ΒΟΛΕΪ

Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον ομαδικό βιασμό Φινλανδής από Κουβανούς αθλητές

Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον ομαδικό βιασμό Φινλανδής από Κουβανούς αθλητές

Η 19χρονη Φινλανδή που έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από πέντε διεθνείς παίκτες βόλεϊ της εθνικής Κούβας αποκάλυψε στο δικαστήριο τον εφιάλτη που έζησε. Οι κάμερες, το γέλιο με τις φωνές της, η μεταφορά σε νέο δωμάτιο φρίκης, οι ελληνικές διασυνδέσεις των ενόχων.

Σοκ προκαλούν οι συγκλονιστικές λεπτομέρειες για την υπόθεση του ομαδικού βιασμού μιας 19χρονης Φινλανδής από πέντε διεθνείς Κουβανούς παίκτες βόλεϊ, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από δικαστήριο του Τάμπερε.

Ο αρχηγός της εθνικής Κούβας και περσινός MVP του πρωταθλητή ΠΑΟΚ, ο 27χρονος Ρολάντο Σεπέδα, ο 19χρονος Ρικάρντο Κάλβο που υπέγραψε το καλοκαίρι στον "δικέφαλο του βορρά" αλλά το συμβόλαιό του ακυρώθηκε, ο 21χρονος Οσμάνι Ουριάρτε και ο 21χρονος Αλφόνσο Γκαβιλάν καταδικάστηκαν σε πέντε χρόνια φυλάκισης, ενώ ο 21χρονος Λουίς Σόσα σε 3,5 χρόνια.

Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον ομαδικό βιασμό Φινλανδής από Κουβανούς αθλητές

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 2 Ιουλίου, στο ξενοδοχείο "Ilves" και μία ημέρα αργότερα η αστυνομία συνέλαβε και προφυλάκισε οκτώ παίκτες της εθνικής ομάδας, που βρισκόταν στο Τάμπερε, 170 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Ελσίνκι, για τους αγώνες του World League.

Δύο παίκτες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από μερικές ημέρες, ενώ ένας τρίτος, ο 24χρονος Ντάριελ Άλμπο, ο οποίος είχε υπογράψει στον Παναθηναϊκό πριν περιληφθεί στις υποχρεώσεις της πατρίδας του, αποφυλακίστηκε στα τέλη Αυγούστου, αφού το δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν "σημαντικές αμφιβολίες" σχετικά με την εμπλοκή του στο συμβάν.

Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον ομαδικό βιασμό Φινλανδής από Κουβανούς αθλητές

Αν και στη Φινλανδία μόλις το 8% των υποθέσεων στο οποίο το θύμα πέφτει θύμα βιασμού από άγνωστο οδηγείται στη δικαστική αίθουσα, στην προκειμένη περίπτωση η εκδίκαση της υπόθεσης άρχισε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Πιρκανμάα και διήρκεσε τρεις ημέρες.

Κατόπιν παραγγελίας της εισαγγελέα Λέενα Κολβουνιέμι, η διαδικασία καταγράφηκε από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης της αίθουσας και σύμφωνα με τη φινλανδική νομοθεσία, οι κασέτες θα παραμείνουν "σφραγισμένες" μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία της δίκης για 60 χρόνια, μέχρι τις 15 Αυγούστου 2076.

Η μαρτυρία του θύματος που "πάγωσε" τους ενόρκους

Η νεαρή Φινλανδή που έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού κατέθεσε με πάσα λεπτομέρεια τα όσα έζησε εκείνο το εφιαλτικό βράδυ Σαββάτου.

Η αρχή της νύχτας τη βρήκε να διασκεδάζει σε νυχτερινό κέντρο του Τάμπερε, όπου γνώρισε δύο από τους ενόχους, με τους οποίους γνωρίστηκε και έπιασε κουβέντα. Μάλιστα, ένας εξ αυτών, ο Μέστρε, την ενημέρωσε ότι διέμενε σε ξενοδοχείο της περιοχής και την προσκάλεσε να συνευρεθούν στο δωμάτιό του.

Ακολούθησε συναινετική σεξουαλική επαφή των δύο, με την 19χρονη, πάντως, να επισημαίνει ότι στο κλαμπ αισθανόταν κουρασμένη και ελαφρώς μεθυσμένη και πως επειδή η μνήμη της ήταν ασθενής, πιθανώς να την είχαν ναρκώσει. Όταν τελείωσε η σεξουαλική πράξη, ο Μέστρε έστειλε γραπτό μήνυμα στον Κάλβο, προσκαλώντας τον στο δωμάτιο, δίχως τη συναίνεση της γυναίκας.

Από αυτό το σημείο αρχίζει ο εφιάλτης της. Η Φινλανδή έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού ανά δυάδες. Οι φωνές δεν έγιναν αντιληπτές από τους υπολοίπους ενοίκους του ξενοδοχείου, ενώ όπως υποστηρίζει η ίδια, ο Μέστρε γελούσε με την αντίδρασή της.

Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον ομαδικό βιασμό Φινλανδής από Κουβανούς αθλητές

Οι Κουβανοί ακινητοποιούσαν την ανυπεράσπιστη γυναίκα κρατώντας τα χέρια της και τραβώντας τα μαλλιά, την ώρα που ορισμένοι εξ αυτών απαθανάτιζαν τις σκηνές μέσω των κινητών. Σε ένα σημείο της βραδιάς, το θύμα έχασε τις αισθήσεις του, ενώ κάποια στιγμή μεταφέρθηκε σε άλλο δωμάτιο, όπου έπεσε θύμα βιασμού από τον Σόσα.

Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι το όλο περιστατικό διήρκεσε 2,5 ώρες, ωστόσο το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας του ξενοδοχείου απέδειξε ότι το μαρτύριο κράτησε 1,5 ώρα. Όταν ολοκληρώθηκε, η νεαρή γυναίκα κατάφερε να φτάσει στο λόμπι του ξενοδοχείου, όπου το προσωπικό τη ρώτησε τη συνέβη. Η αστυνομία κατέφθασε αμέσως στον τόπο του εγκλήματος και η γυναίκα ανέφερε το συμβάν.

Όπως πρόσθεσε κατά την κατάθεσή της, από εκείνη την εφιαλτική βραδιά αντιμετωπίζει προβλήματα ύπνου, βλέπει εφιάλτες και έχει κρίσης άγχους. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση γιατρού στο δικαστήριο, η 19χρονη Φινλανδή υποφέρει από μετατραυματικό στρες και κατάθλιψη.

Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον ομαδικό βιασμό Φινλανδής από Κουβανούς αθλητές

Τι υποστήριξαν οι Κουβανοί

Οι πέντε Κουβανοί βολεϊμπολίστες που βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου δήλωσαν αθώοι. Από την ανακριτική διαδικασία υποστήριζαν ότι είχαν έρθει σε σεξουαλική επαφή με το θύμα, αλλά κατόπιν συναίνεσης.

Μάλιστα, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ζήτησαν από το δικαστήριο να λάβει υπόψιν ότι τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα και την απώλεια των συμβολαίων που προέκυψε από αυτήν.

Το δικαστήριο δεν δέχθηκε κανέναν ισχυρισμό τους, αφού πλην της λεπτομερούς και καταδικαστικής μαρτυρίας του θύματος, υπήρχε στη διάθεση των δικαστών το οπτικοακουστικό υλικό από τα κινητά τηλέφωνά τους, καθώς και οι αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσαν κατά την ξεχωριστή ανάκρισή τους από την αστυνομία.

Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον ομαδικό βιασμό Φινλανδής από Κουβανούς αθλητές

Η καταδίκη και η διαφοροποίηση του παίκτη του ΠΑΟ

Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι πέντε Κουβανοί φέρονταν να είχαν υποβάλει το θύμα "σε πολλαπλές σεξουαλικές επαφές δια της βίας και της αξιοποίησης φόβου και αδυναμίας (σ.σ. του θύματος) ".

Οι ποινές σε περιπτώσεις ομαδικών βιασμών κυμαίνονται από δύο έως δέκα χρόνια στη Φινλανδία. Το δικαστήριο στάθηκε στην ταπεινωτική συμπεριφορά των δραστών προς το θύμα κατά τη διάρκεια του βιασμού, με βάση τις εικόνες που υπήρχαν από τα κινητά τηλέφωνα και γι' αυτό οι τέσσερις εξ αυτών καταδικάστηκαν σε πέντε χρόνια κάθειρξης.

Ο πέμπτος διεθνής βολεϊμπολίστας τιμωρήθηκε με 3,5 χρόνια διότι δεν συμμετείχε στον ομαδικό βιασμό, αλλά επιτέθηκε στο θύμα μόνος του σε διαφορετικό δωμάτιο του ξενοδοχείου.

"Οι κατηγορούμενοι είναι βολεϊμπολίστες της ολυμπιακής ομάδας και γνωστοί παγκοσμίως στο άθλημα. Οι κατηγορούμενοι είναι ένοχοι για σοβαρές σεξουαλικές παραβάσεις. Η απώλεια των συμβολαίων τους οφείλεται στο έγκλημα και οι ακόλουθες ποινές θεωρούνται αναμενόμενες επιπτώσεις", υποστήριξε το δικαστήριο κατά την ετυμηγορία, όπου δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στους πέντε βολεϊμπολίστες.

Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον ομαδικό βιασμό Φινλανδής από Κουβανούς αθλητές

Επιπροσθέτως, τους επιβλήθηκε συνολικό πρόστιμο 9.000 ευρώ για τη βλάβη που προκάλεσαν στο θύμα όσο ήταν αναίσθητο και 15.000 για τη βλάβη όσο ήταν ακινητοποιημένο. Ο συνήγορος του Γκαβιλάν υποστήριξε ότι ο πελάτης του θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξουν και οι υπόλοιποι τέσσερις διεθνείς παίκτες.

Την ίδια στιγμή, ο συμπαίκτης τους που αθωώθηκε και βρίσκεται ήδη στην Κούβα, Νταριέλ Άλμπο, εξετάζει το ενδεχόμενο να μηνύσει το φινλανδικό κράτος για την άδικη προφυλάκισή του και τη ζημιά που υπέστη η εικόνα του, με συνέπεια μεταξύ άλλων να ακυρωθεί το συμβόλαιό του με τους "πράσινους".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πέντε χρόνια φυλάκιση στον Σεπέδα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ