ΒΟΛΕΪ

Νέα καλή εμφάνιση, αλλά ήττα με 3-1 από το Αζερμπαϊτζάν

Νέα καλή εμφάνιση, αλλά ήττα με 3-1 από το Αζερμπαϊτζάν

Άλλη μία καλή εμφάνιση πραγματοποίησε η Εθνική βόλεϊ Γυναικών στο Μπακού, αν και δεν απέφυγε την δεύτερη ήττα με 3-1 σετ από το Αζερμπαϊτζάν στον δεύτερο ημιτελικό του European League.

Άλλη μία καλή εμφάνιση πραγματοποίησε η Εθνική βόλεϊ Γυναικών στο Μπακού, την οποί όμως και πάλι δεν μπόρεσε να εξαργυρώσει με κάτι καλύτερο από την ήττα με ψηλά το κεφάλι, 3-1 σετ (25-22, 9-22, 25-15, 25-16), από το Αζερμπαϊτζάν στον δεύτερο ημιτελικό του European League.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μπορεί να κρατήσει ως «παράσημο» το δεύτερο σετ, στο οποίο παραχώρησε μόλις εννέα πόντους στις Αζέρες, ενώ με απολογισμό 2 ήττες με το ίδιο σκορ αποχαιρέτισε τη διοργάνωση. Οι διεθνείς θα «γεμίσουν» μπαταρίες, αφού τον Αύγουστο συγκεντρώνονται ξανά για προετοιμασία ενόψει των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2017.

Με τη σύνθεσή με την οποία ολοκλήρωσε τον πρώτο ημιτελικό ξεκίνησε τον δεύτερο η Ελλάδα, δηλαδή με τη Μερτέκη να ξεκινά παρτενέρ της Βασιλαντωνάκη στην περιφέρεια. Η Εθνική είχε τα γνωστά προβλήματά της στην υποδοχή, όμως αντίστοιχα έκανε ζημιά όποτε είχε την ευκαιρία με τα δικά της σερβίς. Το 13-9 των Αζέρων μετατράπηκε σε 13-12 με δύο σερί άσους της Ανθής, ενώ ορισμένες πολύ καλές στιγμές στην αμυντική λειτουργία της «γαλανόλευκης» και λάθη των αντιπάλων τής επέτρεψαν να επιστρέψει από το 19-14 (που διαμορφώθηκε με άσους της Ραχίμοβα) και το 20-15.

Καθώς η Κιόση -που πήγε εξαιρετικά το Σάββατο- ήταν καλά κλεισμένη στο πρώτο σετ, η Βασιλαντωνάκη ανέλαβε ρόλο στο σκοράρισμα, ενώ με επίθεση της Μερτέκη η Ελλάδα μείωσε στον πόντο, 22-21. Ένα λάθος, όμως, από πλευράς Ελληνίδων (φιλέ), έστειλε ξανά στην τελική γραμμή την Κούλαν, η οποία πέτυχε τον άσο (24-22) και, παρότι το επόμενο σερβίς της κατέληξε άουτ, η Ραχίμοβα πήρε τον πόντο για το 25-22 και το 1-0 σετ.

Η Εθνική απάντησε με εξαιρετικό παιχνίδι στο δεύτερο, στο οποίο ξεχώρισαν οι οκτώ κερδισμένοι άσοι στο σετ και οι μόλις εννέα πόντοι με τους οποίους τελείωσε το Αζερμπαϊτζάν. Πολύ καλά λειτούργησε το μπλοκ, που έσπασε πολλές μπάλες και η άμυνα, με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να έχει την υπομονή στις κόντρα μπάλες που δεν διέθεταν οι Αζέρες στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο. Ενδεικτική εξάλλου, είναι η διαφορά στην επίθεση, 47% για την Εθνική αντί 15% για το Αζερμπαϊτζάν!

Φυσικά τις προϋποθέσεις δημιούργησε το σερβίς, με την αρχή να γίνεται από το 5-4 και «θύτη» τη Μερτέκη. Πέρα από τους τέσσερις άσους που σημείωσε, η παίκτρια του Παναθηναϊκού χάλασε και το παιχνίδι των Αζέρων, υποχρεώνοντάς τις σε πληθώρα λαθών, με αποτέλεσμα η διαφορά να εκτοξευθεί στο +7, 5-12, και τον Γκαράγιεφ να αλλάξει τη μισή ομάδα του. Το δεύτερο μεγάλο σερί έγινε με την Παπαφωτίου να σερβίρει και ουσιαστικά σφράγισε την ισοφάριση, αφού η Ελληνίδα πασαδόρος πήγε στη γραμμή στο 7-16 και έφυγε στο 7-22. Τις τελευταίες «πινελιές» έβαλαν η η Βασιλαντωνάκη με άσο και η Γιώτα με επίθεση.

Ανταγωνιστική ήταν η Ελλάδα στο τρίτο σετ, όπου ξεκίνησε δυνατά με 1-4, όμως στη συνέχεια δεν είχε τις λύσεις απέναντι στις «οικοδέσποινες», που άγγιξαν αυτή τη φορά πολύ υψηλά ποσοστά στην επίθεση (59%), δεν κόπηκαν ούτε μία φορά από το ελληνικό μπλοκ και πίεσαν περισσότερο την πρώτη μπάλα των Ελληνίδων. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είχε τελευταία επαφή με το σκορ στο 9-8, όμως από τη στιγμή που έγινε 14-8, το Αζερμπαϊτζάν δεν ξανακοίταξε πίσω και έκανε το 2-1 σετ, βάζοντας τέλος στην υπόθεση-πρόκριση.

Στο τέταρτο και τελευταίο σετ το Αζερμπαϊτζάν έφυγε από την αρχή μπροστά και δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο. Μικρή διακοπή έγινε στα τελειώματά του, στο 23-14, αφού οι τοπικοί διοργανωτές είχαν πίστωσαν έναν παραπάνω πόντο στην Ελλάδα (χωρίς να διορθωθεί πάντως το λάθος).

Τον αγώνα της Κυριακής παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Μπακού, προεξάρχοντος του πρέσβη, κ. Δημήτρη Τσούγκα, καθώς και ο πρόξενος, κ. Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος.

Το Αζερμπαϊτζάν θα αντιμετωπίσει στον τελικό τη Σλοβακία, που διπλασίασε τις νίκες της επί της Σλοβενίας με 3-1 σετ (25-18, 22-25, 25-13, 25-15) στην Μπρατισλάβα. Ο τίτλος θα κριθεί σε διπλούς τελικούς, στις 30 Ιουνίου στη Σλοβακία και στις 3 Ιουλίου στο Αζερμπαϊτζάν.

Τα σετ: 25-22, 9-25, 25-15, 25-16

Αζερμπαϊτζάν (Γκαράγιεφ): Πόζνιακ 8 (4/12 επ., 4 άσοι), Μπαϊράμοβα 8 (7/18 επ., 1 άσο, 44% υπ. - 34% άριστες), Χασάνοβα 6 (5/9 επ., 1 μπλοκ), Κούλαν 16 (9/21 επ., 4 άσοι, 3 μπλοκ), Ραχίμοβα 19 (11/25 επ., 5 σσοι, 3 μπλοκ), Χαμπίμποβα 5 (3/5 επ., 1 άσο, 1 μπλοκ), Μαμάντοβα -λ. (65% υπ. - 40% άριστες) / Αλίεβα 1 (1 άσο), Ζίντκοβα 1 (1/7 επ.), Γιαγκούμποβα.

Ελλάδα (Καλμαζίδης): Βασιλαντωνάκη 12 (7/26 επ., 4 άσοι, 1 μπλοκ, 36% υπ. - 14% άριστες), Παπαφωτίου 4 (2/3 επ., 2 άσοι), Κιόση 10 (8/22 επ., 1 άσο, 1 μπλοκ), Λαμπρούση 7 (3/8 επ, 2 άσοι, 2 μπλοκ), Μερτέκη 8 (3/13 επ., 4 άσοι, 1 μπλοκ, 38% υπ. - 27% άριστες), Γιώτα 8 (7/15 επ., 1 μπλοκ), Αρτακιανού -λ. (31% υπ. - 25% άριστες) / Ιακωβίδου, Διώτη, Χριστοδούλου 1 (1 άσο), Γενιτσαρίδη 4 (4/8 επ.), Εμμανουηλίδου 1 (1 άσο).

Καλμαζίδης: "Ικανοποιημένος από την προσπάθεια"

Τον απολογισμό της αναμέτρησης της Κυριακής με το Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησαν ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Γιάννης Καλμαζίδης, η ακραία, Ανθή Βασιλαντωνάκη και η λίμπερο, Μαριαλένα Αρτακιανού. Ο Ομοσπονδιακός προπονητής απέδωσε το τελικό αποτέλεσμα, όχι μόνο σήμερα αλλά και το Σάββατο, στις μονάδες των Αζέρων που έκαναν τη διαφορά σε ένα κατά τα άλλα ισορροπημένο, βάσει στατιστικής, παιχνίδι.

"Το παιχνίδι κύλησε περίπου όπως το χθεσινό, με μία διαφορά στο σετ που πήραμε τόσο εύκολα. Καταφέραμε και δημιουργήσαμε τεράστια προβλήματα στην υποδοχή τους, αλλά και πάλι πιστεύω ότι ήμασταν ψηλά σε μπλοκ-άμυνα και επίθεση. Ηταν αρκετά ισορροπημένα τα νούμερα και αυτό είναι, ίσως, ένα θετικό δείγμα, γιατί, όπως έχουμε πει, το Αζερμπαϊτζάν είναι μία ομάδα που έπαιξε σε πρόσφατες μεγάλες διοργανώσεις και έχει αθλήτριες υψηλού επιπέδου.

Στα κρίσιμα σημεία βγήκαν μπροστά οι έμπειρες παίκτριες που διαθέτει και έκαναν τη διαφορά. Ωστόσο, νομίζω ότι και στα δύο παιχνίδια θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε κάτι παραπάνω. Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος από την προσπάθεια των κοριτσιών σε όλη τη διοργάνωση, ήταν 1,5 μήνας με αρκετή δουλειά. Τους εύχομαι καλή ξεκούραση, γιατί η προσπάθεια δεν τελειώνει στο European League, καθώς υπάρχουν και τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος".

Από την πλευρά της, η Ανθή Βασιλαντωνάκη σημείωσε πως δεν θυμάται την ομάδα να έχει ξαναπαίξει όπως στο δεύτερο σετ: "Από το παιχνίδι η αλήθεια είναι ότι είμαστε ικανοποιημένες, γιατί σε πολλά σημεία και πόντους τις πιέσαμε, τις είχαμε από κοντά. Έπρεπε όμως να κρατήσουμε και να πιέσουμε παραπάνω και ίσως να είχαμε κερδίσει και χθες και σήμερα. Σίγουρα η εμφάνισή μας συνιστά βήμα προόδου, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα για να φτάσουμε σε σημείο να κερδίζουμε τέτοιες ομάδες.

Εκεί φαίνεται η διαφορά επιπέδου και ότι οι κοπέλες δουλεύουν περισσότερο χρόνο μαζί, υπό καλύτερες συνθήκες. Το δεύτερο σετ ήταν πολύ καλό. Η αλήθεια είναι ότι δεν νομίζω να έχουμε ξαναπαίξει έτσι, μακάρι να μπορέσουμε να το κάνουμε και στα επόμενα παιχνίδια. Εκεί είναι πιο δύσκολα δυστυχώς, γιατί και οι 3 ομάδες, Τσεχία, Λευκορωσία, Σλοβενία, έχουν ψηλό επίπεδο. Θα βάλουμε τα δυνατά μας και βλέπουμε".

Η λίμπερο της Εθνικής, Μαριαλένα Αρτακιανού, συμπλήρωσε: "Ενώ ξεκινήσαμε καλά, μπήκαμε δυναμικά και στο πρώτο και στο δεύτερο σετ, μετά έγινε μία “κοιλιά” από το τρίτο και μετά δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε πολύ καλά. Επαιξαν πολύ καλύτερα, μας πίεσαν αρκετά -και με το σέρβις και επιθετικά. Κοντράραμε πολύ καλά το Αζερμπαϊτζάν και σε γενικές γραμμές παίξαμε καλά, αλλά υπήρχαν νεκρά διαστήματα που κόστισαν τα παιχνίδια. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να δουλέψουμε για να φτάσουμε ακόμα πιο ψηλά. Ξέραμε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι πολύ καλή ομάδα και φέτος διεκδικεί να πάρει το European League. Δείξαμε πάντως ότι έχουμε ικανότητες και μπορούμε να τις κοντράρουμε. Όταν μαζευτούμε τον Αύγουστο θα πρέπει να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο για να ανταποκριθούμε στον δύσκολο όμιλο που έχουμε και εκεί θέλουμε κάτι καλύτερο".

Η αποστολή της Εθνικής Ελλάδας θα ξεκινήσει το ταξίδι από τα ξημερώματα, μέσω Κωνσταντινούπολης και αναμένεται στην Ελλάδα γύρω στις 08:30 το πρωί της Δευτέρας (27/6).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ