ΒΟΛΕΪ

Ντάντε - Σαφράνοβιτς, οι ηγέτες του ΠΑΟΚ

VOLLEY LEAGUE / 3ïò / ÔÅËÉÊÏÓ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏÊ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports)
VOLLEY LEAGUE / 3ïò / ÔÅËÉÊÏÓ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏÊ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η υπεροχή του ΠΑΟΚ σε παίκτες με μεγάλη προσωπικότητα έκρινε τη μάχη του τίτλου στη Volleyleague την ώρα που ο Αγκάμεζ μετρά τον πέμπτο χαμένο του τελικό σε ισάριθμες προσπάθειες κατάκτησης του πρωταθλήματος.

Για δεύτερη διαδοχική χρονιά ο ΠΑΟΚ έκανε κάτι το οποίο έμοιαζε αδύνατο. Μετά το Λιγκ Καπ και το Κύπελλο όπου έδειχνε να μην μπορεί να κοντράρει τον Ολυμπιακό έβγαλε αντίδραση και έφτασε μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος και μάλιστα με εμφατικό τρόπο.

Κάτι ανάλογο συνέβη και πέρσι με το "δικέφαλο του Βορρά" να φτάνει μέχρι την κατάκτηση του τίτλου ξεκινώντας από την τέταρτη θέση και κάνοντας διπλό μπρέικ σε ημιτελικά και τελικό για να καταφέρει να το σηκώσει.

Αυτοί οι δύο τίτλοι έχουν ένα μεγάλο κοινό σημείο, την κατάθεση προσωπικότητας από τους παίκτες του ΠΑΟΚ. Υπάρχουν καλοί παίκτες, αθλητές με τρομερά προσόντα, όμως εκείνοι που κάνουν τη διαφορά είναι αυτοί που συνδυάζουν όλα αυτά με αθλητικό εγωισμό και ισχυρή προσωπικότητα.

VOLLEY LEAGUE / 5ïò ÔÅËÉÊÏÓ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏÊ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports)
VOLLEY LEAGUE / 5ïò ÔÅËÉÊÏÓ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏÊ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο ΝΤΑΝΤΕ, Ο ΣΑΦΡΑΝΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Στους τελικούς είδαμε πολλούς παίκτες να βγαίνουν μπροστά και να τραβούν την ομάδα του ΠΑΟΚ. Στο βόλεϊ η πιο κομβική θέση είναι αυτή του ακραίου, όπου πρέπει να έχεις ολοκληρωμένους παίκτες. Ο ΠΑΟΚ είχε και φέτος την τύχη να διαθέτει δύο εξαιρετικούς παίκτες σε αυτή τη θέση αφού οι Σαφράνοβιτς και Ντάντε έπαιξαν και για τον άτυχο Στάροβιτς οδηγώντας την ομάδα τους στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος.

Οι εμφανίσεις των δύο σίγουρα δεν μας προξένησαν καμία εντύπωση γνωρίζοντας την τεράστια κλάση τους. Άλλωστε, τι να γράψουμε εμείς για τον Ντάντε όταν έχει παίξει παιχνίδια στο υψηλότερο επίπεδο επί μια δεκαπενταετία σαρώνοντας όλους τους τίτλους με την Εθνική Βραζιλίας. Η μόνη ένσταση αφορούσε την κατάσταση στην οποία θα βρισκόταν αφού τα χρόνια έχουν περάσει, όμως η τεράστια κλάση του ακόμα και στα 36 του χρόνια αρκεί για να κάνει τη διαφορά. Εξάλλου, είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε και την προηγούμενη δεκαετία στα ελληνικά γήπεδα, όταν φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού μας πρόσφερε εντυπωσιακές στιγμές.

Για τον Σαφράνοβιτς τα είχαμε πει και στο προηγούμενο πέρασμα του από την Ελλάδα. Είναι ένας παίκτης - βαρόμετρο κάνοντας πάρα πολλές δουλειές για την ομάδα του. Φέτος, στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος έπαιζε στα κόκκινα και μετά τη φυσιολογική του αγωνιστική κοιλιά ανέβασε στροφές στα πλέι οφ και "καθάρισε". Επειδή οι αριθμοί πολλές φορές μιλούν από μόνοι τους αρκεί να αναφερθούμε σε ορισμένα στατιστικά του Ισραηλινού ακραίου. Πήρε τις περισσότερες υποδοχές (43) από κάθε άλλων που έπαιξε στο ματς, έκανε μόλις ένα λάθος και ταυτόχρονα είχε 54% στην επίθεση.

Θα ήταν άδικο όμως να μην αναφερθούμε και στους Έλληνες. Ο Τακουρίδης ήταν εντυπωσιακός σε όλη τη σειρά και στον πέμπτο τελικό μέτρησε 7/11 επιθέσεις και πέντε μπλοκ. Ο Τερζής σε όλους τους αγώνες των πλέι οφ έτρεξε εξαιρετικά την ομάδα του και πιστώνεται το εντυπωσιακό 57% που είχαν οι ασπρόμαυροι στον πέμπτο τελικό, ενώ ο Γκαράς κράτησε παρά την πίεση που του άσκησε ο Ολυμπιακός.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και σε δύο παίκτες που αποκτήθηκαν για να έρχονται από τον πάγκο και να προσφέρουν λύσεις, όμως έτσι όπως ήρθε η χρονιά έπεσαν στα βαθιά και κολύμπησαν... Τόσο ο Χάρης Σακόγλου όσο και ο Σωτήρης Σωτηρίου αξίζουν συγχαρητήρια για τη φετινή τους παρουσία και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι είχε σταθεί αρκετές φορές σε αυτούς και ο Ερνάντο Γκόμεζ.

VOLLEY LEAGUE / 5ïò ÔÅËÉÊÏÓ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏÊ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports)
VOLLEY LEAGUE / 5ïò ÔÅËÉÊÏÓ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏÊ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

ΤΟ ΑΔΥΝΑΜΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΑΓΚΑΜΕΖ

Η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στον νικητή και ο Ολυμπιακός φέτος ήταν μακράν η πιο σταθερή ομάδα της σεζόν. Με έναν προπονητή που ανέλαβε μία ομάδα χωρίς καμία δική του επιλογή κατάφερε να φτιάξει ένα σύνολο που αγωνίστηκε με τις δικές του αρχές μέσα από μπόλικη δουλειά.

Το γιατί δεν κατάφερε να πάρει και το πρωτάθλημα κόντρα στον ΠΑΟΚ οφείλεται στο ότι ο δικέφαλος του Βορρά έκανε πράγματα που δεν του έβγαιναν στις προηγούμενες αναμετρήσεις τους, συν την αγωνιστική άνοδο παικτών - κλειδιά. Ο ΠΑΟΚ όλη τη χρονιά προσπαθούσε να βρει στην υποδοχή τον Τσούπκοβιτς παίρνοντας μεγάλο ρίσκο στο σερβίς και χωρίς το ανάλογο αποτέλεσμα. Σε αυτή τη σειρά και ειδικά στον πέμπτο τελικό ο Σέρβος μπήκε στο σημάδι (κυρίως από τους Ντάντε και Σαφράνοβιτς) και φανέρωσε την αδυναμία του στο συγκεκριμένο τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΠΑΟΚ πήρε πέντε άσους και όλοι ήταν πάνω στον Τσούπκοβιτς!

Από εκεί και πέρα ο ΠΑΟΚ ανταποκρίθηκε καλύτερα στον περιορισμό του Αγκάμεζ. Ο Κολομβιανός έχει μονίμως διπλό ή τριπλό μπλοκ απέναντι του το οποίο του περιόριζε το πεδίο δράσης του. Τα τρία μπλοκ σε 35 επιθέσεις είναι λίγα, αλλά ταυτόχρονα ο Κολομβιανός οδηγήθηκε σε πέντε λάθη, ενώ βγήκαν και 14 άμυνες. Όλα αυτά απέναντι στον Αγκάμεζ που είχε το εξωπραγματικό 72% στον πρώτο τελικό! Βέβαια ο Αγκάμεζ είχε να αντιμετωπίσει και τη δική του... κατάρα. Αυτή ήταν η πέμπτη φορά (τέσσερις με Παναθηναϊκό και μία με Ολυμπιακό) που έπαιξε σε τελικούς πρωταθλήματος στη χώρα μας, σε όλους η ομάδα του είχε το πλεονέκτημα έδρας, όμως ποτέ δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει το πρωτάθλημα!

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ

Μπορεί το πρωτάθλημα να τελείωσε μόλις χτες, όμως εκείνο που θα μας απασχολήσει τις επόμενες ημέρες είναι τι θα γίνει στην επόμενη ημέρα των δύο ομάδων. Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τους δύο προπονητές και από εκεί και πέρα τι αποφάσεις θα παρθούν για τα ρόστερ.

Στον ΠΑΟΚ, σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει οι παράγοντες του, επιθυμούν να κρατήσουν τον βασικό κορμό της ομάδας. Εάν θα συμβεί αυτό θα είναι ιδιαίτερα καθοριστικό ενόψει της νέας περιόδου αφού ο δικέφαλος του Βορρά θα ξεκινήσει από θέση ισχύος κόντρα στους υπόλοιπους διεκδικητές. Με τον Γκόμεζ να έχει συμβόλαιο και για του χρόνου το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται μετά το χειρουργείο του ο διαγώνιος από την Βενεζουέλα. Αν, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, η εγχείρηση είναι επιτυχημένη, τότε ο ΠΑΟΚ θα είναι ακόμα πιο ενισχυμένος σε σχέση με πέρσι έχοντα τη σιγουριά του "Χάρι" στη διαγώνιο του.

Στην αντίπερα όχθη ο Ολυμπιακός θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει πρώτα απ' όλα με τον Μπόσκαν. Ο Σέρβος απέδειξε ότι του αξίζει μια ευκαιρία να στήσει από την αρχή την ομάδα όπως εκείνος το επιθυμεί. Η εικόνα των ερυθρόλευκων ήταν εξαιρετική σε όλη τη διάρκεια της σεζόν και κατακτήθηκαν δύο τίτλοι που μόνο τυχαία δεν ήρθαν. Το πρόβλημα είναι ότι ο Ολυμπιακός χρειάζεται περισσότερους παίκτες με ισχυρή προσωπικότητα οι οποίοι να μιλούν στα κρίσιμα σημεία, όπως έκαναν οι Σαφράνοβιτς και Ντάντε.

Το μόνο σίγουρο και για τις δύο ομάδες είναι ότι εάν ξεκινήσουν το ράβε - ξήλωνε μόνο σε κακό θα τους βγει αφού αμφότερες διαθέτουν ένα ικανό κορμό, ο οποίος με τις κατάλληλες προσθαφαιρέσεις μπορεί να τις δυναμώσεις για τη μάχη της επόμενης σεζόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ