ΒΟΛΕΪ

Στην αντεπίθεση οι Κουβανοί, μετά τη φυλάκιση για βιασμό

Στην αντεπίθεση οι Κουβανοί, μετά τη φυλάκιση για βιασμό

Από τη θέση του κατήγορου βρέθηκε κατηγορούμενη η φινλανδική Πολιτεία στην υπόθεση των Κουβανών βολεϊμπολιστών που τον Ιούλιο του 2016 καταδικάστηκαν για τον ομαδικό βιασμό 21χρονη Φινλανδής.

Ενας από τους πέντε βολεϊμπολίστες που έμεινε στη φυλακή για ένα χρόνο αθωώθηκε στο εφετείο και στη συνέχεια κινήθηκε νομικά κατά της φινλανδικής Πολιτείας.

Πρόκειται για τον κεντρικό Λουίς ντε Σόουζα ο οποίος μετά από ένα χρόνο στη φυλακή κρίθηκε αθώος και απελευθερώθηκε. Ο Ντε Σόουζα έκανε προσφυγή για ανεπανόρθωτη ηθική και οικομική βλάβη και για δικαστική πλάνη που κατέστρεψε την προσωπική του ζωή και την αθλητική του καριέρα αφού μεταξύ άλλων έχασε και την συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και επαγγελματικό συμβόλαιο με ομάδα της Αργεντινής.
Μετά από δύο μήνες το δικαστήριο του Ελσίνκι επιδίκασε συνολική αποζημείωση 199.815 Ευρώ.
Τα 181.000 Ευρώ είναι η αποζημείωση για την παραμονή του στη φυλακή και τα υπόλοιπα 18.815 Ευρώ είναι η αποζημείωση για το συμβόλαιο που είχε με ομάδα της Αργεντινής και φυσικά το έχασε.
Η δικαίωση του Λουίς ντε Σόουζα ανοίγει το δρόμο για δικαίωση και για τους υπόλοιπους Κουβανούς αθλητές που αρχικά καταδικάστηκαν με βαριές ποινές (μέχρι και πέντε χρόνια).
Στο εφετείο αποδείχτηκε πως η 21χρονη ήταν σύντοφος πολυτελείας και ο άνδρας που την συνόδευε ήταν «προστάτης» της και όχι απλός φίλος της. Εκτός από την κατηγορία του βιασμού υπήρξε και ξυλοδαρμός του συνοδού της κοπέλας που όπως αποδείχτηκε δεν ήταν για την... τιμή της 21χρονης αλλά για διαφορά στην οικονομική συναλαγή.
Οι υπόλοιποι αθλητές που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση είναι ο ο Αλμπο Μιράντα που μάλιστα είχε υπογράψει συμβόλαιο στον Παναθηναϊκό και δεν ήρθε ποτέ στην Αθήνα.
Κεντρικά πρόσωπο είναι και ο MVP της Volleyleague για το 2016 με τη φανέλα του ΠΑΟΚ Ρολάντο Σεπέδα που μάλιστα είχε κλείσει συμβόλαιο 480.000 Ευρώ στην Κορέα, αλλά και ο Κάλβο που είχε υπογράψη για τη θέση του πασαδόρου στον ΠΑΟΚ.
Οι υπόλοιποι είναι ο Αμπραχάμ και ο Ουριάρτε. Από τους πέντε παραμένουν στη φυλακή ο Σεπέδα και ο Ουριάρτε. Ο τελευταίος κατηγορείται πως ήταν αυτός που είχε κλείσει τη συμφωνία με την 21χρονη. Ο Σεπέδα κατηγορήθηκε για προστασία του Ουριάρτε καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο ξυλοκόπησε τον συνοδό και «προστάτη». Μετά την εξέλιξη που έχει η υπόθεση του Λουίς ντε Σόουζα είναι σίγουρο πως θα διεκδικήσουν αποζημειώσεις και οι υπόλοιποι τέσσερις που εμπλέκονται στην υπόθεση και ουσιαστικά κατέστρεψαν τις καριέρες τους. Το επεισόδιο είχε γίνει κατά τη διάρκεια της αποστολής της Εθνικής Κούβας στην Φινλανδία για το Παγκόσμιο Λιγκ τον Ιούλιο του 2016 και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου οι πέντε καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από τρία έως πέντε χρόνια αλλά στο εφετείο ήρθαν στο φως νέα στοιχεία για το ρόλο και τη δράση της 21χρονης και του συνοδού της και η υπόθεση πήρε εντελώς διαφορετική τροπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ