ΒΟΛΕΪ

Ντάντε, ο χαμογελαστός "Μίδας"

Ντάντε, ο χαμογελαστός "Μίδας"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Sport24.gr κάνει αναδρομή στα κατορθώματα του Ντάντε Αμαράλ και θυμάται τις σπουδαίες στιγμές που μας έχει χαρίσει ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ+VIDEO)

Η "σκόνη" από το μπρέικ τίτλου του ΠΑΟΚ στου Ρέντη δεν έχει ακόμα καθίσει, αφού το απόγευμα της Τρίτης (09/05) είναι προγραμματισμένη η φιέστα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο PAOK Sports Arena.

Από αυτή θα απουσιάζει ένας εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών της σειράς των τελικών, ο Ντάντε Αμαράλ. Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ βρίσκεται ήδη στην πατρίδα του αφού δεν μπορούσε να αλλάξει τα αεροπορικά του εισιτήρια.

Αν ο 37χρονος ακραίος θα αγωνίζεται και του χρόνου στον ΠΑΟΚ δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του του στο τρίτο σερί πρωτάθλημα του "δικεφάλου του Βορρά" επιβεβαιώνοντας τα ηγετικά χαρακτηριστικά του.

Η ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ

Τον Ντάντε όμως δεν τον μάθαμε τώρα. Μετά από ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα στη Βραζιλία παίζοντας επαγγελματικά από 18 του ο Ντάντε το καλοκαίρι του 2002 έρχεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη για χάρη της Μόντενα.

Brazil's Dante Guimaraes Amaral (18) sets the ball with Gilberto Godoy Filho (7) watching during their preliminary round volleyball match against Netherlands at the 2004 Olympics Games in Athens, Thursday, Aug. 19, 2004. Brazil won 25-22, 24-26, 25-21, 25-19. (AP Photo/Morry Gash)
Brazil's Dante Guimaraes Amaral (18) sets the ball with Gilberto Godoy Filho (7) watching during their preliminary round volleyball match against Netherlands at the 2004 Olympics Games in Athens, Thursday, Aug. 19, 2004. Brazil won 25-22, 24-26, 25-21, 25-19. (AP Photo/Morry Gash) AP

* Ντάντε και Τζίμπα επί σειρά ετών αποτέλεσαν το καλύτερο δίδυμο ακραίων.

Έχοντας ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του με τις μικρές εθνικές ομάδες της Σελεσάο το καλοκαίρι του 2004 εκπροσωπεί τη χώρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και μαζί με τον Τζίμπα συνθέτουν ένα τρομακτικό δίδυμο ακραίων!

Εκεί τον μαθαίνουν καλύτερα και οι Έλληνες φίλαθλοι αφού πραγματοποιεί εντυπωσιακές εμφανίσεις. Η Σελεσάο περνά "τρένο" από τη φάση των ομίλων χάνοντας μόνο ένα ματς από τα πέντε που έδωσε (σ.σ. εκείνο με τις ΗΠΑ όντας αδιάφορη) και προκρίνεται ως πρώτη στην επόμενη φάση.

Στον προημιτελικό με την Πολωνία η Βραζιλία χρειάζεται κάτι λιγότερο από μία ώρα και τριάντα λεπτά για να επικρατήσει με 3-0 (25-22, 27-25, 25-18), ενώ στον ημιτελικό οι ΗΠΑ άντεξαν ακόμα λιγότερο χάνοντας και εκείνες με το ίδιο σκορ.

Στον τελικό περίμενε η Ιταλία όμως και εκείνη υποκλίθηκε στην ανωτερότητα των Βραζιλιάνων. Με μπροστάρη τον Τζίμπα και άξιο συμπαραστάτη τον Ντάντε η Σελεσάο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και άρχισε ο "χορός" των μεταλλίων.

ΟΤΑΝ Ο ΣΤΑΘΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΝΕΪΜΑΡ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ

Η καλύτερη... γνωριμία του Ντάντε με τους Έλληνες φιλάθλους έγινε την τριετία 2005-2008. Ο Βλάσης Σταθοκωστόπουλος, μετά από την αποτυχημένη σεζόν 2004-05 στην οποία πλήρωσε το γεγονός ότι την τελευταία στιγμή χάλασαν οι τρεις σούπερ μεταγραφές ξένων που είχε σχεδόν τελειωμένες, έπαθε από το πάθημά του και έτσι φρόντισε από νωρίς να χτίσει μία ομάδα που θα επέστρεφε στους τίτλους.

Έτσι, από τον Μάρτιο του 2005 είχε ουσιαστικά κλείσει τον Ντάντε Αμαράλ μαζί με τον έτερο διεθνή Βραζιλιάνο πασαδόρο, Μαρσελίνιο, προκαλώντας αίσθηση όχι μόνο στην ελληνική κοινότητα του βόλεϊ αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Για να το κάνει φυσικά αυτό έπρεπε να προσθέσει αρκετά μηδενικά (φημολογείται ότι οι συνολικές αποδοχές του έφταναν κοντά στις 700.000 ευρώ) στον τραπεζικό λογαριασμό του 25χρονου τότε ακραίου, αφού επρόκειτο για ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου βόλεϊ και σε εξαιρετική ηλικία.

Ντάντε, ο χαμογελαστός "Μίδας"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

* Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού έχουν σηκώσει στα χέρια τον Ντάντε στη φιέστα για το πρωτάθλημα του 2006 στον "Τάφο του Ινδού"

Το ξεκίνημα του Ντάντε μπορεί να ήταν νωθρό όμως όσο περνούσε ο καιρός ήταν εντυπωσιακός οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Μάλιστα, οι πράσινοι εκείνοι τη σεζόν είχαν μεν το πλεονέκτημα της έδρας, ωστόσο πανηγύρισαν την κατάκτηση του τίτλου στον τέταρτο τελικό επικρατώντας εκτός έδρας επί του Ηρακλή.

Οι μονομαχίες με τον "γηραιό" συνεχίστηκαν και για την επόμενη διετία της παραμονής του Ντάντε στη χώρα μας με τις δύο ομάδες να μοιράζονται ουσιαστικά τους τίτλους. Ο Ηρακλής έπαιρνε τα πρωταθλήματα και ο Παναθηναϊκός το Κύπελλο.

Η "ΝΤΡΙΜ ΤΙΜ" ΤΟΥ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΟ ΡΕΖΕΝΤΕ

Φυσικά, το μεγαλύτερο παράσημο του Ντάντε ήταν τα κατορθώματα του με την Εθνική ομάδα της Βραζιλίας. Εκεί όπου μαζί με την υπόλοιπη αρμάδα του "μαέστρου" Μπερνάντο Ρεζέντε κατέκτησαν όλους τους τίτλους μέσα σε μία οκταετία.

Brazil's Dante Amaral celebrates during a men's semifinal volleyball match against Italy at the 2012 Summer Olympics, Friday, Aug. 10, 2012, in London. (AP Photo/Jeff Roberson)
Brazil's Dante Amaral celebrates during a men's semifinal volleyball match against Italy at the 2012 Summer Olympics, Friday, Aug. 10, 2012, in London. (AP Photo/Jeff Roberson) AP

Από το 2004 μέχρι και το 2012 η σελεσάο κυριάρχησε παντού! Ντάντε και Τζίμπα έμαθαν στον υπόλοιπο κόσμο τις επιθέσεις από το "6" σε ταχύτητα πρώτου χρόνου κάνοντας τις αντίπαλες ομάδες να πονοκεφαλιάζουν για το πώς θα τους αντιμετωπίσουν. Το αποτέλεσμα ήταν η κατάκτηση δύο ασημένιων μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο και του Λονδίνου.

Παράλληλα, η Βραζιλία κατέκτησε τα Παγκόσμια πρωταθλήματα του 2006 στην Ιαπωνία και του 2010 στην Ιταλία, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2007 και πάλι στη Ιαπωνία, ενώ από το 2003 μέχρι και το 2007 έπαιρνε κάθε χρόνο το World League. Για πολλούς η συγκεκριμένη φουρνιά παικτών αποτέλεσε την Ντριμ τιμ του βόλεϊ χαρίζοντας σε όλους τους φίλους του αθλήματος μοναδικές στιγμές.

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ "ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΥ"

Επιστρέφοντας στη διαδρομή του σε επίπεδο συλλόγων ο Ντάντε μετά το τέλος της θητείας του στον Παναθηναϊκό το 2008 περιπλανήθηκε σε αρκετές χώρες. Η Ντινάμο Μόσχας του έστρωσε ένα χαλί από δολάρια για τον αποκτήσει, όπως και οι Πανασόνικ Πάνθερς της Ιαπωνίας.

Στο ενδιάμεσο πάντοτε έβρισκε χρόνο για να παίξει στο βραζιλιάνικο πρωτάθλημα όπως έκανε όλα τα χρόνια του μετά τον Παναθηναϊκό. Το περασμένο καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ αναζητούσε έναν ακραίο με το όνομα του Ντάντε να πέφτει σαν κεραυνός. Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ στα 36 του χρόνια ήρθε στη χώρα μας για να βοηθήσει το "δικέφαλο του Βορρά" να διατηρήσει τα εγχώρια σκήπτρα του.

Το γεγονός ότι είχε μείνει για αρκετό καιρό εκτός αγωνιστικής δράσης σε συνδυασμό με κάποιους μικροτραυματισμούς καθυστέρησαν την είσοδο του στις υποχρεώσεις της ομάδας. Με προσεκτική διαχείριση από τον Γιάννη Καλμαζίδη ο Ντάντε άρχισε σιγά σιγά να ανεβάζει στροφές χωρίς όμως να εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του. Μάλιστα, μετά τις ήττες από τον Ολυμπιακό σε Λιγκ Καπ και Κύπελλο δεν ήταν εκείνοι που μίλησαν για έναν "τελειωμένο" αθλητή ο οποίος ήρθε για να κολλήσει ένσημα.

Τελικά η απάντηση που πήραν ήταν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο. Από τους ημιτελικούς με τον Παναθηναϊκό ο Βραζιλιάνος άρχισε να ανεβαίνει σταδιακά και να θυμίζει τον παλιό καλό εαυτό του. Εκεί όμως που ήταν απολαυστικός ήταν στους τελικούς με τον Ολυμπιακό. Με εξαίρεση το πρώτο παιχνίδι όπου τίποτα δεν δούλεψε στην ομάδα του Ελγκέτα, ο Ντάντε ήταν καταπληκτικός.

Αποκορύφωμα φυσικά ήταν η εμφάνισή του στον τελικό των τελικών! Στο πέμπτο παιχνίδι στου Ρέντη ο Ντάντε και ο Σαφράνοβιτς πήραν στις πλάτες τους την ομάδα και οδήγησαν τον ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στην έδρα του Ολυμπιακού. Αυτή ήταν και η καλύτερη απάντηση του Βραζιλιάνου ο οποίος απέδειξε έμπρακτα πως παίκτες με την προσωπικότητα και την αγωνιστική του αξία κάνουν τη διαφορά στη Volleyleague ακόμα και σε αυτή την ηλικία.

Αν δε σκεφτεί κανείς ότι τα χρήματα που κόστισε στον ΠΑΟΚ είναι σαφέστατα λιγότερα από αυτά του Αγκάμεζ (ο Κολομβιανός φημολογείται ότι έχει απολαβές κοντά στις 200.000 ευρώ, ενώ ο Ντάντε περίπου 100.000 ευρώ) τότε μπορεί κανείς να καταλάβει πως τα λεφτά δεν φέρνουν από μόνα τους την ευτυχία.

ΕΝΑΣ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω ο Ντάντε δεν θα είναι σήμερα στη φιέστα της ομάδας βόλεϊ του ΠΑΟΚ. Ο Βραζιλιάνος θέλησε να βρεθεί το συντομότερο δυνατό πίσω στην πατρίδα του για να είναι ξανά μαζί με τους ανθρώπους που αγαπάει.

Ποιοι είναι αυτοί; Η σύζυγός του Βαλκίρια, η κόρη του Τζιοβάνα και ο γιος του Αντόνιο. Ακόμα και αν δεν τον ξέρεις μπορείς να καταλάβεις την αγάπη του για την οικογένειά του ακολουθώντας τον απλά στους επίσημους λογαριασμούς του στα social media. Η αδυναμία που έχει στα δύο του παιδιά και η αγάπη για τη γυναίκα του είναι ολοφάνερες. Μάλιστα, ο Αντόνιο, ο οποίος γεννήθηκε στα χρόνια που ο Ντάντε ήταν στον Παναθηναϊκό, αντιμετώπισε ένα σοβαρότατο πρόβλημα υγείας.

Τότε ήταν και η μοναδική περίοδος που είχε σβήσει το χαμόγελο από τα χείλη του Βραζιλιάνου σούπερ σταρ, ο οποίος κατά τ' άλλα είναι ένας από τους ανθρώπους που γελούν συχνά. Ένας κύριος τόσο εντός όσο και εκτός των γηπέδων που δεν έχει προκαλέσει ποτέ με τη συμπεριφορά του, όντας παράλληλα ένας απόλυτος επαγγελματίας.

Ο Ντάντε σε χαλαρές στιγμές με τη σύντροφό του

Photo credits: Eurokinissi, AP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ