αν είστε ήδη τριαθλητής ή αν δοκιμάζετε πρώτη φορά ένα αγώνα Off Road Triathlon, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μερικές διαφοροποιήσεις στην προπόνηση σας. Αυτό που σίγουρα πρέπει να κάνετε είναι να προπονηθείτε στο mountain bike. Η βελτίωση της τεχνικής σας, η σωστή θέση οδήγησης, οι αλλαγές ταχυτήτων, η ισσοροπία, είναι απο τα πράγματα που πρέπει να αφιερώσετε χρόνο και να τα εξασκήσετε συστηματικά. Μην ξεχνάτε οτι στο XTERRA, μπορεί να χρειαστεί να κουβαλήσετε για λίγο το ποδήλατο σας σε καποια σκαλοπάτια, ή να το σπρώξετε σε κάποιο μονοπάτι.

Το ίδιο ισχύει και στο τρέξιμο. Βάλτε οπωσδήποτε στην προπόνηση σας το τρέξιμο σε ανώμαλο δρόμο, σε ποικιλία διαδρομών. Μην ξεχνάτε οτι στο ορεινό τρέξιμο οι διαδρομές περιλαμβάνουν συνεχείς εναλλαγές και ο ρυθμός ειναι δύσκολο να κρατηθεί σταθερός. Θα χρειαστεί να περπατήσετε σε μικρά ανηφορικά κομμάτια, να πατήσετε σε λάσπες ή να τρέξετε στην παραλία.

Φροντίστε να ακούτε συνέχεια το σώμα σας, να μην ξεχνάτε την τροφοδοσία σας και να αναπληρώνετε τα υγρά που χάνονται απο την εφίδρωση. Μην ασχολείστε με τον ανταγωνισμό αφου στο XTERRA, κάθε αθλητής & αθλήτρια έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Οι καλοί κολυμβητές έχουν να αντιμετωπίσουν τους δυνατούς και τεχνικά άνετους ποδηλάτες, ενώ όλοι θα πρέπει να κρατήσουν ενα μεγάλο απόθεμα δυνάμεων για το σκέλος του ορεινού τρεξίματος.

Ένα ειναι σίγουρο. Θα ιδρώσετε, θα λερωθείτε, θα κουραστείτε μα πάνω απο όλα θα διασκεδάσετε. Θα ζήσετε μοναδικές στιγμές έντασης, πάθους και περιπέτειας στη φύση, θα απολαύσετε αξέχαστες εικόνες, θα γνωρίσετε ανθρώπους απο όλο τον κόσμο με τα ίδια ενδιαφέροντα, την μεγάλη οικογένεια του XTERRA.

Στο τέλος θα είστε περήφανοι που «Ζήσατε Περισσότερα». Μια ξεχωριστή εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη και θα θέλετε οπωσδήποτε να ξαναζήσετε!

Μέχρι τότε Καλές Προπονήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ