ΒΟΛΕΪ

Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, το τριφυλλάκι που θα αφήσει εποχή

_,   ,  14  2017
_, , 14 2017 /_

Ο 16χρονος ακραίος του Παναθηναϊκού, Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, μίλησε στο "ΕΘΝΟΣΠΟΡ" για την ανάδειξή σε MVP, τις συμβουλές του πατέρα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου και τα βολεϊκά όνειρα που έχει.

Κυριολεκτικά στο παρά πέντε το ανδρικό τμήμα βόλεϊ του Παναθηναϊκού κατάφερε να συγκροτήσει ομάδα και να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες συμμετοχής στο πρωτάθλημα Volley League. Η τεράστια κρίση στην ΠΑΕ συμπαρέσυρε και τα ιστορικά τμήματα του Ερασιτέχνη αλλά μέσα από την λαίλαπα και την καταστροφή άνθισε και πάλι το… τριφύλλι.

Οι ελπίδες για επιβίωση του τμήματος έρχονται από τα νέα και ταλαντούχα παιδιά που από τα θρανία του σχολείου βρέθηκαν στα βαθιά του επαγγελματικού πρωταθλήματος. Η περίπτωση του Χαράλαμπου Ανδρεόπουλου μοιάζει με παραμύθι, μία ιστορία "που συμβαίνει κάθε εκατό χρόνια" όσα και τα χρόνια ζωής του τμήματος. Σηκώνει τη βαριά κληρονομιά του μπαμπά που Δημήτρη που πήρε μεταγραφή ελέω Γιώργου Βαρδινογιάννη, για 17 χρόνια φόρεσε την πράσινη φανέλα, κατέκτησε 5 Πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα

Γεννημένος στις 23 Ιανουαρίου 2001 ο Χαράλαμπος είναι μαθητής της Β΄ Λυκείου και πέρασε στην ιστορία ως πιο μικρός σε ηλικία βολεϊμπολιστας που ξεκίνησε βασικός στην ομάδα του Παναθηναϊκού και ο νεότερος που διακρίθηκε ως πολυτιμότερος αθλητής (MVP) αγωνιστικής. Κατέρριψε το ρεκόρ που κατείχε ο Σωτήρης Πανταλέων ο οποίος το 1997 σε ηλικία 17 ετών πήρε θέση βασικού μετά από τυχαίο περιστατικό, της απεργίας των επαγγελματιών αθλητών. Ο Πανταλέων με αντίπαλο τον Άρη έκανε μπλοκ στον θρυλικό Λιούμπομιρ Γκάνεφ και καθιερώθηκε.

Ο ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΑΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ

Η ιστορία ξεκινάει 40 χρόνια πίσω, στις αλάνες της Κορίνθου. Ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος έπαιζε ποδόσφαιρο και βόλεϊ όπου αντί για φιλέ υπήρχε ένα σχοινί που άπλωναν τα ρούχα. "Στην αρχή μου άρεσε το ποδόσφαιρο αλλά επειδή τα ξαδέλφια μου έπαιζαν βόλεϊ συνέχισα να παίζω και εγώ μαζί τους για να έχω παρέα. Πήγα στον Παλαίμωνα και ο Γιέρζι Βελτζ με επέλεξε στην προεθνική ομάδα. Ετσι ακούστηκε το όνομα μου. Το 1983 ήρθε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης και με ζήτησε για μεταγραφή. Η Κόρινθος λόγω της Motor Oil είχε άριστες σχέσεις με την οικογένεια Βαρδινογιάννη κι έτσι εγώ ήρθα τρίτος πασαδόρος μαζί με τον Βαγγέλη Κοκκιναρά και Σπύρο Πρωτοψάλτη, τον μπαμπά του Θανάση που παίζει τώρα".

Και αν ο Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος νιώθει την ασφάλεια του μπαμπά του μέσα και έξω στο γήπεδο, ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος έπρεπε να ακολουθεί πάντα το ένστικτο του για να επιβιώνει. Για πρώτη φορά αναφέρθηκε με μεγάλη συγκίνηση για το πως ο μπαμπάς του έμαθε πως ο υιος του παίζει βόλεϊ… "Ο μπαμπάς μου ήταν ένας απλός άνθρωπος του μεροκάματου. Έχασε νωρίς τη γυναίκα του και μητέρα μου και αφοσιώθηκε στο πως θα μεγαλώσει εμένα και την αδελφή μου. Δεν ήταν άνθρωπος του αθλητισμού, πήγαινε μόνο μία – δύο ώρες στο καφενείο το απόγευμα. Αυτό ήταν όλο. Όταν κλήθηκα στην Εθνική ανδρών και παίζαμε έναν σημαντικό αγώνα που τον μετέδιδε η κρατική τηλεόραση οι θείοι μου που γνώριζαν τον ρώτησαν εάν είναι “δικό μας παιδί” αυτός ο Ανδρεόπουλος που παίζει. Όπως αργότερα μου είπαν οι θείοι μου, για αρκετή ώρα κοίταζε την τηλεόραση. Μόλις αναγνώρισε τον υιό του έκλεγε σα μικρό παιδί. Πριν πεθάνει μου είπε πως μου αφήνει μεγάλη κληρονομιά, ένα πολύ μεγάλο όνομα. Αυτό δεν το ξεχνάω ποτέ".

Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ

Κάπως έτσι, λοιπόν, μεγαλώνει και ο Χαράλαμπος, με δωρικό στιλ, λίγες ανέσεις και πολλές αξίες. "Ο Χαράλαμπος έβγαλε όλο το δημοτικό σχολείο στη Λαμία, όσο ήμουν και εγώ προπονητής εκεί. Από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού άρχισε να δείχνει την κλίση του στο βόλεϊ", λέει ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος και καθημερινά προσπαθεί να λύνει τις απορίες του υιού του αλλά και να τον διαπαιδαγωγεί όπως και τα υπόλοιπα παιδιά των ομάδων παίδων και εφήβων του Παναθηναϊκού που εδώ και τέσσερα χρόνια έχουν ανασυγκροτηθεί και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα πρωταθλήματα υποδομής: " Δεν θέλω ο Χαράλαμπος αλλά και όλα τα νέα παιδιά να κάνουν τα δικά μας λάθη. Τότε μας ζητούσαν τις νίκες επιτακτικά. Οποιος έχανε ζητούσαν το κεφάλι του. Θέλω να έχουν αθλητική κουλτούρα και μόρφωση. Να σέβονται τις αξίες του αθλητισμού και τους αντιπάλους τους, να είναι αλληλέγγυοι στην κοινωνία και θετικοί στη μάθηση. Αν έχουν όλο αυτό το υπόβαθρο θα μπορέσουν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις. Επίσης, με τον Χαράλαμπο κάναμε συμφωνία πριν το πρωτάθλημα. Θα είναι στην ομάδα όσο είναι πρώτος μαθητής και μέχρι τώρα κρατάει την υπόσχεση του".

Σέβομαι, προχωράω, ακούω, δουλεύω και βελτιώνομαι

O Xαράλαμπος έκανε το ντεμπούτο του στις 23 Οκτωβρίου 2016 κόντρα στη Νέα Πέραμο σε αγώνα στο Λουτράκι. Ένα χρόνο αργότερα (4/11/2017) κόντρα στη Νίκη Αιγινίου αγωνίστηκε βασικός και το Σάββατο 11 Νοεμβρίου ήταν κορυφαίος στη νίκη επί του Ηρακλή με 3-0 σετ που του έδωσε και τον τίτλο του MVP για την 3η αγωνιστική.

_,   ,  14  2017
_, , 14 2017 /_

Η προπόνηση μόλις έχει τελειώσει στις επτά το απόγευμα, χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει και μόλις που προλαβαίνει να φάει και να διαβάσει τα μαθήματα του. Κάπως έτσι κυλάει και η μέρα ενός μαθητή – πρωταθλητή. "Τελειώνω στις 3.30 το απόγευμα από το σχολείο έρχομαι στο γήπεδο για προπόνηση, γυρίζω σπίτι και μέχρι τις 8.30 πρέπει να έχω φάει. Ακολουθεί διάβασμα, πολλές φορές και μέχρι τα μεσάνυχτα. Το πιθανότερο είναι πως θα ακολουθήσω θετική κατεύθυνση", λέει ο Χαράλαμπος.

Έχει για πρότυπο του τον Ρώσο Τετιούκιν, τον Αμερικανό Άντερσον και τον Πολωνό Κούμπιακ, ενώ το μεγάλο του όνειρο είναι κάποια στιγμή να αγωνιστεί στο εξωτερικό: "Θα ήθελα πολύ να ζήσω την εμπειρία του ιταλικού ή του ρωσικού πρωταθλήματος".

Αγωνίζεται στη θέση του ακραίου με υποδοχή αν και όσοι τον γνωρίζουν καλά πιστεύουν πως είναι μεγάλο ταλέντο και ως πασαδόρος. Όσο για την εμπειρία του να είσαι βασικός στον Παναθηναϊκό με το Νο 13 είπε: "Δεν μεγαλοποιώ και δεν υποτιμώ καταστάσεις. Δουλεύω, ακούω, προχωράω και βελτιώνομαι. Αυτή είναι η πορεία μου. Μου αρέσει και πασαδόρος όπως ο μπαμπάς, αλλά προτιμώ ακραίος. Σέβομαι την ιστορία της φανέλας όχι μόνο του Παναθηναϊκού αλλά και των αντιπάλων του στον αγώνα. Πιστεύω πολύ σε αυτή την ομάδα που έχουμε τώρα. Παρόλο που ξεκινήσαμε αργά και με προβλήματα θα πετύχουμε τους στόχους μας".

Το "μωρό" θα αφήσει εποχή

Το δικό του ξεκίνημα στον Παναθηναϊκό θυμάται ο Σωτήρης Πανταλέων βλέποντας τον Χαράλαμπο Ανδρεόπουλο αλλά όπως τονίζει ο "πιτσιρικάς έχει περισσότερα πλεονεκτήματα" και εξηγεί: "Αν ο Παναθηναϊκός μετά από τρεις αγωνιστικές έχει 4 βαθμούς οφείλεται σε αυτό το μωρό. Η κρίση έκανε και ένα καλό. Εδωσε ευκαιρίες στα νέα παιδιά να μπουν μέσα στις ομάδες ως βασικοί. Δεν ξέρω εάν άλλες εποχές θα είχε αυτή την ευκαιρία. Είναι ένα πηγαίο ταλέντο. Άλλο να είσαι κεντρικός και άλλο ακραίος και επι πλέον το λέει η ψυχή του. Επίσης είναι σημαντικό ότι μεγάλωσε σε ένα βολεϊκό περιβάλλον και δίπλα στον Δημήτρη. Αυτό είναι ένα μεγάλο προσόν. Μαθαίνει αυτά που δε μπορούσαμε να μάθουμε εμείς που δεν είχαμε κάποιον ειδικό δίπλα μας. Για αυτό είμαι σίγουρος πως θα πάει ψηλά και θα αφήσει εποχή".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ