ΒΟΛΕΪ

Νγκαμπέτ εναντίον Νγκαμπέτ

Νγκαμπέτ εναντίον Νγκαμπέτ

Το Sport24.gr κάνει διαδρομή στη ζωή και τα έργα του Γάλλου βολεϊμπολίστα Έρβιν Νγκαμπέτ και θυμάται τη διαδρομή του από το Σαν Ραφαέλ μέχρι την κορυφή του κόσμου, αλλά και τις τέσσερις ποινές φυλάκισης που έχει δεχτεί! (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ + ΒΙΝΤΕΟ)

Ανεξάρτητα από τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός είναι δεδομένο ότι ο Έρβιν Νγκαμπέτ είναι ένας παίκτης ο οποίος αποτελεί ατραξιόν για το παγκόσμιο βόλεϊ. Στα 26του χρόνια θεωρείται ένας από τους καλύτερους βολεϊμπολίστες και ταυτόχρονα όμως ένας από τους πιο ιδιόρρυθμους που κυκλοφορούν στα τάραφλεξ.

Ο Νγκαμπέτ είναι ένας παίκτης ο οποίος εντός των γηπέδων λάμπει και οδηγεί τη Γαλλία και την Μόντενα σε τίτλους, ενώ την ίδια ώρα έξω από αυτά έχει απασχολήσει πολλές φορές τόσο τον Τύπο όσο και την αστυνομία με τα καμώματα του.

Πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ζωής του "Μάτζικ Νγκαμπέτ"....

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΒΟΛΕΪ

Ο Έρβιν Νγκαμπέτ γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1991 στο Σαν Ραφαέλ της Νότιας Γαλλίας και μεγάλωσε στην πόλη Πουατιέ... Μία πόλη στην κεντρική Γαλλία η οποία είναι πρωτεύουσα του νομού Βιεν και αριθμεί περίπου 120.000 κατοίκους μαζί με τα προάστια της.

Νγκαμπέτ εναντίον Νγκαμπέτ

Όπως έχει δηλώσει η πρώτη του ενασχόληση με τον αθλητισμό έγινε μέσα από το ποδόσφαιρο κάτι απόλυτα λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι στα παιδικά του χρόνια οι τρικολόρ του Ζιντάν, του Ανρί και των υπολοίπων κυριαρχούσε. Γρήγορα όμως κυριάρχησε στις επιλογές του το αίμα που κυλούσε στις φλέβες του.

Βλέπεται ο πατέρας του Έρβιν Νγκαμπέτ είναι ο Έρικ Νγκαμπέτ πρώην διεθνής βολεϊμπολίστας τόσο με το Καμερούν όσο και με την Γαλλία, ενώ πέρασε τα περισσότερα χρόνια του παίζοντας σε συλλόγους της δεύτερης πατρίδας του. Μάλιστα, δεν ήταν ένας τυχαίος αθλητής αφού κατέκτησε το πρωτάθλημα Γαλλίας πέντε φορές και το Κύπελλο άλλες τέσσερις αγωνιζόμενος στην στην AS Frejus και με την AS Cannes.

Έχοντας, λοιπόν, αυτά τα γονίδια ήταν δύσκολο να μην ασχοληθεί με το βόλεϊ. Έτσι, έγινε λοιπόν με τον Έρβιν Νγκαμπέτ να αποκτά την πρώτη του επαφή με το βόλεϊ σε ηλικία 13 ετών στις ακαδημίες της CEP Poitiers. "Ξεκίνησα να παίζω βόλεϊ γιατί έβλεπα ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσα να ταξιδεύω σε όλη τη Γαλλία" παραδέχτηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε αρκετά χρόνια αργότερα.

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡ, Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Οι εμφανίσεις και το ταλέντο του Νγκαμπέτ άρχισαν γρήγορα να γίνονται γνωστά σε όλη τη Γαλλία. Το όνομα του μπήκε γρήγορα στη λίστα των παραδοσιακών δυνάμεων της χώρας και έτσι σε ηλικία 17 ετών έκανε το πρώτο μεγάλο άλμα της καριέρας του πηγαίνοντας στην Τουρ.

Εκεί, παρά το νεαρό της ηλικίας του θα αποδείξει ότι μπορεί να παίξει και να ανταποκριθεί στο ψηλότερο επίπεδο κλείνοντας τη σεζόν έχοντας 9.1 κατά Μ.Ο. Την ίδια ώρα είχε προλάβει να οδηγήσει την Εθνική ομάδα της Γαλλίας Κ19 στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Ευρώπης το 2007 και το 2009, αλλά και εκείνη τον Κ21 σε αντίστοιχη επιτυχία το 2008. Μάλιστα, το 2008 και το 2009 είχε κερδίσει και τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη.

Παράλληλα, ο Νγκαμπέτ έκανε πράξη και ένα άλλο του όνειρο το οποίο δεν είχε καμία σχέση με το βόλεϊ. Ο Γάλλος ακραίος είχε και έχει πάθος με τη μουσική και κυρίως με τη ραπ και τη χιπ χοπ. Έχοντας πλέον την απαιτούμενη αναγνωρισιμότητα αποφάσισε και χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό όνομα "Klima" ο Νγκαμπέτ βγάζει το πρώτο του CD το 2010

Την ίδια χρονιά όμως απασχόλησε τα Μέσα με ακόμα έναν άλλο τρόπο. Ο Νγκαμπέτ κλήθηκε στην Εθνική ομάδα της Γαλλίας όπου και είχε ως προπονητή τον Φιλίπ Μπλεν. Κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Ιαπωνία ο 19χρονος τότε ακραίος ζήτησε από τον προπονητή του να πάει στα αποδυτήρια. Εκείνος δεν του το επέτρεψε και αμέσως μετά το τέλος του αγώνα και παρά τη νίκη επί της Ιαπωνίας ο Νγκαμπέτ νευριασμένος γύρισε και του είπε "Θέλεις να τα κάνω πάνω μου;".

Στη συνέχεια εκτόξευσε τα ακουστικά με τα οποία άκουγε μουσική στον τοίχο και αποχώρησε. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους της "σχέσης" του με τον Μπλεν με τον παίκτη να τιμωρείται από την Ομοσπονδία και να τίθεται εκτός ομάδας. Τα αποτελέσματα δεν δικαιώνουν τον προπονητή αφού η Γαλλία τερματίζει στην 11η θέση και ο Νγκαμπέτ βρίσκει την αφορμή να πετάξει τη χολή του για τον Μπλεν. Τα όσα έγιναν τότε στην Εθνική ομάδα βόλεϊ της Γαλλίας, θύμισαν τα όσα είχαν γίνει σε εκείνη του ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής και έτσι του δόθηκε το προσωνύμιο ο "Ανελκά του βόλεϊ".

Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΑΣΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ

Ο Νγκαμπέτ θα συνεχίσει την παρουσία του στη Γαλλία μέχρι και το καλοκαίρι του 2011 έχοντας κατακτήσει τρία Κύπελλα και ένα πρωτάθλημα. Οι εμφανίσεις του θα του ανοίξουν την πόρτα για την πρώτη του μεταγραφή στο εξωτερικό.

Η Κούνεο γίνεται η πρώτη ομάδα που θα επενδύσει στο ταλέντο του και θα τον κάνει δικό της. Η.... αλλοπρόσαλλη πλευρά του όμως θα χτυπήσει ξανά. Στους πρώτους μήνες της παρουσίας του στην Ιταλία ο Νγκαμπέτ θα συλληφθεί από τις Αρχές. Η αιτία; Η οδήγηση με πλαστό δίπλωμα οδήγησης από το Καμερούν! Η ποινή του ήταν τρεις μήνες φυλάκισης με αναστολή, η πρώτη από τις άλλες δύο που θα ακολουθήσουν.

Νγκαμπέτ εναντίον Νγκαμπέτ
BRODY 2009

* Ο Νγκαμπέτ μονομαχεί με τον Ζαγκούμνι στον ημιτελικό του Champions League.

Στο αγωνιστικό κομμάτι ο Νγκαμπέτ δίνει τα διαπιστευτήρια του με την φανέλα της Κούνεο όντας από τους καλύτερους παίκτες της και από τους πρωταγωνιστές της εξαιρετικής πορείας μέχρι τον τελικό του Champions League τη σεζόν 2012-13. Η Κούνεο μετά από ένα μεγάλο παιχνίδι επιβλήθηκε στον ημιτελικό επί της Ζάκσα (Πολωνία) με 3-2 σετ με τον Νγκαμπέτ να έχει 17 πόντους απέναντι στην ομάδα τότε του γνωστού μας από το πέρασμα του από τον Παναθηναϊκό, Πάβελ Ζαγκούμνι.

Στον τελικό η Κούνεο ηττήθηκε με 3-2 σετ από την Λοκομοτίβ Νοβοσιμπίρσκ από τη Ρωσία με μεγάλο πρωταγωνιστή έναν άλλο παλιό γνώριμό μας τον Μάρκους Νίλσον. Ο Σουηδός διαγώνιος ήταν εξαιρετικός και με 17 πόντους οδήγησε την ομάδα του στη νίκη μαζί με τους Μπιριούκοβ και Ντίβιτς. Από την άλλη ο Νγκαμπέτ είχε 18 πόντους, αλλά δεν έφταναν.

ΕΓΙΝΕ ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ "ΚΡΕΜΑΣΕ" ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ

Οι εμφανίσεις του με την Κούνεο του φέρνουν μία ακόμα πρόκληση στο εξωτερικό σε άμεση συνάρτηση με τον πατέρα του. Ο Ερίκ Νγκαμπέτ ανέλαβε το καλοκαίρι του 2013 την Κεμερόβο και ζήτησε από τον γιο του να ενισχύσει την νέα του ομάδα.

Ο Έρβιν Νγκαμπέτ άφησε την Ιταλία για το παγωμένο Κεμερόβο. Που πέφτει αυτό; Το Κεμερόβο είναι πόλη της Ρωσίας η οποία βρίσκεται στη Νοτιοδυτική Σιβηρία μόλις 2987 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα! Η θερμοκρασία το χειμώνα φτάνει μέχρι και τους -17 βαθμούς Κελσίου! Όπως καταλαβαίνεται έχει μία μικρή διαφορά τόσο με τη Γαλλία όσο και με την Ιταλία. Η Κεμέροβο είχε δημιουργήσει ένα άκρως ανταγωνιστικό σύνολο με ελληνικό χρώμα, αφού οι άλλοι δύο ξένοι της ομάδας ήταν ο Μάρκους Νίλσον που πέρασε από τον Ηρακλή και ο Μπγερν Αντράε που έπαιξε στον Παναθηναϊκό.

Νγκαμπέτ εναντίον Νγκαμπέτ

* Μία από τις συλλεκτικές φωτογραφίες του στη Ρωσία

Πριν πάει στη Ρωσία ο Έρβιν Νγκαμπέτ παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, ενώ στους πρώτους μήνες παρουσίας του στο Κεμερόβο έγινε πατέρας! Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ο 22χρονος τότε Γάλλος άφησε την ομάδα του στα κρύα του λουτρού τον Δεκέμβριο του 2013 και αναζήτησε αλλού την τύχη του αφού δεν μπορούσε να είναι μακριά από το δύο μηνών παιδί του.

Όλα τα λεφτά ήταν οι δηλώσεις του πατέρα του, ο οποίος λίγο αργότερα αποτέλεσε και εκείνος παρελθόν από την ομάδα, για τα όσα έκανε ο γιος του. "Θέλετε να σας πω τι συνέβη; Ο Έρβιν αποφάσισε να φύγει από την ομάδα. Δεν μπορώ να σας εξηγήσω κάτι περισσότερο. Έφυγε από την ομάδα παρά το γεγονός ότι αποτελούσε σπουδαία μονάδα για την ομάδα που φτιάχναμε. Ο κόσμος σίγουρα δεν θα καταλάβει την απόφασή, ενώ και οι χορηγοί έμειναν άφωνοι. Ακόμα και εγώ έμεινα άφωνος αφού δεν ήξερα κάτι. Το έμαθα μία ώρα πριν την προπόνηση. Δεν το είπε ούτε καν σε έμενα, τον πατέρα του" ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η ΙΘΑΚΗ ΤΗΣ ΜΟΝΤΕΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ

Αμέσως μόλις έμεινε ελεύθερος ο Νγκαμπέτ έψαχνε να βρει τη νέα του ομάδα. Εκείνη που του άνοιξε διάπλατα τις πόρτες για την επιστροφή του στην Ιταλία ήταν η Μόντενα με την οποία αρχικά υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το τέλος της σεζόν 2013-14.

Κάπου εκεί αρχίζει και εντυπωσιακή του άνοδος. Ο Γάλλος ακραίος έχει 14,2 πόντους μέσο όρο μέχρι το τέλος της σεζόν και η ιταλική ομάδα του προσφέρει τριετές συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2017. Ο Νγκαμπέτ είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Μόντενα την οποία την τελευταία διετία έχει οδηγήσει στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος και δύο Κυπέλλων Ιταλίας. Παράλληλα, με τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις μαζί με την υπόλοιπη εξαιρετική φουρνιά των Γάλλων έχουν φτάσει τους "τρικολόρ" στην κορυφή του κόσμου!

France's Earvin Ngapeth celebrates the last point against Poland during a Volleyball World League semifinal match at the Maracanazinho gymnasium in Rio de Janeiro, Brazil, Saturday, July 18, 2015. France won 3-2. (AP Photo/Leo Correa)
France's Earvin Ngapeth celebrates the last point against Poland during a Volleyball World League semifinal match at the Maracanazinho gymnasium in Rio de Janeiro, Brazil, Saturday, July 18, 2015. France won 3-2. (AP Photo/Leo Correa) AP

* Ο Νγκαμπέτ πανηγυρίζει τον τελευταίο πόντο στον ημιτελικό του World League κόντρα στην Πολωνία

Δεν είναι όμως όλα ρόδινα για τον Γάλλο ακραίο. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια είχε τρεις φορές μπλεξίματα με το νόμο και βρέθηκε μία ανάσα από τη φυλακή! Το 2014 μπλέχτηκε σε έναν καυγά σε κλαμπ στο Μονπελιέ και τιμωρήθηκε με τρεις μήνες φυλακή με αναστολή. Ένα χρόνο αργότερα φέρεται να γρονθοκόπησε έναν υπάλληλο σε τραίνο. Η αρχική ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν τριετή φυλάκιση, αλλά μετά από τις ενστάσεις έπεσε σε άλλους τρεις μήνες με αναστολή.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, τον Νοέμβριο του 2015, μετά από έναν αγώνα της Μόντενα παρέσυρε τρεις ανθρώπους με το αυτοκίνητο που οδηγούσε με τον έναν από αυτούς να τραυματίζεται σοβαρά αν και αργότερα διέφυγε τον κίνδυνο. Η ιταλική ομάδα τον τιμώρησε μόνο στην τελευταία περίπτωση βάζοντας τον στο "ψυγείο" για μερικές εβδομάδες με τον Νγκαμπέτ να ζητά συγγνώμη.

ΠΑΙΚΤΑΡΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Η τελευταία διετία ανήκει δικαιωματικά στο Γάλλο σούπερ σταρ του Παγκόσμιου βόλεϊ. Κι όχι άδικα τα κατορθώματα του εντός του τάραφλεξ είναι εντυπωσιακά και πολλές φορές αψηφούν τη λογική. Μια στιγμή όμως στον Έρβιν Νγκαμπέτ αναφερόμαστε οπότε η λογική δεν υπάρχει στο... μενού.

Τον έχουμε δει ματς μπολ ευρωπαϊκού πρωταθλήματος να παίρνει τον πόντο με στροφή 180 μοιρών στον αέρα, να βγάζει άμυνες με το πόδι, το στήθος, το κεφάλι και όποιον άλλον πιθανό και απίθανο τρόπο μπορεί να σκεφτεί κανείς. Τα σερβίς του αποτελούν πονοκέφαλο για τις αντίπαλους υποδοχείς, ενώ στην επίθεση είναι τόσο απρόβλεπτος που δεν παίρνεις όρκο που μπορεί να πάει η μπάλα.

France's Earvin Ngapeth scores the last point against Slovenia's team during their Volleyball European Championship final match in Sofia, Bulgaria, Sunday ,  Oct. 18, 2015. (AP Photo/Valentina Petrova)
France's Earvin Ngapeth scores the last point against Slovenia's team during their Volleyball European Championship final match in Sofia, Bulgaria, Sunday , Oct. 18, 2015. (AP Photo/Valentina Petrova) AP

* Ορισμένα από τα όσα σας αναφέραμε παραπάνω. Ανάποδο κάρφωμα και άμυνα με το πόδι από τον Γάλλο

France's Earvin Ngapeth kicks the ball to pass to his teammate during a men's preliminary volleyball match the United States at the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, Saturday, Aug. 13, 2016. (AP Photo/Matt Rourke)
France's Earvin Ngapeth kicks the ball to pass to his teammate during a men's preliminary volleyball match the United States at the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, Saturday, Aug. 13, 2016. (AP Photo/Matt Rourke) AP

Το μόνο του ελάττωμα είναι ο προβληματικός του χαρακτήρας. Στα 26του χρόνια πια όλοι ελπίζουν να ησυχάσει και να περιοριστεί μόνο στους προκλητικούς πανηγυρισμούς. Όπως και να έχει όμως ο Νγκαμπέτ είναι μια ατραξιόν για τα γήπεδα του βόλεϊ.

Αντί για κάτι περισσότερο δείτε ένα βίντεο με τα εντυπωσιακά αν μη τι άλλο κατορθώματά του.

Photo credits: AP Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ