ΒΟΛΕΪ

Η νίκη της παρέας και η μάχη των τριών ηττημένων

Η νίκη της παρέας και η μάχη των τριών ηττημένων

Το Sport24.gr κάνει τον απολογισμό του Final 4 του Κυπέλλου στο βόλεϊ ανδρών και όλων όσων μας έδειξαν αυτό το Σαββατοκύριακο οι τέσσερις μονομάχοι.

Το 30ο Κύπελλο Ελλάδος στο βόλεϊ ανδρών ανήκει πια στο παρελθόν, με τον Ολυμπιακό να φεύγει με το 15ο τρόπαιο της ιστορίας του. Το Sport24.gr κάνει τον απολογισμό του Final 4 και όλων όσων είδαμε σε αυτό το τουρνουά.

Η νίκη της παρέας και η μάχη των τριών ηττημένων
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ολυμπιακός: Με τη δύναμη της παρέας

Ο Ολυμπιακός ήταν τελικά η ομάδα που έφυγε από το "Μάκης Λιούγκας" με το 15ο Κύπελλο της ιστορίας του. Ένα τρόπαιο το οποίο για να έρθει έπρεπε οι ερυθρόλευκοι να φτάσουν μέχρι την "κόλαση" για να ανέβουν μετά τον "παράδεισο".

Όπου "κόλαση" μπορείτε να βάλετε το 2-0 σετ και το 24-21 του τρίτου σετ του ημιτελικού με τον ΠΑΟΚ και την μεγάλη ανατροπή που έκαναν ο Ρομπέρτο Πιάτσα και οι παίκτες του. Μία ανατροπή η οποία για να γίνει χρειάστηκε ο Σουλτανόπουλος να πάει στη γραμμή του σερβίς όπως ακριβώς έγινε και στη Σύρο με τους παίκτες του Καλμαζίδη να "κολλούν" και πάλι στην ίδια περιστροφή την οποία θα αναλύσουμε παρακάτω.

Επιστρέφοντας σε αυτά που είδαμε σε αυτό το Final 4 ο Ολυμπιακός σε καμία περίπτωση δεν έπιασε την καλύτερη δυνατή απόδοση. Άλλωστε, ακόμα και ο Πιάτσα έλεγε ότι οι παίκτες του έπαιζαν στο 70% αυτού που μπορούν. Τι εννοούσε όμως ο Ιταλός; Οι ερυθρόλευκοι μέχρι το φινάλε του τρίτου σετ δεν ήταν στα γνώριμα στάνταρ σε τομείς όπως το μπλοκ - άμυνα, αλλά και η αποτελεσματικότητα στην επίθεση. Εκείνο όμως που μετράει είναι το αποτέλεσμα και ο Ολυμπιακός κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Ολυμπιακός προχώρησε σε μια ριζική ανανέωση. Ο Κοκκινάκης και ο Σφενδυλάκης ήταν οι μοναδικοί που έμειναν με τον Ρομπέρτο Πιάτσα να αναλαμβάνει το τιμόνι. Το κύριο γνώρισμα των ερυθρόλευκων είναι οι λύσεις και στον ημιτελικό δύο παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο άλλαξαν τη ροή του αγώνα. Ο Τσουκ και Στιβαχτής βοήθησαν σημαντικά με τον πρώτο να χρεώνεται και το εντυπωσιακό μπλοκ στον Σεπέδα στο 24-23 του τρίτου σετ.

Γενικότερα ο Πιάτσα έχει στα χέρια του παίκτες που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν να μπουν μέσα και να του δώσουν κάτι. Το έχουμε δει άλλωστε σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Η δυάδα των ακραίων αλλάζει συνέχεια ανάμεσα σε Κοκκινάκη, Τσουκ και Όγκουρτσακ, ο Σακόγλου έχει μπει αρκετές φορές για να δώσει λύσεις όταν κολλάει ο Έγκλεσκαλνς, ενώ το ίδιο έχουμε δει και με τον Στιβαχτή και τον Φιλίποφ. Ο Ιταλός ξέρει να παίρνει το καλύτερο από τους παίκτες του και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που χρησιμοποιεί τα δύο λίμπερο. Ο Ταμπουρατζής είναι στην υποδοχή και ο Γκούζντα στην άμυνα με αυτό να αποδίδει σε απόλυτο βαθμό.

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι ο Ολυμπιακός δείχνει να έχει ένα εξαιρετικό κλίμα. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση όλων μόλις ο Σουλτανόπουλος ανακηρύχθηκε ως πολυτιμότερος παίκτης. Όλοι οι παίκτες έκαναν πως... λιποθύμησαν την ώρα που ο έμπειρος κεντρικός έπαιρνε το βραβείο του σκορπώντας γέλιο. Βέβαια, εκείνος φρόντισε να "καρφώσει" τον Κοκκινάκη τον οποίο περιμένει να βουτήξει στη θάλασσα.

Η νίκη της παρέας και η μάχη των τριών ηττημένων
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Κηφισιά: Η ικανοποίηση και το παράπονο

Πάμε τώρα στην ηττημένη του τελικού. Αν κάποιος έλεγε στον Κώστα Αρσενιάδη πριν το Final 4 ότι θα χάσει τον Γιοβάνοβιτς στο πρώτο σετ του ημιτελικού με τον Παναθηναϊκό και ότι η ομάδα του θα έφτανε μέχρι τον τελικό και θα στεκόταν αξιοπρεπέστατα απέναντι στον Ολυμπιακό μάλλον θα το περνούσε ως αστείο.

Κι όμως οι παίκτες του έκαναν πράξη. Το "πολυβόλο" από τη Σερβία βγήκε εκτός μάχης με τον ανέτοιμο Κόβαλτσουκ να δίνει το καλύτερο που μπορεί τόσο στον ημιτελικό όσο και στον τελικό. Το σημαντικότερο αυτή την ομάδα είναι η τρομερή παρουσία αθλητών με πολλά γαλόνια και ακόμα περισσότερες παραστάσεις. Αν έβλεπε κάποιος το πως έπαιζαν ο Χριστοφιδέλης και ο Στεφάνου και δεν ήξερε την ηλικία τους σίγουρα δεν θα μπορούσε να την μαντέψει.

Ειδική μνεία πρέπει να κάνουμε στον 39χρονο ακραίο. Ο Χριστοφιδέλης ειδικά στον ημιτελικό ήταν εκείνος που πήρε την ομάδα πάνω του σε πολλά σημεία. Με 80% υποδοχή και με 52% τελείωσε το ματς με 17 πόντους έχοντας δύο μπλοκ και έναν άσο. Τόσο εκείνος όσο και ο Στεφάνου ήταν προπονητές μέσα στο γήπεδο φροντίζοντας να εμψυχώνουν τους συμπαίκτες του και να τους δίνουν συμβουλές.

Δεν ήταν λίγες οι φορές τόσο στον ημιτελικό όσο στον τελικό που τους έπιασε η κάμερα να μιλούν στον Ρουμελιωτάκη, στον Κόβαλτσουκ ή τον Μπίσετ. Οι εμπειρίες που έχουν άλλωστε από τέτοια παιχνίδια είναι πάρα πολλές παίζοντας σε κορυφαίο επίπεδο επί σειρά ετών με τις φανέλες του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και του Ηρακλή.

Περνώντας στο δια ταύτα, σίγουρα η συμμετοχή και μόνο σε τελικό για δεύτερη φορά είναι μια σημαντική υπόθεση για την ομάδα των Βορείων Προαστίων η οποία έχει αντιμετωπίσει πάρα πολλά προβλήματα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Αυτό όμως δεν φτάνει στους παίκτες και τον προπονητή της ομάδας. Πίστευαν σε κάτι καλύτερο αφού είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα για αυτό το τουρνουά, αλλά ο τραυματισμός του Γιοβάνοβιτς και η κατάσταση του Κόβαλτσουκ δεν τους άφησαν να διεκδικήσουν το κάτι παραπάνω.

Άλλωστε, η Κηφισιά σίγουρα δεν έχει τις λύσεις στον πάγκο που έχουν άλλες ομάδες αφού βασίζεται μόνο στη βασική της σύνθεση με τον Σέρβο διαγώνιο να αποτελεί βαρόμετρο για την επίθεση της ομάδας. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στο πρώτο σετ του τελικού με τον Κόβαλτσουκ να είναι στην πίσω ζώνη και τον Νικολάκη να παίζει κυρίως από το κέντρο ή με τους Χριστοφιδέλη και Ρουμελιωτάκη.

Αυτή είναι και η πικρή γεύση που αφήνει αυτό το Final 4 στην Κηφισιά η οποία θα μπορούσε να έχει διεκδικήσει κάτι καλύτερο με τον Γιοβάνοβιτς στη σύνθεση της παρά τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν.

Η νίκη της παρέας και η μάχη των τριών ηττημένων
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΠΑΟΚ: Παλεύει με τον εαυτό του

Ο μεσότιτλος δεν είναι δική μας διαπίστωση αλλά του Γιάννη Καλμαζίδη: "Η έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί να μεταφραστεί και σε έλλειψη ψυχολογίας αλλά δεν είναι τόσο χειροπιαστός αυτός ο όρος στον αθλητισμό. Παλεύουμε πιο πολύ με τον εαυτό μας παρά με τον αντίπαλο και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να λύσουμε".

Η μισή αλήθεια για τον φετινό ΠΑΟΚ κρύβεται σε αυτές τις δηλώσεις του προπονητή του. Ο τρόπος με τον οποίο αυτοκτόνησε και πάλι ο ΠΑΟΚ σε ένα ματς που έμοιαζε δικό του είναι για να διδάσκεται σε σεμινάρια για το πως μπορείς να χάσεις ένα ματς. Όπως στη Σύρο έτσι και στην Γλυφάδα το σκηνικό ήταν παρόμοιο και το μόνο που άλλαξε ήταν το χρονικό σημείο. Τότε ήταν στο τάι μπρέικ, ενώ τώρα ήταν στο τρίτο σετ.

Μάλιστα, τώρα ήταν ακόμα χειρότερα τα πράγματα για τον ΠΑΟΚ. Πάει στο τρίτο σετ με όλα να είναι υπέρ του. Κερδίζει 2-0 σετ, είναι μπροστά με 24-21 και τότε αρχίζει το ρεσιτάλ λαθών. Πρώτα ο Σεπέδα στέλνει την μπάλα στο φιλέ και στη συνέχει πάει ο Σουλτανόπουλος στο σερβίς. Εκείνη την ώρα ο ΠΑΟΚ έχει μέσα για υποδοχή τον Γκαρά, τον Καρασαββίδη (σ.σ. αντί του Χιμένες) και τον Γιαμπλόνσκι. Θεωρητικά τους τρεις καλύτερους του υποδοχείς και παίζοντας ουσιαστικά με δύο λίμπερο (σ.σ. Γκαρά και Καρασαββίδη).

Το μόνο αρνητικό για τον ΠΑΟΚ ήταν πως στην μπροστά ζώνη ήταν ο Κουρνέτας, ενώ στην πίσω ο Σεπέδα. Αυτό, σε συνδυασμό με την απουσία του Χιμένες από το παιχνίδι εκείνη την ώρα, μειώνουν κατά μία τις επιλογές του Κουρνέτα. Ο έμπειρος πασαδόρος δεν έχει την επιλογή της πάιπ οπότε περιορίζεται στις επιθέσεις από το "4" με τον Γιαμπλόνσκι, σε πρώτο χρόνο με τον Λι ή με επίθεση του Σεπέδα από την πίσω ζώνη.

Τι έγινε τελικά; Πρώτη κακή υποδοχή από τον Καρασαββίδη, Κουρνέτας και Λι σώζουν την μπάλα και στην εξέλιξη της φάσης ο Σεπέδα καρφώνει στο φιλέ. Στην επόμενη φάση ο Κουρνέτας με καλή υποδοχή παίζει με τον Σεπέδα ο οποίος δέχεται μπλοκ από τον Τσουκ και έτσι γίνεται το 24-24. Με αυτό τον τρόπο χάθηκαν ουσιαστικά τρία ματς μπολ για τον ΠΑΟΚ ο οποίος θα μπορούσε να έχει περάσει στον τελικό με ένα άνετο 3-0.

Αυτό είναι και το πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί ο Γιάννης Καλμαζίδης. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ έχει μπροστά του ουσιαστικά δύο εβδομάδες για να δουλέψει κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι και να καταφέρει να γυρίσει το "τσιπάκι" ενόψει των πλέι οφ όπου και πάλι θα βρει μπροστά του τον Ολυμπιακό.

Πάμε τώρα και στην υπόλοιπη αλήθεια για τη φετινή εικόνα του ΠΑΟΚ. Τα λάθη που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι ήταν πολλά και σημαντικά και τα έχουμε αναλύσει. Οι δύο παίκτες που λείπουν περισσότερο από πέρσι είναι ο Γκόμες και ο Σαφράνοβιτς. Δύο παίκτες με πολύπλευρη προσφορά και ηγετική φυσιογνωμία.

Η νίκη της παρέας και η μάχη των τριών ηττημένων
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Παναθηναϊκός: Βήμα βήμα προς την επιστροφή

Για το τέλος αφήσαμε τον Παναθηναϊκό. Σε αυτό το κομμάτι δεν θα διαβάσετε τίποτα για τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των πρασινων για την τελευταία φάση του ημιτελικού που τα έχουμε αναλύσει από την πρώτη στιγμή.

Εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε είναι τα λόγια του Δημήρη Ανδρεόπουλου για την επόμενη χρονιά. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού μετά το τέλος του αγώνα με την Κηφισιά τόνισε ότι στόχος όλων στο τμήμα είναι η επιστροφή του συλλόγου στη διεκδίκηση τίτλων. Για να μπορέσει να συμβεί αυτό χρειάζονται αρκετά πράγματα.

Το πρώτο αφορά το οικονομικό κομμάτι. Χρειάζεται αύξηση του μπάτζετ και να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα άμεσα. Οι πράσινοι έχουν το πλεονέκτημα του χρόνου αφού ο μετά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και την αναμέτρηση με τον Άρη ολοκληρώνονται οι υποχρεώσεις τους για τη φετινή χρονιά και πρέπει να ξεκινήσει ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας. Το τι θα γίνει δεν μπορούμε να το προβλέψουμε, αλλά θα περιμένουμε να το δούμε.

Στο αγωνιστικό κομμάτι ο Παναθηναϊκός μετά το τέλος της συνεργασίας με τον... προβληματικό Σιμεόνοφ έκανε ότι καλύτερο μπορούσε. Με τους Σούρδι και Παπαδόπουλο να μοιράζονται το χρόνο του δεύτερου ακραίου και πρώτο βιολί τον Ούγκο Γκιμαράες κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πέμπτη θέση στο πρωτάθλημα και εάν ήταν πιο προσεκτικοί θα μπορούσαν να βρίσκονται και στον τελικό του Κυπέλλου.

Εκείνο που τους έλειψε ήταν η ποιότητα στην πρώτη μπάλα και το καθαρό μυαλό σε ορισμένες κρίσιμες στιγμές του αγώνα. Με τον Γιοβάνοβιτς εκτός αγώνα οι πράσινοι θα μπορούσαν να είχαν καθαρίσει πιο εύκολα το ματς και να μην έμπαιναν στη διαδικασία του τάι μπρέικ. Εκεί όπου μέτρησε η ποιότητα του Κώστα Χριστοφιδέλη για την Κηφισιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ