ΒΟΛΕΪ

Στη φυλακή γιατί είδε βόλεϊ

Στη φυλακή γιατί είδε βόλεϊ
PHOTOGRAPH: GUARDIAN

Τελικά η Βρετανό-Ιρανή Γκοντσέχ Γκαβαμί δεν γλύτωσε τη φυλάκιση γιατί παρακολούθησε αγώνα ανδρών στο βόλεϊ. Η παγκόσμια ομοσπονδία δεν αφαιρεί από το Ιράν το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2015.

Παρά την παγκόσμια κινητοποίηση για την απευλευθέρωση της 25χρονης Βρετανό-Ιρανής δικηγόρου, Γκοντσέχ Γκαβαμί, το Ιράν επέβαλε στη νεαρή γυναίκα ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών.

Τον περασμένο Ιούνιο η Γκαβαμί συνελήφθη στην Τεχεράνη, την ώρα που παρακολουθούσε τον αγώνα ανάμεσα στο Ιράν και στην Ιταλία. Φυλακίστηκε για 120 μέρες πριν από τη δίκη. Ο δικηγόρος της Γκαβαμί ανακοίνωσε πως στην πελάτισσα του επιβλήθηκε ποινή 12 μηνών.

Το ισλαμικό κράτος απαγορεύει στις γυναίκες να παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου και το 2012 η απαγόρευση επεκτάθηκε και στο βόλεϊ, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές με την εθνική ομάδα ανδρών της χώρας να καταλαμβάνει την 6η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Πολωνίας.

Διεθνείς οργανώσεις και περισσότερες από ακτιβίστριες από ολόκληρο τον κόσμο κινητοποιήθηκαν για την απελευθέρωση της γυναίκας, στέλνοντας επιστολές μέχρι στον Ιρανό πρόεδρο.

Η παγκόσμια ομοσπονδία βόλεϊ (FIVB) ζήτησε την αθώωση της γυναίκας, αλλά δεν σκοπεύει να αφαιρέσει από την Τεχεράνη τη διοργάνωση του πανασιατικού πρωταθλήματος βόλεϊ το 2015. Ισχυρίζεται πως είναι απόφαση της ασιατικής ομοσπονδίας, η οποία φυσικά είναι μέλος της παγκόσμιας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ